Samenvatting


Je ziet het er niet direct aan af, hij is tenslotte erg ingetogen, maar de Logitech G Pro Gaming headset is een uitstekende gaming headset. Geluid is all-round top, hij is degelijk gebouwd en afgewerkt, en de pasvorm is toegankelijk voor praktisch iedereen van hoofdmaatje S tot XXXL. Ondanks dat het geen 7.1 headset is blinkt hij wel uit in games waar positiebepaling relevant is (populaire shooters als PUBG, Overwatch, CS:GO), iets waar Logitech zich ook op richt maar wat we natuurlijk altijd ook graag zelf bevestigen. Verwacht alleen geen flamboyante verschijning, veel minder opvallend komen gaming headsets niet (wat geen nadeel is), en hoewel we de extra’s als verschillende oorschelpen en een collectie aan losse (dus vervangbare) kabels waarderen blijft het wel een analoog model: zoek je draadloos of een USB feature dan kijk je verder.

De (condenser) microfoon zet praktisch elke ‘gaming headset’ mic te kijk in deze klasse, zeker met een goede audio chip is het indrukwekkend, maar hij is wel gevoelig voor matige audio implementaties en is ook gevoelig voor achtergrond stoorzenders (bijvoorbeeld een airco). Vereist dan soms wat afstellen, maar eenmaal afgesteld kennen we in deze prijsklasse geen concurrentie.

Met de basis elementen als geluid, comfort en microfoon dermate overtuigend: 9,5/10 en onze Editor’s Choice.


Logitech G Pro Gaming Headset review


Bijna elke nieuwe headset die uitkomt gaat gepaard met een vergelijkbare aankondiging. “Zeer goede audio” “premium materialen” “enemy footsteps” en je kan er vergif op innemen dat er ergens iets van Esports of Pro wordt genoemd. Nu zien we zelden slechte headsets, maar jezelf onderscheiden valt niet mee.

Ook de nieuwe Logitech G Pro Gaming headset die we vandaag bekijken komt met dergelijke claims waar we dus niet al te lang bij stil stonden. We hebben Logitech echter goede dingen zien doen met o.a. de ‘G Pro’ muis en de G933 is nog altijd één van onze favoriete gaming headsets of all time dus de jongste broer in die familie wilden we wel graag testen. Wat zullen we zeggen: niet alles is wat het lijkt.

Prijs? We gaan uit van zo’n 99 euro.

In de doos


Het doosje is opvallend klein, en verder eigenlijk weinig sprekend. Logitech gaat voor de ‘less is more’ approach aan de buitenkant, met een eenvoudig plaatje en enkel het woordje ‘Pro’ die het moet doen. De samenvatting van specs op de achterzijde in reflecto-uitvoering is wel leuk.



In de doos zien we: De headset, een korte handleiding, een extra setje (zachte) earpads, een afneembare microfoon, een 3.5mm splitter (compatible dus met devices die één 3.5mm aansluiting voor geluid en mic hebben en devices met losse aansluitingen daarvoor) en een losse gevlochten kabel met volgens mij de kleinste in-line connector die we hebben gezien. Klein is fijner in onze optiek, maar prefereren zelf de knoppen op de oorscherp en een ‘vrije’ kabel.








Bouw en features


Het is niet de meest flamboyante headset die we ooit hebben gezien, mogelijk zelfs de minst opvallende. We zien veel bekende elementen van eerdere Logitech Gaming headsets, maar zodra we hem vastpakken is het toch echt een ander beestje. Hij voelt licht aan, maar steviger met meer staal dande recente modellen als de G533 bijvoorbeeld die er op een afstandje toch vergelijkbaar uit ziet. De afwerking is in tegenstelling tot dat model mat wat wel wat vingers oppakt maar die we ook eenvoudig weer schoonvegen, dat gaat bij matte materialen meestal minder makkelijk.




