Logitech G Pro X 2 Lightspeed Review


Één van onze favoriete headsets van de laatste jaren is de Logitech G Pro X. Die klonk goed en zat op praktisch elk hoofd goed, wat hem een makkelijke unit maakte om aan te bevelen. Iets later volgde de draadloze versie die ons ook goed beviel, en inmiddels heeft Logitech daar de opvolger van uitgebracht: de Logitech G Pro X 2 Lightspeed. Die belooft nog beter geluid, nog meer comfort, plus wat nieuwe features.


Aan de buitenkant heeft Logitech verdacht weinig gewijzigd. Het nieuwe model lijkt exact op het oude model, maar waarom zou je een goed design dan ook rigoureus veranderen? Toch hebben ze wat kleine tweaks doorgevoerd: het gewicht is iets lager, de hoofdband geeft iets meer mee, en de schelpen kunnen nu draaien waardoor ze nog wat beter naar je hoofd vormen. Plus je kan ze nu vlak langs je nek leggen, ook fijn als je er soms mee rond loopt. Een kleine upgrade, maar wel voldoende om hem weer bovenaan de lijst te zetten wat comfort betreft.Ook nieuw is de introductie van de witte variant die je hier ziet, wederom een positieve stap gezien de populariteit van witte setups. Jammer is wel dat de kabels en microfoon nog gewoon zwart zijn, ik had er graag bijpassende witte accessoires bij gezien. De accessoires zelf zijn dik prima: USB Type-C laadkabel, analoge kabel, beschermhoes, verwijderbare microfoon, en een extra setje earpads. Je kan dus wederom kiezen tussen nepleer of mesh afhankelijk van je eigen voorkeur.


Geluidtechnisch heeft Logitech ook een flinke stap vooruit gemaakt. De nieuwe drivers klinken beter, voller, met meer overtuigende bass en tegelijkertijd ruim voldoende detail in het hogere segment om het een fijne all-round headset te maken, niet alleen een lekkere gaming headset. Vergeleken met één van de huidige daily drivers, de Steelseries Arctis Nova Pro Wireless, is de G Pro X 2 upgrade voldoende om Logitech puur op geluid weer een stapje voor te zetten.


Hetzelfde kunnen we helaas niet zeggen voor de microfoon, die lijkt nagenoeg ongewijzigd ten opzichte van de voorgangeer. De bedrade Logitech G Pro X klonk goed, de draadloze “acceptabel”, maar op dat niveau blijft dit model hangen ondanks dat hij flink duurder is geworden. Je komt er voldoende mee voor de dag in een discord chat, maar de opnamekwaliteit blijft achter vergeleken met eerdergenoemde Steelseries, of bijvoorbeeld de Corsair HS80 of Virtuoso; beide goedkoper dan deze.


Dat minpunt is extra pijnlijk wanneer we zien dat Logitech zelf een dik alternatief in eigen assortiment heeft. De Blue Icepop past ook op dit nieuwe model, en die klinkt uitstekend. Het is dus een bewuste keuze geweest om dat niet standaard te doen.


Featuretechnisch is de stap vooruit wel heel duidelijk merkbaar. Zo krijg je er Bluetooth bij, wat fijn is als je net als wij je headset graag gebruikt om rap te schakelen tussen je PC en telefoongesprekken. Nog duidelijker merkbaar is de verbetering in de accuduur. Logitech claimt 50 uur, maar in de praktijk ga ik daar vooralsnog ruim overheen. De software geeft een indicatie van de resterende accuduur, maar er gaan bijna 2 uur gebruik voorbij voor elk uur dat die indicatie zakt; met een bescheiden volume blijkt hier 80 tot 100 uur op een accu haalbaar.


En dat maakt een gigantisch verschil in de praktijk. De voornaamste reden dat wij hier al jaren fan zijn van de Arctis en Nova Pro Wireless is het basisstation en hot-swap accu waardoor je nooit aan het draadje zit. Dat biedt Logitech weliswaar niet, maar met een dergelijke accuduur is dat eigenlijk ook geen probleem meer; één lunchpauze per week actief gebruik aan de kabel en je kan door.

Wat ook merkbaar is verbeterd is het bereik. De vorige variant deed het goed, maar de G Pro X 2 gaat nog veel verder, ook verder dan elke concurrent die we tot dusver hebben getest. De mindere headsets komen al in de problemen zodra ik in de studio direct onder mijn werkplek (laag beton er tussen), de betere doen het daar goed en komen in de problemen zodra ik vervolgens horizontaal een andere ruimte in ga. Maar met deze kom ik praktisch het hele huis door, ook met een betonnen vloer en steunmuur er tussen merk ik er niks van. Ideaal voor de huis-wandelaar.


Eigenlijk vinden we tussen al die positieve punten maar één grote domper op de hele ervaring, en dat is de prijs. Met een huidige prijs van 269 euro zet Logitech heel hoog in. De verbeteringen zijn dan wel aanzienlijk, maar is het zo gek om te verwachten dat een directe opvolger wat verbeteringen met zich meebrengt op hetzelfde prijspunt (plus eventueel wat inflatiecorrectie)? Of als je dan toch zo hoog in zet, had dan die Blue Icepop er direct bij gedaan.

Logitech staat er echter om bekend dat hun producten op termijn vaak ruim onder de adviesprijs vallen, zo hebben wij zelf nog nieuwe Superlights gehaald voor minder dan 90 euro (adviesprijs 150 euro), dus zoals vaker vermoeden we dat de G Pro X 2 Lightspeed op termijn alleen maar interessanter zal worden.Conclusie


Logitech zet met de G Pro X 2 Superlight een prachtige headset neer, en een overtuigende upgrade boven zijn voorganger. Die klonk al goed, en zat al goed, maar het nieuwe model zit nog beter, klinkt nog beter, heeft Bluetooth erbij, en overtuigd met een extreem lange accuduur én bereik. Het is direct een nieuwe persoonlijke favoriet geworden, en dat is gezien de concurrentie hier een mooi compliment.

De prijs van 270 euro is wel een ding. Je koopt voor de helft al goede all-round headsets waar de meeste gamers blij van zullen worden. Deze Logitech is beter, maar claimen dat hij 2x beter is dan een Arctis Nova 7 (130 euro) of Corsair HS80 (130 euro)? Dat is een lastig argument om te maken. Je moet dus bewust flink dieper in de buidel moeten willen tasten voor een iets betere sound, flink betere accu, en beter bereik. Zelf had ik graag gezien dat Logitech die meerprijs deze had ondersteund met een verbeterde microfoon, maar die kans hebben ze laten liggen en met een Blue Icepop ben je weer 50 euro verder.

Maar, als de prijs geen bezwaar is, of je dit op een later moment leest nadat de prijs wat is gezakt, dan heb je aan de Logitech G Pro X 2 Lightspeed één van de beste gaming én all-round headsets die je je kan wensen: Editor’s Choice.

De Logitech G Pro X 2 Lightspeed is op moment van schrijven het voordeligste te krijgen bij Amazon.nl


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.