Logitech G533 Wireless gaming headset review

De Logitech G933 is al enige tijd de dagelijkse driver van de chef des huizes. Een indrukwekkende headset, zowel visueel als wat geluid betreft (en dan vooral game powerrrr), maar oorspronkelijk een 179 euro kostende headset en daarmee niet per definitie in elk budget.

Met de G533 wil Logitech hun draadloze gaming headsets iets toegankelijker maken. Hoewel de adviesprijs nog altijd 149 euro bedraagt, de straatprijs overigens zo’n 129 euro, kost een beetje draadloze pc headset toch al snel een eurotje of 100. Laten we hem zodoende ‘iets’ toegankelijker noemen. De G533 zou gebruik moeten maken van dezelfde drivers, dus de verwachtingen van het geluid zijn in elk geval niet verkeerd. Wat je wel inlevert zijn de RGB LEDs en de G533 heeft een flinke afslankkuur doorgaan, zaken wat lang niet iedereen vervelend zal vinden.

We gaan het ervaren …


De Logitech G900 was een uitzondering, maar bij de meeste andere producten was de unboxing experience van Logitech niet heel bijzonder. Ook de G533 houdt het redelijk eenvoudig, ook vergeleken met de iets luxer uit de doos komende G933.




In de verpakking één headset, één wireless dongle, en één strakke USB kabel om op te laden.





Waar de G933 duidelijk was gemaakt om op te vallen hebben ze gekozen voor een ‘less is more’ approach bij de G533. De geheel uit zwart plastic vervaardigde G533 heeft in feite maar drie ook maar ietwat opvallende elementen: een grote G bovenop, G533 op de schouders, en wederom de Logitech G op de schelp; je moet wel heel gevoelig zijn om hem ‘te veel’ te vinden. Het plastic mist wat flair en echt warm kan je niet worden van hoe de G533 in de hand voelt, maar de G933 is eveneens plastic en het doorstane misbruik is een positieve indicatie dat de G533 wel degelijk tegen een stootje, of drop, moet kunnen.







Één hele prettige plus is de opklapbare, auto-muting mic. Gebruik je net als ik je headset frequent zonder te communiceren (daar ben je man voor, toch?) dan is het niet constant hebben van een microfoon voor je neus best prettig. De mic klapt uit, schuijft vervolgens uit, en is ook nog wat te vouwen; praktisch prettig.



Op de linker schelp treffen we ook de controls aan: aan/uit, één programmerbare knop, en een volumewiel; allemaal vlot binnen bereik zonder te zoeken naar wat wat is, iets waar je bij de G933 iets meer ‘last’ van hebt gezien die extra knoppen biedt.



De kussens rond de oren en band bovenop is gemaakt van een wat stugger, stroever mesh dan de meeste concurrenten gebruiken, al zijn de kussentjes eronder niet relevant zachter of stugger. Het is een keuze die we Logitech al langer zien maken, en gezien de staat van de G933 kan ik er ook weinig over klagen. Het materiaal sluit wel goed rond de oren, maar het ademt wel wat meer dan typische faux-leder gaming headsets, wat je voorkeur heeft moet je zelf bepalen.



De band is ruim verstelbaar en de schelpen draai en kantelbaar, hierdoor doet Logitech wat ze vaker doen: doelgroep vergroting, de G533 past namelijk op de aller kleinste koppies tot letterlijk maatje waterhoofd.





Ik heb de G933 hoog zitten, als game headset, als film headset, en zelfs als muziek headset is het een model met flink wat capaciteiten, mits je natuurlijk rekening houdt met een ietwat ‘game’ afgestelde standaard setting en het feit dat hij je liever richting ‘knallen’ stuurt dan één of andere paar honderd jaar oude componist. Bij het horen dat de G533 gebruik maakt van dezelfde drivers waren de verwachtingen ook meteen hoog. Toch is de geluidsweergave van beide modellen niet gelijk, of dat door de bouw komt, een andere afstelling vanuit de fabriek, of toch ‘iets’ anders, laat ik het meteen duidelijk stellen: De G933 is subjectief gewoon wat krachtiger, wat voller.

