Logitech G Pro X Gaming Headset review


Als Logitech met iets uit hun ‘G Pro’ reeks aan komt zetten loop ik best wel warm. De Gaming Pro Wireless muis is mijn huidige daily driver, en de vorige G Pro Gaming Headset klonk goed en had een uitstekende microfoon. Op die laatste bouwt Logitech met hun nieuwe G Pro X Gaming headset verder en beloven ze… wel… eigenlijk alles wat elke gaming headset fabrikant ons belooft: comfort, goed geluid, een geweldige microfoon, etcetera. Maar krijgen we dat ook? Dat gaan we vandaag uitzoeken.

De G Pro X Gaming Headset heeft een adviesprijs van 129 euro, maar is inmiddels voor zo’n 109 euro te koop. Van die laatste prijs gaan we dan ook uit.


Uitpakken en Accessoires


Het uitpakken is punten scoren voor Logitech want we krijgen flink wat in de doos. Draagzak, een kabel voor bij de PC, een USB dongle, een splitter kabel, een kabel voor mobiel gebruik, en extra textielen pads naast de nep lederen modellen die standaard op de headset zitten. Not bad! Oh en je krijgt de headset zelf. Very nice, etcetera.





Positief: de kabels zijn gevlochten maar best licht en flexibel, en de in-line controller is lekker compact gehouden. Volumewiel, mute button, meer zit alleen maar in de weg.

Design en Comfort


De nieuwe G Pro X heeft een ander design als zijn voorganger, maar komt toch best bekend voor. Het is een beetje een vergelijkbaar design als de paar jaar oude HyperX Cloud ons liet zien (of de Q-Pad of tig andere varianten ervan), maar de laatste keer dat ik keek zijn de hoofden van mensen niet significant veranderd en is het dus best logisch dat we een herkenbare vorm zien. (Alhoewel, zal me niets verbazen als we ooit nog eens een headset met die schelpen zien voor *voeg hier een twijfelachtig PR l-verhaal in*). Bouwkwaliteit uitstekend met voldoende staal, afwerking uitstekend, dik prima.




Neutrale kleurstelling is ook welkom. Hij oogt niet heel generiek en is wel herkenbaar Logitech, maar van fratsen moeten we ook niets weten dus dit design lijkt mij prima.

Hij is ruim verstelbaar, past uitstekend op zowel de kinderen als vrouwlief als op mijn ruim uitgevallen geval, en de schelpen zijn ook flexibel genoeg voor een goede evenredige drukverdeling. Totale druk is… gemiddeld. Zit een stuk minder strak dan de originele Cloud, voelt vergelijkbaar met de jongere Cloud Alpha, maar niet zo extreem licht rond de oren als bijvoorbeeld de Cooler Master MH751 die je echt nauwelijks op je hoofd voelt wat fijn is voor de aller-gevoeligsten onder ons. Een te lichte clamp en hij sluit je echter niet van je omgeving af, dus dat is ook niet per sé perfect. Ik denk dat iedereen behalve de aller gevoeligste oren dit echter wel ‘gewoon erg goed’ vind zitten, wat hem zeker toegankelijker maakt dan de iets hardere en strakkere voorganger.



Of je nep leer of textile pads wil mag je zelf bepalen. Er zit geen echt verschil in comfort, tenzij je snel last hebt van warme oren met nep lederen pads. De keerzijde is dat je wel wat meer van je omgeving hoort. Zelf kunnen kiezen is echter gewoon een plus.




Features


Eén van de voordelen van de USB-dongle keuze is dat we flink wat software opties krijgen. Naast een equalizer krijg je zoals overal wel wat presets, en kan je meer presets maken. Een detail is dat je wat presets kan ‘browsen’ en downloaden, maar laten we niet te overdreven warm worden van wat *insert teamnaam* *insert esporter* met die vijf EQ sliders heeft gedaan. Wel handig: de EQ instelling in de headset zelf opslaan zodat je de software verder niet hoeft te gebruiken.


Wat surround feature betreft is Logitech voor DTS Headphone:X 2.0 gegaan, en dat is een uitstekende keuze want van alle virtual surround implementaties is dat één van de beste zo niet de beste. Je kan die ook nog een beetje naar eigen inzicht tunen door individuele ‘kanalen’ een beetje te boosten of juist zachter te zetten; mooie extra voor virtual surround liefhebbers, al blijf ik zelf voorstander van stereo in de meeste games.


