Logitech MX Anywhere 3 review


Als je het mij vraagt is de Logitech MX Master al jaren de beste muis op gebied van productiviteit. Niet dat je nu zo’n enorme keuze hebt als je een bovengemiddelde muis zoekt, maar dat maakt de objectieve prestatie niet minder.

Met de MX Anywhere zette ze jaren geleden een wat compacter alternatief op de markt, vooral benieuwd voor gebruik buiten huis. Makkelijker in een tasje mee te nemen dan de toch forse MX Master, maar dan wel met vergelijkbare chique kwaliteit. Inmiddels hebben we de derde iteratie op tafel. Kostprijs? Ca 89 euro, en je kan kiezen uit drie kleurtjes: donkergrijs, wit, of roze.


Wat krijg je daarvoor? Wat formaat betreft niet gek veel: de MX Anywhere is bedoeld als mobiele muis dus de focus ligt op draagbaarheid en niet op een ergonomische palm grip. Hij is ca 10 x 6,5 x 3,5 cm, en daarmee een muisje dat je met je vingertoppen beet pakt tenzij je hele kleine handjes hebt.





Wat je echter wel krijgt is één van de beter gebouwde en best afgewerkte muizen op de markt. De materialen, hoe ze op elkaar aansluiten, het is gewoon een verdomd fijn en chique monstertje. Alle knoppen voelen ook goed, van de primaire switches tot aan de zijkanten, het is een fijn apparaat. Althans zolang je rechtshandig bent.

Het grootste verschil in de derde generatie is de aanwezigheid van het zware metalen scrollwiel, met vliegwielmodus, van de MX Master 3. Simpelweg het fijnste scrollwiel op de markt voor browsen of creatieve apps. Je krijg geen horizontale scroll erop, maar je kan de verticale wel als horizontale inzetten door de duimknoppen als shift in te zetten. Daarmee is het dus zeker een capabel ding als je onderweg nog wat Adobe Premiere wilt prutsen.



Ook de featureset is weer echt uitstekend. Je kan met drie apparaten verbonden zijn en switchen via de knop achterop, dit kan zowel via de meegeleverde USB dongle als via Bluetooth, opladen gaat via USB Type-C, je kan er ruim 2 maanden mee werken zonder hem op te laden, en mocht je ooit leeg komen te staan: met één minuut laden kan je weer zo’n 3 uur werken. Dat zijn serieuze quality-of-life features.


Ook de softwareervaring is gewoon strak. Zodra je verbinding maakt krijg je het venster met de vraag of je de Logitech software wilt installeren, de software geeft je een heldere tour van de functies, en je kan hier zowel de instellingen aanpassen als “Flow” instellen, waarmee je met één muis naadloos tussen meerdere apparaten kan schakelen. Zelfs copy-paste kan tussen verschillende machines.



Nagenoeg niet verandert is de gebruikte sensor, althans dat is niet iets wat je echt merkt. Dat is ook niet erg, want Logitech had op dat vlak al één van de beste kaarten. In tegenstelling tot budget muizen is de MX Anywhere 3 verdomd accuraat, en werkt hij op letterlijk elk oppervlak. Van glad glimmende gelakte tafels tot glas aan toe. Onderschat niet hoe fijn dat is als je onderweg bent en op tal van oppervlaktes verwacht een beetje productief te kunnen zijn.





Specificaties



Verschillen tussen MX modellen




Conclusie


Persoonlijk heb ik liever dat er echt wat te klagen valt over een product, een review is natuurlijk “beter” met wat stevige kritiek, maar Logitech heeft hun MX concept inmiddels dermate goed uitgekwauwd dat je er gewoon echt weinig negatiefs over kan zeggen. Het is gewoon een chique muis met een top bouw, goede sensor, fijne switches, een goede accuduur, complete software en het beste scrollwiel voor dagelijks gebruik. Wil je écht wat beters dan de meeste mensen mee zitten te werken, dan kom je op MX modellen uit.

Het voornaamste nadeel is dat hij als echte (zuinige) office muis niet de ultra lage latency heeft voor serieus gamen (zeker esports titels), een beetje gaming muis kan dan als prima alternatief dienen voor kantoorgebruik als je gamen wél belangrijk vindt. En ook de prijs is een dingetje: 89 euro is fors. Je koopt inmiddels een MX Master 3 voor 89 euro, dus hetzelfde bedrag voor een kleinere versie met wat minder knoppen voelt dan als een mindere deal. Al weten we van Logitech dat hun prijzen op termijn altijd zakken, dus ik vermoed dat hij binnenkort eerder richting de 75 euro zal gaan.

Maar, als je een goede muis op een vaste plek zoekt koop je in mijn optiek wel beter de meer ergonomische MX Master, ook als er straks een groter prijsverschil is. Echter als je een compact alternatief zoekt voor onderweg welke wél in een zijvakje van je tas past is de MX Anywhere 3 wel het beste alternatief op de markt met de meeste quality-of-life features, en dat levert hem de Editor’s Choice op.

Overigens zijn de MX Anywhere 2 en 2s nog wel te koop voor rond de 60 euro, en soms in de aanbieding voor nog flink minder. Mocht je wel gewoon een chique mobiele muis zoeken maar je kan een paar luxe nieuwtjes zoals het metalen vliegwiel en de extra snelle Type-C charging missen, of je vindt de prijs toch net even te fors, dan zouden we die twee zeker even bekijken.

Interesse? De MX Anywhere 3 is op moment van schrijven het voordeligst te koop via Bol.com


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.