Logitech G502 Lightspeed review


Zo’n zes jaar geleden alweer bracht Logitech de G502 uit, in eerste instantie was voor velen even wennen aan het futuristische design na een periode waarin Logitech toch vooral redelijk bescheiden ogende muisjes maakte, maar de G502 groeide al snel uit tot een favoriet van velen dankzij de combinatie van een toegankelijke vorm, prima sensor, veel (praktische) knoppen, en een redelijke prijs.

Inmiddels is de jongste telg in de G502 familie, de G502 Lightspeed Wireless Gaming Muis al even uit en vind ik het tijd om naar dit model te kijken dat ondanks zijn populariteit nooit los gereviewd is. Positief voor Logitech dat we relatief laat zijn met onze G502 Lightspeed review, de pittige launch prijs van 149 euro kunnen we inmiddels vergeten: momenteel is hij voor ca 100 euro op de kop te tikken.


Design


Laten we het de vloek van de grootste noemen, Logitech moet als hét muizenmerk gewoon zorgen dat hun muizen in zo veel mogelijk handen past. En futuristische uitstraling terzijde, de vorm is gewoon heel erg volgens de regels middelgroot palm grip; het soort vorm dat je praktisch iedereen zonder écht exotische smaak prima kan laten gebruiken. Voor mijn relatief grote handen vind ik hem net wat smal voor een echte palm grip, maar ik ben tegenwoordig dan ook veel meer claw/fingertip gamer, voor kleine tot gemiddelde handen is dit een hele veilige vorm om te kopen zonder eerst te proberen. Bouwkwaliteit is ook top: hij is fysiek lekker stevig, netjes afgewerkt en de materialen zien er keurig uit. RGB is beperkt tot het logo en DPI indicators aan de zijkant, maar waarom zou je meer accuduur inleveren voor lichtjes?






Als onderdeel van de G502 familie ligt de focus op veel extra knoppen. Twee naast de primaire linker knop, twee voor je duim, plus een sniper knop. Allen zijn uiteraard te programmeren via de software. Elk van de switches is prima uitgevoerd met een redelijk scherpe tactile feel en heldere klik.


Het scrollwiel kan iets wat de meeste gaming muizen niet kunnen: freewheelen. Je kan door de knop er direct onder te klikken kiezen tussen een redelijk luide, heldere stap modus voor je wiel, of een vrije rol modus zoals we van de MX Master kennen. In games niet heel interessant, maar om mee te browsen is de G502 gewoon een bovengemiddeld goede muis. Echter wel met kanttekening dat het magnetische wiel van de MX Master 3 hier echt een stap boven staat wat gevoel en stabiliteit betreft. De G502 rolt prima, maar het gaat wel met wat bijgeluidjes; hij tikt en loopt wat meer aan dan zijn échte non-gaming familie. Dat voelt toch net een beetje goedkoop voor een muis die alsnog boven de 100 euro uit komt.

Met 114 gram is het een relatief lichte draadloze all-round muis, maar voor de liefhebber van een ultralight categorie muis komt hij uiteraard niet mee; daar heeft Logitech de G Pro Wireless voor. Je kan hem eventueel nog wel wat zwaarder maken of de balans wat verschuiven met de extra gewichtjes, maar persoonlijk zou ik die lekker achterwege laten; lichter kan echt geen kwaad, en de balans is zonder gewichtjes gewoon dik prima.


Aansluiten gaat via een compacte USB dongel die je normaliter via een kabel op je bureau legt. Gezien deze muis een accuduur heeft van 50 a 60 uur is af en toe opladen onvermijdelijk, in welk geval je de dongel dan van de kabel haalt, en de kabel in de muis stopt. Zo ben je veelal draadloos verbonden, maar je hebt dus wel dat kabeltje op je bureau liggen.