Specificaties



Geluid


Kort door de bocht: gewoon heel goed en kan zich met elke headset in zijn prijsklasse prima meten, pas als we bij de (bedrade, analoge en dus minder featurerijke) Sennheisers van 200 euro of meer uitkomen gaan we hier pas op vooruit. Ik vermoed dat het dezelfde drivers zijn met een wat andere tuning van de G935, want er zit zowel een berg power in als redelijk wat finesse wat soms ontbreekt in gaming headsets en merkbaar is als je ook redelijk wat muziek luistert. De originele G Pro had een iets breder stereobeeld wat heel specifiek voor esports in mijn optiek wel fijn was, en waar deze headset met de Pro naamgeving toch ook wel op richt, maar ook deze scoort op dat vlak nog bovengemiddeld. Het is een headset met een kan-alles-goed-doen geluid.

De tuning is ook best netjes:


Prima strak midden, heel strak zelfs voor een gaming headset, met een iets aangezette high-bass en een aangename strakke low-bass. Knalt prima in games, film en muziek die op bass tonen leunt. De highs zijn een beetje gemiddeld, helder genoeg maar niet de reden waarom je deze headset koopt. Ze vallen hard af boven de 16 kHz, maar zowel muziek als games maakt eigenlijk nooit gebruik van dergelijke extreem hoge tonen. Daarbij kunnen de meeste mannen boven de 25 die tonen helemaal niet meer horen, dus dat scheelt ook weer.

Microfoon


En ook hier eigenlijk niets dan lof. De microfoon is afneembaar, er zit een mute switch op de in-line controller, en het belangijkste: dit ding klinkt echt harstikke goed. De originele G Pro had al een top mic, en deze stelt even min teleur. Helder, voldoende warm maar niet overdreven, echt niets op aan te merken.


Logitech heeft dit keer ook een sidetone feature toegevoegd, fijn, plus de aankoop van Blue microphones heeft zich geuit in flink wat nieuwe software features. Je kan nog meer met je eigen stem dan met het geluid uit de schelpen.



Met Blue Voice kan je je stemgeluid naar eigen wens finetunen, er zitten leuke en daadwerkelijk interessante presets tussen, en je kan ze goed vergelijken door ze toe te passen op één stukje stemopname van jezelf. Minder leuk maar belangrijker voor de kwaliteit: nuttige extra’s zoals de noise gate, compressor, limiter, de-esser en high-pass filter. Ook de noise reduction is te tunen. Standaard is de mic heel goed, naar eigen wens ingesteld is dit de top van wat gaming headsets je te bieden hebben.



Conclusie


Het liefst zie ik producten die veel goed doen maar ook wat foutjes maken, dat geeft mij als tester de gelegenheid om te laten zien wat beter moet of waar jij over na moet denken voordat je een product koopt. Maar ik zie, voel en luister naar de nieuwe G Pro X en ik kan er gewoon weinig aan toevoegen. Logitech heeft hem van begin tot eind goed doordacht en je kan hem blind kopen zonder je zorgen te hoeven maken. Als je heel strak op je budget wilt letten kan ik zeggen dat de HyperX Cloud Alpha (momenteel voor 75 euro te koop) ongeveer hetzelfde op je hoofd zit en bijna even goed klinkt en dat je dus wel wat meer betaalt voor de extra’s die Logitech biedt. Maar je krijgt zowel op accessoire als wat de featureset betreft zo ontzettend veel meer dat de meerprijs makkelijk te verdedigen is. Oh, en je krijgt zo’n beetje de beste en meest instelbare headset microfoon op de markt.

Goed gebouwd, een hele toegankelijke pasvorm en dus goed comfort voor praktisch elk hoofd, een goed (instelbaar) geluid en een top microfoon met extreme microfoon features. Tel dat bij elkaar op en de straatprijs van 109 euro is gewoon een uitstekende deal. Het enige waar je nog even bij stil kan staan is of je niet liever ergens iets inlevert om draadloos te gaan, maar als een draadje geen bezwaar is (of zelfs gewenst) is dit de beste headset die ik ken voor dit bedrag. Zonder twijfel editor’s choice, en zonder twijfel een plek in de eerstvolgende koopgids voor gaming headsets.

De Logitech G Pro X is in Nederland momenteel het voordeligste bij Coolblue.nl. Amazon Prime Member? Dan heb je hem voor 100 euro in huis.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.