“Less is more” komt weer in ons op, want los van een klein logotje (zonder RGB), een kleine PRO print, en een mat zwarte G in de hoofdband is het allemaal onopvallend. Maar: alles voelt steviger aan dan welke eerdere Logitech Gaming headset tot dusver. Opvallend goed zelfs.



Het is een bedrade headset maar zowel de kabel als mic zijn afneembaar (en daarmee vervangbaar).



Aan flexibiliteit geen gebrek, kantelt en draait prima naar het hoofd, past op kleine koppies en een stevige knar, en draait ook makkelijk zodat je ze plat om je nek kan leggen. De clamping forse is redelijk gemiddeld; hij zit snug, maar klemt niet. Iets lichter voelt enerzijds wat comfortabeler, maar mid-actie is een ietwat meer gemiddelde grip een logische keuze.




De standaard nep leren pads voelen goed, de onderliggende pads voelen hetzelfde aan als o.a. de G533 en dat is op zich een dikke prima; het geeft goed mee, maar weer niet te veel, goede balans dus. De optie om te kiezen tussen dit materiaal en de zachtere optie is fijn, want de ‘goed aan’ fit gecombineerd met de nep leren variant geeft wel wat warmte met de warme dagen van de afgelopen week. De zachte pads hebben uiteraard wel minder demping van buiten.




Specificaties


Voor de compleetheid, het ‘verhaal’ van Logitech:




In de praktijk


Toen ik de G Pro in handen kreeg nadat de fotosessie klaar was twijfelde ik hardop over het concept van een basic ogende headset a 99 euro, iets meer dan een paar concurrerende modellen die jarenlang de markt domineren, waarvan ik tot op dat moment weinig meer wist dan dat Logitech hem ‘Pro’ noemt. Het vereist wat ervaring en geduld om met de G Pro in hand om door de ‘is dit het?’ eerste indrukken heen te komen te realiseren dat Logitech de bouw en afwerking heel goed in balans heeft met het gewicht; het is een stuk lichter op het hoofd dan bijvoorbeeld de Void van Corsair om maar één van onze eerdere favorieten aan te halen, en ook vergeleken met de inmiddels klassieke HyperX Cloud voelt de G Pro lichter in gebruik.

De volledige overtuiging kwam zodra ik de eerste games met de G Pro speelde, want hoewel ze het weer over hun “Pro nogwat” driver hebben die we vaker hebben gezien is het geluid en de tuning vermoedelijk net weer even wat aangepast. Ik wist, zonder uitzondering, geen sub 100 headset te bedenken die direct uit de doos beter klonk dan dit model, en gezien het aantal headsets dat we uitvoerig aan de tand hebben kunnen voelen is dat een groot compliment. Hij doet precies wat een gaming headset moet doen: enerzijds genoeg power bieden onderin, anderzijds helder voor de voetstappen waarbij vooral opvalt dat de positiebepaling bovengemiddeld sterk is met een wat breder geluidsbeeld dan gebruikelijk, en de Logitech laat geen punten liggen in de traditioneel onderbelichte mids in gaming headsets.

Ik gaf het geluid zelfs de voorkeur boven de G933, die wat zwaarder / meer bass getuned is, de G Pro is meer in balan. Uiteraard wijzen we erop dat de verschillen in geluidskwaliteit tussen de betere headsets niet extreem groot zijn, meestal niet genoeg om op eigen houtje de doorslag te geven boven bijvoorbeeld specifieke feature wensen, en daar vinden we wel iets van een uitdaging voor de Logitech. Als pure analoge headset in dit prijssegment is hij omringd door modellen met virtual surround USB dongle inbegrepen, software features en zit hij zelfs tegen draadloze modellen aan; features die mensen weten te waarderen en je hier dus inlevert.

