Logitech G435 review


De Logitech G435 is een opvallende gaming headset, en niet alleen omdat hij in opvallende kleurtjes komt. Met slechts 165 gram voor een draadloze headset is hij uitzonderlijk licht, hij heeft zowel een draadloze dongle als Bluetooth functionaliteit, en hij heeft de microfoons in de schelpen ingebouwd zitten

Genoeg om te testen dus om te zien of hij zijn prijs waard is. Al is de prijs zelf ook best opvallend: hij lanceerde met een adviesprijs van 80 euro, een redelijk premium-ish mid-range headset segment, maar afhankelijk van de kleurstelling betaal je er inmiddels meestal zo’n 60 euro, en soms zelfs maar 40 euro voor. En dat verandert een verhaal natuurlijk enorm, want voor 40 euro is er nauwelijks wat leuks te koop.


Maar ook 40 euro is te veel als het product niet goed is. En als je de G435 niet langer dan een minuut geeft nadat je hem uit de doos haalt zou je best eens kunnen denken dat dat het geval is. De verpakking voelt bijna leeg aan (kudos voor louter karton, geen single use plastic crap!), en de headset zelf voelt in eerste instantie als een eenvoudig stukje plastic. En fysiek stelt hij eigenlijk ook niet veel voor, de constructie is gewoon simpel, en de hoofdband lijkt niet veel meer dan een stukje stof.




Maar dat Logitech best wat headset ervaring heeft blijkt zodra je er echt mee aan de slag gaat. Ze zeggen dat hij bewust gemaakt is voor kleine hoofden, maar in de praktijk zit hij opvallend goed op elke hoofdmaat van XS tot XXL. Ook de afwezigheid van een stoffen binnenkant van de schelpen deert eigenlijk niet, het is even wennen als je grote oren hebt dat je iets van plastic voelt in plaats van stof, maar de G435 is zo licht en klemt praktisch niet waardoor je er niets van voelt. Het is de minst voelbare headset die wij in lange tijd hebben gezien, en dan tel ik bedrade headsets mee. Dit is simpelweg één van de fijnste headsets voor de lange zit.



Featuretechnisch doet Logitech ook goede zaken. Zo kan je hem met de lightspeed dongle gebruiken, dit werkt op PC, PS4 en PS5, maar hij is ook via Bluetooth verbinden. Fijn voor je switch of mobiele device. Voor een headset gericht op kinderen fijn, want dan heb je in één keer de meeste apparatuur te pakken. Voor kinderen specifiek zit er zelfs een volumelimiter op, iets waar wij zelf ook regelmatig tegenaan lopen; de kiddos zetten hun headset al snel te hard. Helaas is ook de beperkte volumestand nog erg luid, dus het zou fijn zijn als je via de software zelf een limiet in kan stellen in plaats van dat er twee harde settings in zitten. Laden gaat via USB Type-C, en de accu doet het zo’n 18 uur volgens Logitech’s claim maar in de praktijk haalden we meermaals meer dan 20 uur zonder moeite en zonder al te zuinig te doen. Prima dus.


Je kan kiezen uit drie opvallende kleurtjes.

Geluidstechnisch doet de G435 het ook uitstekend. Het is een hele aangename game en muziek ervaring met een redelijke bass, en een redelijk strakke curve vergeleken met de meeste (betaalbare) gaming headsets. Het is niet overdreven gekleurd, dus de meeste taken gaan hem goed af zonder te overdrijven, en vooral: zonder echt te kort te komen. Voor 80 euro zijn er weliswaar wat beter klinkende opties, maar voor 60 euro kan hij goed mee, en voor 40 euro is hij meer dan bovengemiddeld goed.


Dat ze de microfoon hebben ingebouwd in plaats van een boom arm te gebruiken is an sich leuk, zeker voor kinderen die ruw met hun headset om gaan; kan in elk geval niet stuk zo. Aan de andere kant heeft het zijn keerzijde in de opnamekwaliteit. Die is opvallend goed voor een in-ear mic, maar een degelijke boom mic in deze klasse klinkt wat fijner. Je bent met deze goed te verstaan, maar de grotere afstand naar je mond is wel hoorbaar. Het kan er mee door voor communicatie, maar als je echt een goede mic wil voor perfecte comms zou ik wat meer investeren.


Conclusie


Ik had de Logitech G435 in eerste instantie bijna afgeschreven, maar in de praktijk weet de randapparatuurgigant toch gewoon weer een heel aantrekkelijk product te leveren. De constructie is weliswaar super simpel, je moet echt geen luxe look en feel verwachten en de microfoon is hooguit redelijk, maar hij klinkt dik prima, de featureset is uitstekend voor deze klasse en hij zit vooral harstikke goed. Voor kinderen is dit een heel fijn ding, maar hij is eigenlijk op elk hoofd makkelijk te gebruiken; een veilige koop-op-afstand.

Voor de adviesprijs van 80 euro zou ik twijfelen, de G Pro X is dan de veel betere headset (let op: bedraad). Maar als je graag een lichtgewicht draadloze headset zoekt en deze voor 60 euro op de kop tikt heb je er een prima koop aan. Vind je hem zelfs voor 40 euro zoals op moment van schrijven het geval is, dan is het eigenlijk een no brainer. Voor dat geld is er nauwelijks een goede headset te vinden, laat staan een draadloze die scoort waar het telt: geluid, comfort en features.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.