Logitech G733 review


Logitech heeft maar weinig gaten in hun headset line-up. Van het betaalbare segment tot aan de top spec G Pro X Wireless, of de nog chiquere Astro modellen, voor elk budget hebben ze wel een headsetje voor je.
Met de G733 proberen ze daarom iets anders te doen: een extra lichte draadloze gaming headset in verschillende opvallende, anders-dan-andere kleurtjes. Wij hebben de nieuwe wit-met-paarse, die voor ca 150 euro over de toonbank moet gaan. Leunt Logitech vooral op het gesse kleurtje, of heeft hij ook echte inhoud?


Goed, het design is absoluut opvallend, en wanneer je je bedenkt hoe overvol de headset markt al is de stap dan ook harstikke logisch: hoe beter om op te vallen tussen al die anderen? Zeker als Logitech, die met hun merknaam alleen menig koper al zou kunnen overtuigen, is een beetje hip design wellicht al genoeg argument om hem te kopen. En hoewel subjectief geef ik het graag toe: ik vind het een harstikke leuk dingetje om te zien. En ja, dat beetje RGB aan de voorkant wat je in tegenstelling tot de G933 (RGB achterop) wel kan zien in je webcam of stream is ook wel schattig.
Als het op headsets aan komt moet elke fabrikant een lastige keuze maken: ga je voor stevige materialen en een hoog gewicht, of hou je het lekker licht, met het risico dat iemand zich op basis van het gewicht afvraagt waarom hij 150 euro kost. Logitech kiest hier absoluut voor het laatste, want de G733 is extreem licht voor een draadloze gaming headset, en dat voel je ook direct op je hoofd. Ik vind het geen bezwaar, want een lichtgewicht kan beter tegen een stootje of een drop dan een hele zware unit, maar ik geloof het ook als iemand dit koopt en op iets meer fysieke inhoud had gehoopt.

De specificaties:

Maar, zeker in dit hippe kleurtje met blauw en paars denk ik dat Logitech zich deels op dames richt, en die zullen het comfort vermoedelijk wel prefereren. Maar ook voor mijn XXL hoofd en als iemand die een headset van 500 gram geen bezwaar vindt moet ik toegegven dat dit een verdomd fijn headsetje is. Je voelt hem nauwelijks, de druk is minimaal, en hoewel hij iets te groot is voor kleine kinderhoofdjes past hij (zoals altijd wel bij Logitech) op praktisch iedereen anders.


De zachte sports-mesh a la Steelseries is een goede keuze, zo blijft de headset niet alleen comfortabel, maar voorkomen ze ook dat je oren al te warm worden. Zo is dit echt een lekker ding voor de lange zit.
De fysieke controls hadden wel iets luxer mogen aanvoelen, die voelen net zo simpel plastic als de headset zelf, en vergeleken met iets als de Corsair Virtuoso die nauwelijks meer kost zijn er zo wel wat momentjes waarop het voelt alsof “ultralicht” ook als een cost-down kans gezien wordt. Maar goed, het is een volumewiel, wat moet hij verder nou echt kunnen?Het geluid is een lastiger onderwerp, want hoewel dit een lekker all-round geluidje biedt is het geen uitzonderlijke prestatie in de prijsklasse. De grofweg even dure Arctis 7 overtuigt net wat meer, en als je niet per sé draadloos hoeft is de Logitech G Pro X voor ca 100 euro de overtuigende winnaar. Maar goed: dan zit je aan een draadje, heb je een hoger gewicht, plus krijg je wat warmere oren dankzij de afgesloten schelpen. En dat is een beetje de charme van de G733, omdat hij zo licht en lekker aan zit maakt het je al snel weinig uit dat iets anders net wat beter klinkt, zolang hij maar “goed” klinkt, en dat doet hij.


De SPL grafiek, linker- en rechterkanaal.

Hetzelfde gaat op voor de microfoon. Die is prima voor een draadloze headset, maar niet uitzonderlijk. De Arctis 7 klinkt iets meer helder, maar dit gewoon prima voor je game comms, zeker voor een draadloze unit. Leuk is wel dat je de software kan gebruiken met dezelfde Blue features als de G Pro X, oftewel je kan je eigen stemgeluid naar wens aanpassen. Je kan gek doen, of je kan gewoon iets warmte toevoegen aan je stem. Geen gekke feature. Je kan de microfoon overigens niet inklappen, enkel van de headset afhalen als je hem niet wilt gebruiken.
Conclusie


De Logitech G733 is een aparte om te reviewen. Doorlopen we de elk van de elementen individueel, dan “wint” hij op geen enkel front. Het geluid is goed, maar niet 150 euro uitzonderlijk. De microfoon? Dito, al vind ik de filters wel leuk. De bouw is lekker licht en oogt netjes, maar het is zeker geen premium fancy bouw- en afwerking en de knopjes voelen meer als een 75 euro headset dan een 150 euro headset. Enkel de accuduur is echt bovengemiddeld: ca 20 euro met RGB is prima, bijna 30 uur zonder zien we niet veel.

Maar het totaalplaatje is wel heel fijn. Ik heb elk moment van de dag minimaal een half dozijn headsets op mijn bureau liggen, en pakte de afgelopen maanden met de meeste teams / zoom / skype meetings deze op. Het lage gewicht is gewoon fijn voor de lange zit, de drukverdeling is goed, en een hip kleurtje kan ik ook wel waarderen. Ik weet niet of hij voor louter objectieve redenen in een best-buy-guide komt, maar als je deze overweegt omdat je Logitech trouw blijft, omdat je het design leuk vind of omdat je hem ergens in een leuke aanbieding tegen komt, je komt sowieso met een fijne headset thuis.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.