Een paar dagen later voelde ik mij geneigd toch wat nuance toe te voegen, want de tuning komt duidelijk het beste tot zijn recht in de games die ik momenteel actief speel zoals Overwatch, PUBG en CS:GO, terwijl in the Witcher 3 (vrouwlief is daar weer actief mee) de G933 nog wel de winst mag pakken wat ‘immersion’ betreft. Ergens past het bij de G Pro naamgeving en de Esports focus,en daarbij zeg ik nog dat ook in bijvoorbeeld the Witcher 3 of Pillars of Eternity 2 (een game die het echt volledig van immersion moet hebben wat geluid betreft) de G Pro ook nog geen directe concurrent kent die we beter vinden klinken.

Het brengt desondanks de lastige vraag op wat we waardevoller vinden: een draadloze werking of toch de voorsprong in geluid, en het grote bijkomende voordeel van het draadje: hij helpt de G Pro significant lichter aan te laten voelen. Mochten we daar nog even twijfelen zien we wel een nog duidelijker onderscheidende feature: de microfoon. Is de geluidsweergave ongetwijfeld nog op voor discussie, de microfoon steekt met kop en schouders boven elk van de concurrerende gaming headsets uit. Normaliter nemen we genoegen met ‘prima voor discord’ en zijn we al blij als het geluid redelijk natuurgetrouw klinkt, maar de hier gebruikte mini condenser microfoon is helder, biedt dynamiek in de stem voorbij elke door ons geteste sub 200 euro gaming headset, en laat zelfs de Steelseries Arctis 5 makkelijk achter zich (en die was al stevig bovengemiddeld). Vol smart wachten we op een uitdaging van Sennheiser die traditioneel ook sterke mics hebben, maar die zal hier toch een flinke uitdaging vinden.

Ik wil nog nitpicken over de positie van de mic, die zit redelijk hoog op de schelp en wat meer aan de onderzijde heeft mijn voorkeur dat hij iets meer uit de hoek van je gezichtsveld verdwijnt, maar gezien de prestaties mag ik niet klagen. Mocht je toevallig graag iets van de mic in je ooghoek zien, laat het ons dan even weten, ben benieuwd naar jullie feedback. Een dergelijke ietwat subjectieve opmerkingen plaatsen we ook bij de in-line controller. Enerzijds is hij licht, zit hij niet te laag en is hij dus goed bereikbaar, en vinden we hem tot zover in-line controllers gaan erg goed, maar een wieltje en mute-knop op de oorschep zelf heeft toch echt onze voorkeur (en dan liever een analoog wiel dan een digitale knop). Thoughts?



Kleine kanttekening met betrekking tot dit type microfoon. Er zit inherent in de mic geen ruis, geen klein beetje, maar het is wel een zeer gevoelige microfoon die eenvoudig details oppikt die je niet altijd verwacht. Een goede afstelling voor je mond en een minuutje om de gevoeligheid aan te passen is wel een must. Ook viel op dat de microfoon bovengemiddeld gevoelig is voor een matige input. Op een ouder ALC887 bord leek de mic ruiziger dan de meer standaard mic van de Creative H7 headset, terwijl op de luxere ALC1220 (op elk recent ‘beter’ moederbord) en de Creative G5 externe geluidskaart de G Pro loepzuiver klinkt. Ik heb niet de kennis om aan te geven waar dat precies door komt, maar het is opvallend dat we een redelijk betaalbaar gaming product zo duidelijk zien profiteren van een betere audio implementatie.



Conclusie


Toen we de doos in handen kregen had ik het niet verwacht, toen ik de Logitech G Pro voor het eerst voor mij zag had ik het niet verwacht, en de eerste momenten dat ik deze headset in handen had en van alle kanten kon bekijken kon ik ook nog niet vermoeden dat dit onze nieuwe favoriete sub 100 euro gaming headset zou worden wat geluid, vorm en mic betreft. Maar dat is het wel. Het geluid is alles wat het hoort te zijn in dit segment (en er voorbij), zeker wanneer we naar de populaire multiplayer games kijken van dit moment waar ik stiekem ook een beetje hooked aan ben, de microfoon is zonder twijfel en met marge de beste die we hebben ervaren, en het is een solide en flexibele constructie die je wat aanpasbaarheid aan praktisch iedereen zorgeloos kan aanbevelen.

