Lexar Professional NM700 SSD review


Je kent Lexar vermoedelijk van hun SD kaartjes en USB sticks, producten waar ze uitstekend in vertegenwoordigd zijn. Ze maken echter ook Solid State Drives, en die ontbraken vooralsnog in onze test overzichtjes. Daar willen ze nu verandering in brengen, en ze stuurden ons twee van hun NVMe SSDs op.

Vandaag kijken we naar hun high-end model, de NM700, of de Professional NM700 afhankelijk van hoe je de titel leest. Een SSD gericht op gebruikers die het maximale uit hun systeem willen halen.

Op dit moment is deze Lexar NM700 enkel via Amazon te koop, daar betaal je ca 150 euro voor de 1 TB variant. Hij is tevens in 256GB en 512GB te krijgen.


Het lijkt een kleinigheidje, maar we willen vandaag de dag toch het liefst SSDs zien die ook fysiek een beetje aantrekkelijk zijn. De concurrentie is moordend, en een strak zwart design is dan gewoon fijner om te combineren met een chique high-end PC dan een blauw PCB of een lelijke sticker. Dat doet Lexar in mijn optiek uitstekend: zwart PCB, neutrale zwarte sticker, genoeg om herkenbaar te zijn en toch goed te combineren met andere hardware.Technisch gezien doet Lexar uiteraard geen hele gekke dingen. Toch is de Marvel controller die ze gebruiken relatief zeldzaam, en kan ik het geheugen zelf ook niet direct herkennen. Wel is er een DRAM cache aanwezig, wat in de regel goed is voor burst prestaties en dus gevoelssnelheid. In termen van levensduur loopt Lexar in lijn met de concurrentie, en dat gaat ook op voor hun 5 jaar garantie belofte.

SSDs draaien echter om de prestaties. We presenteren hier de core prestaties, waaruit je kan zien dat de positie van Lexar binnen ons testveld van test tot test verschuift. Ten opzichte van ouderwetse SATA SSDs zijn de prestaties duidelijk, als NVMe SSD voor je M.2 slot is de Lexar sneller. Vergeleken met de vele andere NVMe drives is het maar net welke grafiek je bekijkt. Zo zien we dat de maximale schrijfsnelheid bijvoorbeeld niet heel hoog is, iets wat Lexar in hun specificaties ook weergeeft. Ze claimen ca a 2 Gigabit, we komen in een iets minder ideale omstandigheid uit op 1,8. Echte high-end NVMe SSDs zoals de Samsung 970 EVO Plus kunnen echter de 3 Gigabit passeren.In de omgang met kleinere blokken is het precies omgedraaid, daar zijn juist de schrijfprestaties heel goed, en blijven de leesprestaties iets achter, althans vergeleken met de snelste alternatieven.In PC Mark 8 wordt de SSD beladen met verschillende praktische tests, en dit resultaat is voor ons dan ook eigenlijk het belangrijkst, en daar houdt deze SSD zich toch goed staande, op korte afstand van de aller snelsten.Conclusie


Het is fijn voor de consument, maar een uitdaging voor elke fabrikant, dat het verschil tussen de snelste NVMe SSDs, de sub-top en zelfs de mid-range NVMe SSDs praktisch nauwelijks te ervaren is. Niche doeleinden terzijde. Daarbij is het praktisch onmogelijk om iets met je SSD te doen wat echt uniek is.

Om een echte WOW SSD neer te zetten moet je dus of onmogelijk snel zijn, of onmogelijk goedkoop. Of je moet het puur van je naam hebben, maar als relatieve nieuwkomer in de SSD space heeft Lexar dat voordeel vermoedelijk nog niet, of je moet reeds een fanatiek liefhebber van hun SD kaarten zijn. Fouten op andere vlakken mag je zeker niet maken, maar met een goed design en nette 5 jaar garantie valt Lexar met hun NM700 niet uit de toon.

Gezien 99% van de SSDs niet in één van die twee categorien (ultiem, of ultiem goedkoop) vallen, is het vooral een kwestie van dagprijs en beschikbaarheid. En met ca 150 euro voor de 1 TB versie via slechts één shop zit Lexar momenteel aan de (te) hoge kant. Een gemiddeld maar nipt tragere A2000 kost net geen 100 euro, terwijl de all-round betere 970 EVO Plus maar een tientje of twee boven de Lexar zit. De Lexar NM700 is een prima high-end NVMe SSD zowel HDDs als SATA SSDs comfortabel achter zich legt die we zelf serieus zouden overwegen, maar om de doorslag te geven in het voordeel van Lexar moet de prijs naar een concurrerend niveau komen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.