Lexar NM610 review


De Lexar NM610 is een Gen3 NVMe SSD die zich richt op een scherpe prijs-prestatieverhouding in plaats van louter prestaties. En gezien je in de praktijk weinig merkt van een extreem snelle SSD vinden we dat ook helemaal niet erg. En prijstechnisch lijkt hij er ook aardig voor te staan: ca 110 euro voor 1 TB valt goed mee, als zijn er nog iets goedkopere opties. Kan deze Lexar zich op dat prijspunt staande houden?


De drive samengevat


Budget NVMe SSDs gaan vaak twee kanten op. Of je ziet 4-bit MLC SSDs met een beetje DRAM cache, of 3-bit MLC SSDs zonder DRAM. Lexar kiest hier voor het laatste. Verder zien we ook weinig extras, je krijgt een redelijk gangbare 3 jaar garantie, je kan hem kopen in 250 GB, 500 GB of 1 TB, en verder zien we geen melding van hardware encryptie.



SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD review werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Zoals te verwachten was komt de NM610 hier niet heel lekker uit de verf, de snelle test profiteert vooral van ruime en snelle cache, en dat heeft deze drive niet. Voor dergelijk gebruik heb je dus genoeg betere opties.

Full:


Als OS drive komt hij wat beter uit de verf, en zien we hem als een aardige middenklasser (250-300 MB per seconde in deze test). Hij zit net achter de Kingston A2000, een prima positie.

Consistency:


Hoewel de praktische waarde van de extreme test ter discussie staat is het altijd fijn dat een SSD hier toch goed scoort. De NM610 houdt hier voldoende stand voor het soort schijf wat hij is: exact dezelfde scores als de A2000, maar beter dan een paar concurrenten die duidelijk wegzakken (PX500, SN550 bijvoorbeeld). We zullen het geen server of NAS SSD noemen, maar dit is OK.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.



Het zijn de bescheiden maximale snelheden die hem in de praktische tests vermoedelijk toch iets tegenhouden zoals vaker bij 3-bit MLC drives zonder DRAM cache, want hoewel de meerwaarde van een extreme doorvoer in de praktijk ook niet heel interessant is helpt het burst prestaties wel, en die kan je in sommige dagelijkse taken toch gebruiken. We kijken weer met een scheef oog naar de A2000, die niet veel beter scoort met lezen, en een beetje beter in schrijven.



Conclusie


In de basis is de Lexar NM610 een instap SSD volgens het boekje, die dankzij zijn design met 3-bit memory en gebrek aan DRAM iets beter tot zijn recht komt bij taken die gemiddeld intensieve taken, wat normaliter betekent als OS drive wanneer er geen budget is voor een high-end (3-bit) SSD met DRAM cache. Een beetje een alternatief voor de populaire Kingston A2000 dus, en dat is een prima positie. Lexar’s voornaamste probleem is echter dat hij die positie wel deelt met tal van andere, vergelijkbare SSDs. Er zijn inmiddels zo veel “prima” SSDs dat je tussen die modellen letterlijk naar de eurotjes kan gaan kijken. Zo is de grotendeels vergelijkbare (maar nipt snellere) Kingston A2000 in de regel een paar euro goedkoper geweest, in elk geval in de afgelopen weken.

Het is ergens een beetje lullig dat een paar euro het verschil maakt, maar dat is dit segment van de SSD markt nu eenmaal, behalve op prijs is er weinig wat dit soort SSDs kunnen doen om jou te overtuigen (of de concurrenten moeten bij bosjes uitvallen, maar dat is niet het geval). Maar goed, Lexar hoeft maar een paar euro bij te schaven, of ergens in de aanbieding te zijn, en de NM610 is een koop-waardige instap NVMe SSD. In de wetenschap dat prijzen altijd fluctueren zeggen we: hou deze gewoon in de gaten als je een NVMe SSD in het instapsegment zoekt.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.