We kunnen deze Logitech G Pro niet op fouten betrappen, en dat is zelfs voor de randapparatuurgigant echt geen vanzelfsprekendheid. Wel moeten we stellen dat de keuze voor dit model niet per definitie een vanzelfsprekendheid is. Vanaf ca een tientje meer zien we de eerste degelijke draadloze headsets het veld betreden (Corsair Void Pro, heel ander beestje overigens) en we kunnen ons voorstellen dat iemand ‘draadloos’ waardevoller vindt dan een mic die beter is dan de typische gaming headset mics die gewoon voldoen voor in-game communicatie. Serieuze online ‘esports’ gamers waar Logitech zich op wil richten vermoedelijk niet, en als je af en toe streamt met je headset mic dan is het ook een grote meerwaarde, maar we willen niet de indruk wekken dat een objectieve top headset per definitie de enige juiste keuze voor iedereen is.

Geluidstechnisch geven we de ‘out of the box’ winst ook aan Logitech wanneer we vergelijken met o.a. de Void Pro, HyperX Cloud, Edifier G4, Creative H7 en Steel Arctis 5, en dat is een extreem pittige line-up, maar we stellen ook dat het verschil niet dermate groot is dat je zelf nog een afweging moet maken tussen de voordelen van elk van die momenten. Wij hebben de luxe van 1:1 vergelijken, maar als je graag een draadloos model wilt snappen we dat volledig en is het ook niet zo dat je opeens iets mist (muv de mic dan).

Ook zal je voor deze analoge headset de software van je moederbord (of console?) moeten gebruiken om te tunen of voor virtual 7.1 support op de surround features binnen games vertrouwen, want dergelijke features zitten er niet bij. Niet dat we het noodzakelijk vinden, maar USB-concurrenten met een softwarepakket sluiten we niet per definitie uit. Logitech zet er wel een compleet pakketje tegenover met extra pads, splitter cable en vervangbare cables wat hem ook weer flexibel maakt voor consoles en mobiele devices, maar de USB actie en bijbehorende functionaliteit ontbreekt. Mocht je een stevig moederbord hebben met een ALC1220 implementatie, of een leuke externe geluidskaart om maar iets te noemen zou ik er in elk geval niet wakker van liggen.

De puntjes die we graag anders zouden zien halen we wel even aan, maar zijn meer subjectief dan objectief. Zo zien we liever dat de mic uitgang wat meer aan de onderzijde zit dan in je ooghoek, en we vinden een mute-knop en volume scroll op de schelp wat fijner dan in-line, ondanks dat de in-line controller hier de kleinste en daarmee de minst merkbare is die we recent hebben gezien. Graag horen we als mensen daar anders over denken. Wij hopen in elk geval op een on-headset volumewiel en mute knop. Wat de microfoon betreft moeten we ook de kanttekening plaatsen dat hij wel gevoelig kan zijn voor matige inputs en in staat geluiden op te pikken die je met een gemiddelde headset niet hoort, aandacht voor de afstelling is dus wel de moeite.

Jezelf onderscheiden als fabrikant van een sub 100 euro gaming headset is lastig, maar deze doet dat tot zover we mogelijk achten. Het is een overtuigend sterk model wat betreft geluid, toegankelijke pasvorm en vooral uitstekende microfoon welke makkelijk afzet van de dertien-in-een-dozijn massa. Verwacht alleen geen fancy visuele flair, want de G Pro ziet er maar basic uit; geen flashy design, geen RGB actie, maar ergens past dit ook meer bij de Zwitsers dan de RGB-beladen G933. Het doet niets af aan de hele positieve indrukken wat bouwkwaliteit betreft, maar het is wel een echte wolf in schaapskleren. Al zien we dat natuurlijk veel liever dan een gemiddeld schaap in een wolvenpakje wat toch iets te vaak voorkomt in ‘gaming’ headsets.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.