Litra Beam Review


Als je streamt, of eigenlijk wel ander soort content dan ook maakt, dan weet je dat goede verlichting cruciaal is. Goede verlichting op je gezicht krijgen terwijl je achter je PC zit was lange tijd wel lastig. De oplossing vroeger was gewoon een grote softbox op je gezicht, maar echt praktisch is dat niet. De laatste jaren heeft vooral Elgato daar verandering in gebracht met hun streamer-focussed panelen.

Met hun overname van Litra wil Logitech daar wat concurrentie aan toe voegen. De vorig jaar gelanceerde Litra Glow deed dat al, en met de Litra Beam zetten ze een volgende stap. En, na enige tijd met de Beam te mogen spelen, een mooie stap. Niet “yet another light”, maar een oplossing die echt wat toevoegt wat flexibiliteit betreft.


De basis van de Beam is relatief eenvoudig: een lichtbalk met wat knopjes erop. Aan-uit, lichtsterkte omhoog of omlaag, en kleurtemperatuur kouder of warmer. Daarbij hebben ze aan de achterkant, bovenkant en zijkant een standaard schroefdraad gezet, waardoor je hem in theorie ook op sommige monitoren zou kunnen monteren, op cameras kan zetten, of kan combineren met welke andere video- en foto hardware dan ook. Die basis alleen al geeft aardig wat mogelijkheden.







Het prijskaartje van 100 euro voor die lamp alleen zou niet eens heel gek zijn als je weet hoe prijzig alle foto en video accessoires zijn, maar het is de meegeleverde voet die voor de primaire doelgroep vermoedelijk even veel waarde toevoegt als de lamp zelf. De stand is hoogte verstelbaar, je kan de lamp ook verticaal langs je monitor zetten, of je kan de stand niet in het midden maar aan de zijkant van de lamp monteren om er een soort lantaarnpaal van te maken, wederom met wat flexibiliteit tot gevolg. De hoogte verstelling laat je de lamp in horizontale stand maximaal 60cm boven je bureau plaatsen, waardoor hij ook boven de meeste monitoren uit komt. Zo past hij makkelijk boven mij 32” 4K monitor. Er zit wat kabelmanagement in verwerkt, en in de hoogste stand heb je nog ca een meter USB kabel bereik richting je PC.






Die flexibiliteit is wel redelijk uniek. Elgato heeft met hun flex arm en verschillende panelen ook een flexibele oplossing, maar het prijskaartje daarvan is wel significant hoger, en de balk-vorm geeft je wat mogelijkheden die je elders niet krijgt. Die Key Lights geven wel meer licht, wat bij een volledige studio slash stream setup voordelen kan hebben. Anderzijds geeft de Litra Beam an sich ook echt meer dan genoeg licht voor een setup waarbij juist niet zit te wachten op een enorme constructie achter je schermen; ca 50% vond ik in de praktijk meestal meer dan zat voor een voldoende belicht webcam beeld. Beide giganten richten op mooi diffuus licht in hun marketing, wat een voordeel is boven budget panel die Neewer bijvoorbeeld op Amazon verkoopt, maar in de onderlinge strijd is de kwaliteit van de lamp gewoon een non issue.


Zelfs met een budget webcam kan een beetje licht al verschil maken. Met een beter gecontroleerde setup is het verschil groter.

Wat ik zelf fijn had gevonden is als er ook een accu in had gezeten. Voor een desk setup geen issue, maar we liepen tegen tal van setups aan waarbij de Beam goed van pas kwam. Gelukkig werkt hij ook met een power bank, dus zo komt het lampje in de praktijk vaker van pas dan Logitech zelf vermoedelijk voor ogen had. Alternatief had ik een aansluiting voor (optionele) externe camera accus niet erg gevonden, al was dat de uitstraling niet ten goede gekomen.

Waar Logitech nog een stap te maken heeft is het bredere ecosysteem. G Hub zelf is een keurig software pakket. Gezien ik zelf momenteel met een G Pro Superlight, G915, en G733 op mijn hoofd zit sluit de Litra Beam er direct mooi op aan. De softrware herkent hem, wandelt je direct door de mogelijkheden heen, en daarna kan je dezelfde instellingen aanpassen als via de knoppen achterop. Maar de integratie is verder wat beperkt, los van de optie om je G-keys op je toetsenbord als aansturing te gebruiken. Serieuzere streamers gebruiken Stream Decks, en de Elgato lampen springen daar, voor een hogere prijs weliswaar, beter op in. Idealiter wordt support voor Litra toegevoegd, maar ik vermoed dat Elgato daar niet op zit te wachten. Kortom, idealiter bouwt Logitech verder door aan meer streamer-focussed hardware, al zijn er natuurlijk meer doeleinden te bedenken dan louter streaming voor deze lamp.




Conclusie


De Litra Beam is een mooie stap voor Logitech. De draagbare Litra Glow had zijn use cases, maar we zien er een stuk meer voor de beam, die nog altijd relatief compact is en makkelijk verplaatsbaar tussen setups, maar wel flink meer flexibiliteit toevoegt. We hebben hem zelf niet alleen gebruikt om het beeld van een webcam aanzienlijk aantrekkelijker te maken (tot zover mogelijk op je 39e), stiekem merkten we in de praktijk dat hij ook als extra all-round lamp ontzettend praktisch is. Van een extra softe lamp op je bureau, als wat extra licht bij het filmen van b-roll, zij het met een powerbank erbij. Een lamp is op zich niets nieuws, maar de unieke vorm en ruimeverstelbaarheid maken dit een mooie oplossing voor tal van doeleinden die je als streamer, youtuber of welke vorm van content creator dan ook goed in kan zetten.

100 euro lijkt niet weinig, maar die prijs is totaal niet gek als je kijkt wat kleine lampjes voor foto of film al kosten. En hoewel Logitech nog meer producten dient te ontwikkelen om een echte Elgato concurrent te worden -zodra je een stap verder wil dan begint het te steken dat er geen bredere integratie is zoals bij Key Lights- is de relatief lage prijs van instappen gewoon een voordeel. Ik denk dat ze hiermee iets neerzetten waarmee tal van beginnende of budget-gebonden creators goed mee vooruit kunnen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.