Logitech Blue Sona Review


Blue, al enkele jaren onderdeel van Logitech, is onder het grote publiek vooral bekend om zijn instap en middenklasse microfoons zoals de Snowball en de Yeti. USB microfoons waar je al snel op uit komt wanneer je er achter komt dat je typische headset toch net niet de geluidskwaliteit in huis heeft om een fijne geluidsopname te maken; prima voor een gesprek, minder prima voor een video of podcast.

Blue is echter geen onbekende als het op microfoons in de hogere klasse aan komt, zo hebben wij zelf jarenlang gebruik gemaakt van de aangename Yeti Pro. Een microfoon met een uitstekend geluid, maar een beperkte featureset en om het maximale er uit te halen ben je al snel aardig wat kwijt aan accessoires. Daar hebben ze nu een nieuwe oplossing voor: de Logitech Blue Sona. Een nieuwe high-end dynamische microfoon met een prijskaartje van 350 euro die met de nodige handige features completer en toegankelijker is dan voorheen. Wij hebben hem de afgelopen maanden in gebruik gehad.


De Blue Sona valt op met zijn strakke, hoekige design, wat hem visueel anders (en in onze ogen subjectief aantrekkelijker) maakt dan de veelal rondere designs die we al langer kennen. Daarbij kan je kiezen voor een zwart of wit model.



Biede komen ook nog eens met een extra rode kap. Zelf zijn we van de neutrale uitstraling, maar zo kan je hem extra laten opvallen als je dat wilt.


Ondanks de ogenschijnlijk eenvoudige uitstraling zit er toch aardig wat meer in de Sona dan je zou denken. Zo dubbelt de stoffen kap als pop filter en zit er een ingebouwde shock mount in, twee accessoires waar je normaliter toch al weer wat geld voor zou moeten uittrekken. Een accessoire die je wel zal moeten kopen is een XLR kabel, want die zit er namelijk niet bij. Een kleine extra kostenpost, maar de afwezigheid is niet ongebruikelijk gezien een (semi) professionele setup de kabels toch op de juiste maat zal willen hebben.


Omdat het een XLR microfoon is heb je wel een XLR interface nodig om hem aan je PC, of andere apparatuur, te koppelen. Maar in tegenstelling tot de meeste (semi) pro microfoons is de Sona voorzien van wat Logitech de Clearamp noemt, een preamp waardoor het geluid aanzienlijk versterkt wordt en waardoor je met praktisch elke instap XLR interface uit de voeten komt. De goedkoopste die wij hebben is de Elgato Wave XLR, en ook de GoXLR werkt er prima mee. Wel dient je interface 24V of 48V Phantom Power te bieden, maar dat is bij de meeste gangbare modellen wel het geval.


Waar het natuurlijk om gaat is de opnamekwaliteit, en die is werkelijk uitstekend. Helder met dat hintje broadcaster waar velen naar op zoek zullen zijn, en vooral met een top onderdrukking van alles wat er in de omgeving af speelt. Het supercardioid patroon focust zich enkel op wat er recht voor de mic gebeurd, een centimetertje of 15 a 20 is een goed uitgangspunt, en van een rammelend toetsenbord of zelfs een PC met de fans op 100% blijft niets over.

Vergeleken met de (veel goedkopere) Wave DX valt op dat de Blue minder vergevingsgezind is wanneer je achter je mic gaat verschuiven. Dat kan een nadeel zijn, want wegdraaien of 20 centimeter opzij gaan zitten zorgt ervoor dat het stemvolume hard wegzakt, maar het voordeel is dat de geluidskwaliteit en achtergrondfilter veel efficienter is wanneer je er wel goed recht achter zit. Dat maakt de Blue Sona in mijn optiek vooral een logische optie wanneer je puur geluidskwaliteit zoekt en rustig achter je mic zit, denk aan een podcast,een geluidsopname voor een video of een relaxte stream, maar voor de neuroten (of FPS fanaten) of bewegende musici onder ons kan een wat flexibere mic wellicht fijn zijn.


De Blue is, net als voorgaande Blue mics, relatief neutraal in het geluid, dus niet aangezet warm zoals Rode bijvoorbeeld geregeld doet. Zelf ben ik daar wel voorstander van, maar dit is persoonlijk. Uiteraard kan je met je interface wat aanpassingen aan het geluid maken, maar de Sona zelf heeft ook twee switches verborgen onder de Logi kap. Zo kan je de lage tonen een beetje filteren, of de mid tonen wat aansterken. Dat zal stem afhankelijk zijn, zelf vind ik het standaard geluid eigenlijk het meest aangenaam. Al zullen sommigen met een dikke sub het waarderen wanneer je als iemand met zware stem de bass cut aan zet, dat haalt net even de lage bromtonen eruit.


Conclusie


Waar we in onze review van de Wave DX concludeerden dat je vandaag de dag voor pakweg 100 euro echt een uitstekende (dynamische) mic in huis haalt, moeten we nu concluderen dat een mic als de Sona laat zien dat je voor 250 euro meer toch echt een stevige winst kan pakken. Voor een incidenteel gesprek, een werk teams meeting of een keertje een voice over is dat niet nodig, maar voor de (semi) pro die er dagelijks gebruik van maakt voor videos, podcasts of andere stemopnames is de Sona echt heel aantrekkelijk.

De prijs an 350 euro valt relatief gezien ook mee wanneer we zien dat je inderdaad geen extra pop filter nodig hebt, noch een extra shock mount, nog een extra pre-amp (zoals bij sommige populaire mics wel het geval). Een simpele interface en een kabel erbij, en je bent klaar. Gezien de kwaliteiten van de goedkopere mics tegenwoordig denk ik dat een iets lagere prijs op zich niet vervelend zou zijn, al is dat iets wat bij veel Logitech producten op termijn alsnog het geval is.

Hoe dan ook, het is een aangename en uitstekende mic met een opnamekwaliteit waar wij positief door verrast werden. We laten deze voorlopig dan ook lekker hangen en geven hem onze Editor’s Choice. Het enige wat we potentiele kopers willen meegeven dat dit wel voor serieuze gasten is, de neiging om altijd betere beeld en geluidapparatuur te kopen bij creators is sterk, maar ook het instapsegment is tegenwoordig echt uitstekend. Dit is er één voor wanneer je weet dat je iets meer wilt, iets meer nodig hebt, of wanneer een paar 100 euro ook daadwerkelijk wordt terugverdient met je content.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.