Specificaties



In de Praktijk


Eigenlijk is praten over de prestaties van high-end muizen vandaag de dag zinloos. Logitech’s Hero sensor is gewoon één van de toppers van dit moment: nauwkeurig, geen afwijkingen, per-dpi instelbaar en gewoon harstikke rap. Click latency kan in sommige muizen een ding zijn, maar die is on-par met de G Pro Wireless (binnen één a twee milliseconde van elkaar afhankelijk welke switches je actueert) welke als top bekend staat als dat vlak. Wat prestaties betreft is dit gewoon praktisch zo top als muizen kunnen komen.

Ook de software van Logitech is gewoon in orde. Je kan knoppen rebinden, macro’s maken, verschillende DPI niveaus instellen, en Logitech heeft tegenwoordig ook een G-shift optie waarmee je elke knop (door middel van een shift-key aan te wijzen) een tweede actie kan geven. De software werkt ook vloeiend, het is niet zoals bij sommige kleine merken dat software-polish echt ontbreekt.



En dat is ook een beetje typisch Logitech. Ze lopen gewoon al heel lang mee en ze weten inmiddels wel hoe ze een muisje moeten maken. Combineer een veilige vorm met fijne switches en een top sensor, en je hebt al snel een ervaring waar je direct aan went. Sure, je moet even voor jezelf bepalen of je geen lichtere (of juist zwaardere) muis wil, en of jij wel een muis zoekt met extra knoppen of juist wat anders, maar juist omdat Logitech het veilige boekje zo goed volgt eindigen we met een muis die gewoon snel went en makkelijk aan te raden is. De praktijkervaring is in dat opzicht eigenlijk gewoon heel suf.

Kleine opmerking wat de accuduur betreft wellicht, want ca 60 uur zonder RGB is gewoon prima, maar je hebt dus af en toe wel een kabeltje in je muis om bij te tanken. 5 minuten bijladen is 2,5 uur spelen, dus op de cruciale momenten zit je echt niet aan een kabeltje vast, maar je zou kunnen beargumenteren dat voor dit soort all-round muizen, het is tenslotte niet de esports vorm zoals de G Pro, een wat luxer alternatief zoals een laadstation ook niet had misstaan.



Conclusie


Logitech volgt het boekje en scoort daarmee gewoon weer een keurige muis. Netjes gebouwd, top sensor, fijne switches bovenop en op de zijkant, en een vorm die je praktisch iedereen in de hand kan leggen zonder geklaag te horen. Ik kan hooguit klagen dat ze aan de trends van 2019 en 2020 voorbij gaan door hem niet nog lichter te maken, of door de kabel nog flexibeler te maken, of door nog gladdere mousefeet erop te zetten, maar eerlijk gezegd is de G502 daar ook helemaal de vorm niet voor.

Voor esports achtige tafarelen heb je betere opties, dit dient de all-round gamer aan te spreken met een een vorm die in de meeste games prima werkt, extra knoppen die in sommige games goed van pas komen, en een scrollwiel die je in de vliegwiel modus kan zetten wat voor iedereen die veel zit te browsen of in documenten werkt echt een uniek voordeeltje is boven de typische game muizen. Dat het vliegwiel iets minder soepel is dan de MX Master 3 moeten we dan maar accepteren. Voor 150 euro had ik op die imperfectie gehamerd, voor de ca 100 euro die de G502 Lightspeed momenteel kost is het het feit dat de concurrentie die hele feature gewoon niet biedt onder de streep nog een voordeel om het te hebben.

Daarmee is de G502 Lightspeed dus, net als de eerdere G502’s eigenlijk al waren, gewoon een verdomd fijne, en veilige aanrader voor all-round gamers en PC gebruikers. De bedrade G502 Hero voor ca 50 euro is voor hen zeker geen gek alternatief, maar als je het mij vraagt is de draadloze versie de huidige meerprijs wel waard.

Interesse? De Logitech G502 Lightspeed is momenteel het voordeligst bij Bol.com


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.