Wat Logitech echter al jaren goed doet, is een soort op-het-prijspunt-uitgekiend product neer te zetten. Want hoewel de G933 weliswaar de voorkeur heeft weet de G533 in alle drie de primaire doeleinden: Games, muziek, en films toch goede prestaties neer te zetten. Ja hij mis wat van de verfijning van de Sony MDR-1R, hij mist net wat van de power van de G933, en bekijken we bekabelde alternatieven in en iets onder dit model, waaronder een HyperX Cloud II, Edifier G4, SteelSeries Arctis 5 en HyperX Cloud Revolver dan houdt de G533 minimaal stand, of vergeleken met de laatste twee die op gebied van geluid iets afzetten moeten we het draadloze element natuurlijk niet vergeten. Wat bij een gaming headset past is dat de capaciteit voor laag in elk geval nog altijd prima aanwezig is, en standaard er ook iets meer richting neigt, maar zeker niet in overdreven vorm zoals je veelal wat lager in de budget-boom aantreft; vocals worden zeker niet overrompeld, instrumenten worden niet onderdrukt, hooguit dat muziek met weinig laag of laag-midden ietwat vlak over komt; de positieve indrukken leunen wel een beetje op de ruimte om je ervaring aan te zetten met een beetje bass.

Dat laatste is redelijk te temperen, of extra aan te zetten als je dat wilt met de software, een onderdeel waar Logitech traditioneel goed mee scoort. De gaming software is intuitief, stabiel, vlot, en het enige wat je daar kan opmerken is dat met het ontbreken van RGB verlichting er minder reden is om er tijd in door te brengen. Je kan de enkele G-knop een functie geven, eventueel met een verschillende functie per profiel, de batterij status inzien, met equalizer profielen aan de slag gaan en er één standaard in de headset opslaan, of met de virtual surround feature aan de slag gaan.




Vooral dat laatste lijkt iets waar zonder al te duidelijke verklaring de G933 zijn meerwaarde blijft behouden; een stevige actiefilm met de DTS feature wordt daar unaniem als iets beter ervaren. Voor de G533 biedt de feature overigens wel gewoon een meerwaarde. Kritische kanttekening is dat voor gaming die meerwaarde door ons beide als nihil ervaren wordt. De huidige game playlist bevat alles van CS:GO tot Overwatch, MOBA games, Prey en Ghost Recon Wildlands, en structureel wordt de stereo modus de voorkeur gegeven. FPS modi of Super Stereo modi doen daar niets aan af: DTS krijgt van ons het ‘film only’ stickertje mee. Gezien de focus die Logitech op virtual surround legt in deze –gaming- headset toch een serieuze kritische noot.


De microfoon is een goed tot zeer redelijk onderdeel, niet zo spectaculair als we van sommige Sennheisers kennen waarbij men veelal vraagt welke je gebruikt, maar de Logitech doet redelijk werk met het onderdrukken van de ruis en de stem komt redelijk levendig en vooral toch best prettig over, net wat meer dynamiek dan je van je gemiddelde Cyka Blyat roepende tegenspelers zal verwachten, gewoon heldere communicatie. Enige kritische kanttekening is dat het maximale opnamevolume net wat hoger had gemogen, op laag volume tegen je Discord clubje of wat dan ook populair is tegenwoordig praten zit er niet in, een normaal stemvolume is vereist of je moet met de mic boost aan de slag gaan wat de kwaliteit nog wel redelijk houdt, maar wel één trapje lager.

Hoewel wij zelf weinig last hebben van een wat zwaardere headset lijkt het lagere gewicht van de G533 wel een pluspunt, zelfs als grote jongen merk je na een aantal uurtjes dat de G533 niet alleen minder weegt, maar als gevolg ook wat minder hoeft te klemmen. De wat droge kussens dragen ook bij aan het feit dat deze, dat overigens net als de G933, feitelijk niet tot zwetende oren aan zet. Het is geen leder, en ook faux leder maakt veelal een prettigere indruk bij kortstondig gebruik, maar voor de lange zit is de keuze voor dit soort kussens begrijpelijk. Net als wat het geluid betreft waren vrouwlief en ik het wat pasvorm betreft ook met elkaar eens: Logitech zet niet in op ultiem comfort voor één hoofdtype, maar weet zich op kleine en grotere hoofden ‘gewoon goed’ te plaatsen.



De review gaat al vanaf het begin de kant op dat Logitech wederom een degelijk, wel overwogen, goed voor de grote doelgroep product naar de markt brengt waarbij ze vooral alert zijn om geen echte fouten te maken die voor het specifieke prijspunt niet zouden mogen. Suf als dat klinkt is dat voor een deel de kracht van Logitech, laten we vooral niet vergeten dat zij de markt voor gaming peripherals domineren; dat doe je niet met producten die geen waar bieden en mensen teleurgesteld achter laat. Of iemand nu blindelings wat uit het schap bij de Media Markt pakt of wel meer weloverwogen besluit een G533 in huis te halen, de kans dat je voor een teleurstelling komt te staan schat ik bijzonder klein. Voor de audiofielen schat ik hem niet extreem in, maar voor de gamers, populaire muziek luisteraars en zij met een voorkeur voor actiefilms boven 50 shades of grey: geen zorgen.

