Leopold FC900R review


Leopold, het zal niet bij iedereen direct belletjes doen rinkelen maar ze doen toch al weer ruim 10 jaar mee in toetsenbordenland. Geen RGB fest modellen zoals we van de gaming merken kennen, maar in plaats daarvan wil Leopold zich richten op kwaliteit met features zoals double shot PBT keycaps op de bekende Cherry MX switches voor een betere duurzaamheid. Daarmee richten ze zich dus iets meer in de keyboard-enthousiastelingen hoek, een doelgroep die Leopold’s keuze om hun modellen met meer dan de standaard switch types uit te rusten ongetwijfeld ook zal waarderen. Naast de typische Cherry MX Brown, Blue en Red komt dit model ook in MX Black, Red Silent, en Clear. Wij gingen voor die laatste, want MX Clears in een toetsenbord in het reguliere kanaal is best zeldzaam.

Heel breed in dat kanaal liggen ze niet. Wij haalden ons model bij Alternate, waar ze momenteel voor zo’n 124 euro over de toonbank gaan, Azerty verkoopt ze voor een paar euro meer, maar dan lijkt de rek wel uit de beschikbaarheid. Hoe dan ook: beter dan zelf importeren, dus als Leopold de kwaliteit goed voor elkaar heeft zijn ze er in feite al. Leuk is ook dat deze Leopold FC900R in drie kleurstellingen te koop is: standaard zwart en beige, en daarnaast in een zwart-grijs-blauw combi die wij voor de gezelligheid eruit pikten.

Specs
Uitpakken, bouw en features


Doosje, standaard, verwacht daar geen spektakel. Wel worden we er alvast op geattendeerd dat dit bord van een geluiddempende laag is voorzien. Klinkt interessant.Uiteraard hebben we deze kleurstelling zelf uitgezocht, want wij vinden het wel een mooie combinatie. Dat gezegd hebbende, het moet je liggen dus de optie om voor eenvoudig zwart of beige te gaan klinkt zo gek niet. Smaak terzijde, de kwaliteit laat vanaf de eerste aanraking weinig te wensen over. Het frame is heel erg stevig, die geeft echt geen krimp. De afwerking van het frame klopt eveneens, en de keycaps voelen ook direct uitstekend aan zoals we van PBT caps verwachten.

Er is duidelijk gekozen voor een volwassen, ingetogen design. Dat zien we vaker, maar met regelmaat niet consequent. Dan zie je bijvoorbeeld alsnog wat onnodige branding, of opvallende secundaire feature afbeeldingen. Leopold houdt het allemaal zoals je van een ‘nette’ mech zou verwachten eigenlijk, strak font inclusief. Mocht je overigens liever geen full size bord willen, ze hebben ook wat afwijkende layouts in het assortiment.
We krijgen een keycap puller, PS/2 adapter, en twee keycaps erbij. Kennelijk kan je Caps lock en Control omwisselen, al.. er.. waarom? Zal wel iemand gebruik van maken I guess.


Switches en caps

Uiteraard moeten we even wat meer op de gebruikte switches en keycaps ingaan. Cherry vereist hopelijk geen uitleg, dat is al jaren (en nog altijd) de gevestigde naam. Niets ten nadele van de vele kapers op de kust, maar de reputatie van Cherry is niet snel geevenaard. We gaan niet uitgebreid praten over waarom een mech beter is, daar zijn veel bronnen voor en komt ook de nodige subjectiviteit bij kijken, maar we richten ons wel even op de extra opties die Leopold biedt die niet heel gebruikelijk zijn.

Om te stellen dat de Cherry MX Clears die wij in dit model hebben zitten echt zeldzaam zijn gaat wat ver, er zijn er wel wat te vinden, maar de realiteit is dat de meeste merken zich enkel op de populairste switches gooien. Gaming merken gaan zelden verder dan Brown / Red / Blue, en sommigen vaak niet eens verder dan één van die drie. MX Clear is een iets zwaardere MX Brown, een tactile niet-clicky switch, en MX Black (die Leopold ook gebruikt) is een wat zwaardere MX Red, een lineaire switch zonder voelbaar actuatiepunt.


Hoewel er geen reden is waarom je niet zou kunnen gamen met dit model, de bekende anti-ghosting en key rollover features zijn gewoon aanwezig, zijn die zwaardere switches vooral een interessante uitkomst voor de typisten onder ons, en dan vooral zij die net als ik met redelijk harde hand op de toetsen tikken. Wil je liever lichter dan staat niets je in de weg voor de meer typische switch soorten te gaan, maar ik weet dat Leopold met deze extra keuze hier toch wat vrienden mee maakt. Niet alleen voelt het fijn, maar het weerhoudt je er meer van om te hard door te drukken, wat gecombineerd met de ‘sound dampening plate’ ook voor een daadwerkelijk stillere ervaring zorgt. Ik zal niet zeggen ‘stil’, maar wel duidelijk stiller.

