Logitech G Pro X Superlight 2 Review


De Logitech G Pro X Superlight 2 is de opvolger van de, je raadt het, Logitech G Pro X Superlight, een muis die inmiddels al weer wat jaartjes mee gaat. Die originele muis wist zich tot mijn persoonlijke daily driver te promoveren, en ook Nada heeft hem inmiddels bij haar primaire systeem liggen, omdat hij een mooie combinatie wist te bieden van een top sensor, een fijne grip, een laag gewicht en een goede accuduur. Ergens een compliment voor Logitech, maar ze lieten ook niet heel veel ruimte over voor verbeteringen. Met het originele model inmiddels onder de 100 euro gezakt en de opvolger weer rond de 140 a 160 euro in de schappen vragen we ons af: weet Logitech genoeg nieuws te bieden om de opvolger te verantwoorden?


Logitech G Pro X Superlight 2 Pluspunten


Dat Logitech niet aan de vorm heeft getornd vinden we beide positief. Logitech weet al jaren als geen ander hoe ze een vorm kunnen maken die (bijna) iedereen (bijna) ideaal vindt. Er is altijd wat ruimte voor subjectiviteit dus de perfecte muis voor iedereen bestaat niet, maar de Logitech vorm bijna altijd de veiligste van allemaal. Dat geldt voor de G502 voor iedereen die een mid-size multi-button muis zoekt, en ook voor de Superlight voor iedereen die een compacte, ultralichte muis zoekt. Voor mijn eigen grote handen en een persoonlijke voorkeur voor lichtgewichtjes, voor Nada’s kleinere handen, en ookvoor de kinderen die onze pcs regelmatig gebruiken, deze vorm werkt voor (praktisch) iedereen.

Op papier hebben ze er wel 3 gram af weten te schaven, maar je moet ze echt naast elkaar leggen om het verschil te merken: in een blinde test denk ik niet dat iemand de 1 van de 2 kan onderscheiden. Maar goed, why change a winning team?

De sensor is wel vernieuwd. De DPI waarde ligt een stuk hoger wat marketingtechnisch natuurlijk heel interessant, maar in de praktijk merk je er eigenlijk niks van gezien de vorige sensor eigenlijk al praktisch perfect was. Maar goed, belangrijk is dat ze geen fouten maken met de opvolger en dat gebeurt ook niet.

Hetzelfde gaat eigenlijk op voor alle switches, het was vooral zaak dat ze geen fouten maken. Maar ook dat hebben ze weer uitstekend voor elkaar: fijne, tactile switches, de primaire muisknoppen zijn wederom haarscherp, de knoppen aan de zijkant zijn scherm, en het scrollwiel is mooi in balans. Niks op aan te merken.

De enige echt zichtbare of voelbare upgrade is de stap van micro USB naar USB-C. Een fijne stap vooruit, al kan je ook stellen dat de vorige eigenlijk al USB-C had moeten hebben. Maar goed, beter laat dan nooit zullen we maar stellen.

Er is een element dat in de praktijk wel opvalt, en dat is dat de accuduur een significante boost heeft gekregen. De vorige deed het in dat opzicht al goed, maar de Superlight 2 gaat merkbaar nog wat dagen langer mee voordat je hem moet laden.

Logitech G Pro X Superlight 2 Minpunten


We hadden de Superlight natuurlijk nooit als primaire muis gekozen als we er veel over te klagen hadden, en gezien de Superlight 2 vooral meer van hetzelfde biedt met wat verbeteringen introduceert Logitech eigenlijk ook geen echte minpunten, ze hebben tenslotte geen risico genomen. We kunnen wel stellen dat ze eigenlijk niet genoeg doen om de Superlight 2 een upgrade te noemen als je de originele al hebt, en een originaliteitsprijs krijgen ze er ook niet voor, maar daar is het productinhoudelijk eigenlijk wel mee gezegd. Natuurlijk, mocht je een grotere muis zoeken met meer knoppen dan dit design biedt dan zijn er alternatieven zat, maar daar is de Superlight niet voor.

In typische Logitech stijl is er wel een duidelijk nadeel van een nieuw model, en dat is de prijs. Ik heb enkele maanden geleden 90 euro betaald voor een extra Superlight. De Superlight 2 kost normaliter 160 euro, met een laagste recente prijs van 140 euro. Daarmee betaal je in feite dus minimaal 50 euro meer voor USB Type-C, een marginale afslankkuur, en weliswaar merkbaar betere accuduur, maar de Superlight was zeker geen drama op dat vlak. Laten we grofweg stellen dat de Superlight 2 10%, misschien 20% beter is als je echt om elk uurtje extra accu geeft, maar je betaalt er makkelijk 50% meer voor en dat staat niet in verhouding. Maar Logitech kennende zal die prijs geleidelijk zakken, tot er weer een keer een Superlight 3 uit komt. Vandaag de dag is de originele Superlight dus een sterke concurrent, op termijn zal de Superlight 2 dé logische keuze worden. Het is aan jou om te bepalen bij welk prijspunt de omslag volgt.


Logitech G Pro X Superlight 2 Conclusie


Ze spelen het safe met de Logitech G Pro X Superlight 2. Ze pakken een near-perfect ultralight gaming muis, passen wat kleine verbeteringen toe zoals een marginaal lager gewicht, een iets betere sensor, een modernere aansluiting en een wat betere accuduur, en laten het daarbij. Dat ze geen gekke keuzes maken waarderen we, want zo blijft de Superlight 2 voor ons wederom dé ultieme draadloze gaming muis voor iedereen die iets compacts en lichts zoekt.

De stap vooruit is echter niet enorm groot. We zullen huidige Superlight bezitters niet adviseren het nieuwe model te halen, daarvoor is het inhoudelijke verschil te klein en is de nieuwprijs te hoog. Maar als je een wat oudere muis bezit is het wel een forse upgrade. Zodra de Superlight 2 nog wat zakt in prijs zal het onze go-to muis worden, dat is iets wat we al jaren bij Logitech producten zien gebeuren, maar zolang de voorganger 50 euro (of meer) goedkoper is heb je daar vooralsnog de betere deal aan en is de Superlight 2 vooral voor gamers voor wie budget totaal geen issue is.

Dit product is op moment van schrijven het voordeligste te krijgen bij Amazon.nl


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.