Ongetwijfeld dat er een product ontwerper ergens in Zwitserland het liefste zou horen dat Logitech enkel en alleen de aller beste s…pullen ooit op de markt brengt, en laten we vooral ook niet vergeten dat zij met producten zoals de G933 ook een beest in huis hebben, of met de G900 muis in mijn ogen vooruitstrevender zijn dan vrijwel elke (correctie: gewoon elke) andere fabrikant. Echter sub-top Logitech toont zich nu al enige tijd genuanceerder, gebalanceerder, en bovenal toch die zeer redelijke aankoop. Normaliter zien we andere fabrikanten nog wel eens een gokje waren, al dan niet succesvol, Logitech is gewoon wat meer behouden en kiest de bekende weg. Vergis je niet: De G533 is een comfortabele, wel uitgedachte, meer dan capabele headset voor games, film, en muziek, en er zit een knap stelletje drivers in dat met hoofd en schouders boven iets als de G430 of de G231 uitsteekt. De reden waarom ik niet super hyped zit te schrijven is dat in hun missie om een dergelijk gebalanceerd product neer te zetten ze eigenlijk ook niet op een specifiek vlak ons van een echt wow effect weten te voorzien; alles klopt, vrijwel alles is toch minimaal ‘goed’, maar niets is dus wereldschokkend; het is (wat je ook niet mag verwachten voor dit geld) niet het beste geluid ooit, niet de meest luxe, niet de aller zachtste, niet de meest sexy, etcetera. Toegegeven: een redelijk ruime ervaring met nog dikkere headsets zal daar ongetwijfeld een rol in spelen; vooral Logitech hun eigen (inmiddels wat goedkoper geworden) G933 ligt toch om de hoek van dit model.

Met het oog op de nabije concurrentie zien we Logitech vooral toch prima zaken doen wat het geluid betreft, hij klinkt namelijk gewoon goed en hoewel de software wat aanpassingen biedt zijn de standaard prestaties keurig en was ik feitelijk geen moment geneigd van de standaard setting af te stappen. Ook de mate waarin de G533 naar de kleinste en de grootste hoofden vormt is uitstekend, combineer dat met een beetje stevig geluid en je hebt in feit al een headset die door velen positief ervaren zal worden. De microfoon scoort goed, al mag het opnamevolume standaard wat hoger voor zij die niet al te duidelijk spreken (of slapende kids in de buurt hebben) of het compenseren daarvan kost je dan weer iets detail. De bouwkwaliteit zal direct vanuit de doos niet de meest luxe indruk achter laten, en van luxe materialen of afwerking is ook zeker geen sprake. Echter heeft onze G933 inmiddels dusdanig veel te verduren gekregen, inclusief minimaal een half dozijn tafel naar vloer drops, en daar zit nog geen deukje of scheurtje in. Bouw en afwerking lijken dan wel één van de meer zichtbare bezuinigingspostjes, de praktische implicaties lijken niet heel relevant. Virtual surround noem ik dat uiteindelijk wel, want op één of andere manier, ondanks dezelfde driver basis als de G933, zien we de meerwaarde daarvan enkel in films tot zijn recht komen, games prefereren we consequent in de stereo modus, en dat is toch wel apart gezien de enorme aandacht voor 7.1 op de productpagina. Neemt overigens verder weinig weg van het geluid, maar noemenswaardig is dat wel.

De voornaamste reden om voor de G533 te kiezen zal uiteindelijk toch simpelweg dat draadloze element zijn, waarbij de extra batterijduur (toegenomen tot 16 uur) boven de G933 een overtuigende plus is; de G933 ligt duidelijk frequenter aan de lader en al helemaal als je de LEDs gebruikt. Hecht je geen waarde aan draadloos audio dan heb je vergelijkbaar geluid voor minder geld, of betere keuzes voor hetzelfde geld, maar een lag-vrije draadloze ervaring mijns inziens een even redelijke extra investering als in beter geluid. Draadloze headsets van enige kwaliteit zijn nimmer goedkoop, 100 euro ben je zo kwijt, en de G533 schaart zich zodoende onder de meer betaalbare draadloze gaming headsets (en dan ga ik gemakshalve uit van het feit dat bijna alles Logitech na release langzaak in prijs zakt, want op dit moment zit de G933 er wel verdacht dicht achterop). Gezien de ervaring de afgelopen weken durf ik mijn handen wel in het vuur te steken voor dit model en te stellen het weliswaar een redelijk betaalbare draadloze headset is, hij klinkt gewoon als een hele knappe all-round headset. Noem het een 8/10.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/logitech-g533-headset-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.