Logitech MX Anywhere 3S Review


Logitech is opvallend conservatief met hun topmodellen uit hun consumentenlijn, de MX Master en zijn iets mobielere counterpart: de Logitech MX Anywhere serie. Eens in de paar jaar voeren ze voorzichtig wat veranderingen toe, maar die zijn vaak minimaal en vooral intern. Maar waarom zouden ze hun succesverhalen significant veranderen?

De Logitech MX Anywhere 3S is daar wederom een voorbeeld van. Ze pakten dezelfde vorm als de MX Anywhere 3, voerden wat interne upgrades door, en hielden het voor gezien. Blijkt dat voldoende?


Omdat de MX Master 3 al richting de 3 jaar gaat razen we door de basics. De MX Anywhere series is uitstekend gebouwd, heeft hetzelfde vliegwiel wat de MX Master zo’n fijne muis maakt, heeft dezelfde optie om snel tussen drie devices te switchen en heeft een uitzonderlijk goede accuduur die gevoelsmatig nooit op lijkt te houden, maar stopt dat moois in een extra compacte form factor. Het mini formaat maakt hem makkelijk om mee te nemen, maar minder fijn voor mijn grote hand bij ee dag lang werken. Ik vraag mij hardop af hoe relevant die extra mobiliteit nu echt is, want ik heb nog geen reis meegemaakt waarbij ik mijn MX Master niet mee kon nemen, maar wellicht telt elke gram voor jou of gaat jouw voorkeur simpelweg uit naar een kleiner muisje.Maar goed, wat is er nu nieuw aan het 3S Model? Meer dan je zou denken. Het eerste wat opvalt is echter negatief: waar de MX Anywhere 3 met een USB Dongle kwam, de Logitech Unifying receiver, komt de 3S dat niet. Hij is compatible met de nieuwere Bolt ontvanger, maar die krijg je er niet langer bij. Direct uit de doos is Bluetooth de enige optie.


Ondanks dat Bluetooth nu de standaard is blijkt de 3S wel een merkbaar lagere latency te hebben. We zullen het nog geen competitive gaming muis noemen, het blijft een muis met een 125Hz polling rate om accu te besparen, maar de click latency via zowel Bluetooth als de Bolt receiver (die wij hier wel hebben, zij het niet via de 3S) is wel degelijk beter wat de MX Anywhere 3S voor een casual spelletje een upgrade maakt over het oude model.


Een even opvallende “upgrade” is dat de 3S veel stillere clicks heeft. Ik zet het woord upgrade tussen aanhalingstekens omdat ik een hoorbare click zelf wel kan waarderen, maar voor een muis die ik normaliter in zakelijke omgevingen verwacht aan te treffen is een stillere werking een mooie stap vooruit.


Sensortechnisch is de 3S ook wat verbeterd, maar daar merk je in de praktijk niet veel van; alleen als je diep de testdata in wilt duiken zie je dat, maar verwacht geen compleet andere ervaring. De Darkfield laser deed het al uitstekend op alle oppervlakten, inclusief glas, en ook hier is die weer van de partij. Hij is enkel iets nauwkeuriger geworden.


En, dat is het eigenlijk wel. De 3S maakt twee stappen vooruit: hij is stiller en wat mee responsive, maar tegelijkertijd zet hij ook een stap achteruit door de USB ontvanger achterwege te laten. Bij een gelijke prijs hadden we dat kunnen begrijpen, maar Logitech verhoogd de adviesprijs van 89 euro naar 99 euro. Dat valt binnen de inflatiecijfers na 2,5 jaar, maar het voelt zuur dat ze iets eenvoudigs als een dongle wegbezuinigen. Mogelijk maakt de doelgroep geen gebruik van USB ontvangers, maar als desktop PC liefhebber is het een hard minpunt. Daar komt nog bij dat de oude 3 op dit moment voor 69 euro over de toonbank gaat, 30 euro minder dan de 3S. Dan moet je de stilte wel enorm waarderen. Althans voorlopig, want Logitech’s prijsverloop is over het algemeen voorspelbaar: geef het enkele maanden tot een jaar en de 3S neemt de positie van de oude 3 over.


Conclusie


Zoals gezegd, de MX Anywhere 3S zet een paar stappen vooruit en een onnodige stap terug, maar de basis blijft ijzersterk: degelijk, top sensor, fijne switches, multi-device, vliegwiel, handige flow software, en een accuduur waar je u tegen zegt. Dat hij nu stiller en sneller is zijn dan mooie toevoegingen.

De huidige prijs is zoals vaker bij Logitech een lastig punt, zeker gezien de voorganger al ijzersterk was en momenteel voor flink minder geld in de schappen ligt. Dat maakt de MX Anywhere 3S weliswaar het model dat je stiekem wilt, maarde Anywhere 3 het model waar de prijs-kwaliteit optimaal is en op dit moment onze voorkeur naar uit gaat.
Gaandeweg zal de 3 verdwijnen en de 3S in prijs zakken, dus afhankelijk van je aankoopmoment zal je zelf de afweging moeten maken waar jouw voorkeur naar uit gaat. Neem de MX Master dan ook mee in je overweging als een iets groter formaat geen bezwaar is, daar krijg je iets meer muis voor hetzelfde geld, maar als je bewust op zoek bent naar een compact alternatief dan is de MX Anywhere ook in 2023 nog onverslaanbaar.

Dit product is op moment van schrijven het voordeligste te krijgen bij Amazon.nl


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.