De double shot PBT keycaps zijn ook een mooie feature, en één die hier keurig is uitgevoerd. Ze ogen en voelen uitstekend. Uiteraard dien je de echte winst pas na vele maanden werken te zien, PBT slijt in theorie toch veel minder snel, maar dat is iets wat je niet binnen een gangbare review periode kan aantonen.


In de praktijk

De praktijkervaring is zoals was te verwachten die van een heel, heel degelijk toetsenbordje. De combinatie degelijke bouw, degelijke switches en degelijke caps maakt de Leopold FC900R een sterke kandidaat voor de vele ‘premium’ non gaming bordjes, denk bijvoorbeeld aan de Ducky modellen. Dit is eigenlijk wat typen hoort te zijn.Veel valt er niet over te vertellen lijkt het, want zaken als software komen bij dit model ook niet om de hoek kijken. Het is een werkpaard, niets minder. Toch steekt er één ding in de praktijk, en dat is het gemak waarmee de pootjes inklappen als je het bordt wilt verschuiven. De pootjes bieden een uitstekende grip waardoor het bord geen kant op gaat als je er normaal op werkt, maar yours truly heeft regelmatig de neiging om het bord even te verschuiven op tafel, en wanneer je dan hard genoeg drukt om de pootjes in beweging te krijgen schuiven ze niet, maar klappen ze in. Uiteraard op te lossen door het bord plat te leggen, of gewoon niet te verschuiven, maar toch; als je zo gewend bent te werken een minpunt.Conclusie

Het is ook het enige wat we te klagen kunnen vinden over de Leopold FC900R, want het is niet alleen een dijk van een ramplank met aandacht op alle relevante aspecten van kwaliteit, maar het prijskaartje is ook nog heel erg redelijk. Een degelijk frame met een brede Cherry MX switch kleurkeuze, plus een echt degelijke DS PBT keycap set voor 125 euro in de reguliere webshops, dus met goede garantie en geen import geneuzel, is een harstikke prima prijs. Bij de iets bekendere ‘degelijke’ merken ben je al snel wat meer kwijt, terwijl daar objectief weinig argumenten voor zijn.

Het is vaak het gebrek aan keuze die men richting de import bordjes duwt, en dat zijn zaken die hier bij Leopold gewoon goed voor elkaar zijn. Nu weet ik niet of elke layout en kleur combinatie naar Nederland komt, dat zou wel een mooi streven zijn, maar als merk bieden ze een breed aantal switchtypes, veel verschillende layouts van full-size tot zeer compact en van alles ertussen, en je hebt nog wat uiterlijke kleuren te kiezen ook. De grijs-blauw combi weet ons in elk geval te bekoren.

Persoonlijk had het pootje dus iets anders afgesteld mogen worden zodat men die toetsenborden in de hogere stand zetten en hun bord af en toe verschuiven ze niet constant inklappen, maar nogmaals, daar houdt het klagen op. Leg dit neer, of zet dit neer, en ga erop tikken en op de eerste dag voel je dat je goed zit. Echt stil wordt een mech zelden, ook niet met een silent switch of o-rings, maar het geluid wat er van de Leopold komt is beduidend minder hard dan wat er van mijn vaste K95 Platinum (MX Brown) komt, dus dat zal ook nog een factor kunnen zijn in je keuze en dient als een plus te worden gezien. Overigens zonder dat de aanslag zelf zacht voelt wat je bij o-rings hebt, dus extra pluspuntje dat iets stiller niet ten koste gaat van gevoel.

Het is niet het meest flashy bordje ooit, daar zijn de gaming-RGB modellen voor, maar de kwaliteit van behuizing en keycaps zijn ontegenzeggelijk van een hoger niveau. De liefhebber van een solide ramplank zal hier gelukkig van worden. Also: Meer bordjes met Cherry MX Clear switches pretty please, want die zijn awesome.

En tja. Als je ‘Leopold’ heet dan ontkom je er natuurlijk niet aan. Dit fragment heeft de laatste weken op repeat in ons achterhoofd gespeeld…Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
4 Reacties
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Vincent
Vincent
4 jaren geleden

Mooi simpel bordje niks mis mee. En een goed om te zien dat je caps en ctrl kan switchen. Maar ik ga nog niet switchen van mijn corsair. Corsair heeft zo’n fijne polsteun dat ik eigenlijk niet wil switchen van fabrikant als mijn huidige het begeeft.

pclinde
pclinde
4 jaren geleden

Exotisch!

Bas Cornelissen
Bas Cornelissen
3 jaren geleden

Dank voor deze review. Heeft mij heel erg geholpen bij mijn keuze voor een nieuw toetsenbord voor mijn werk. Ik heb nu thuis ook een K95 met MX Brown switches, dus deze review kon niet beter geschreven zijn. En ook nog zulke mooie foto’s. Echt top!