Logitech MX Keys Combo


Onlangs kondigde Logitech een nieuw product aan, de Logitech MX Keys Combo. Een pakket waarmee ze twee bestaande producten eigenlijk in één setje stoppen, het Logitech MX Keys toetsenbord, en de Logitech MX Master 3 muis. Een hele logische set eigenlijk want dat zijn hun huidige topmodellen voor de consumenten en zakelijke markt, of eigenlijk de hele markt met uitzondering van gamers.

Gezien onze oorspronkelijke reviews van de MX Keys en MX Master 3 uit 2019 kwamen (jeez, waar is die tijd gebleven?) vond ik het een prima moment voor een revisit van deze oude bekenden in een nieuw jasje.


Omdat het eigenlijk een re-launch is is de grote vraag voor vandaag vrij makkelijk: staan de conclusies uit 2019 nog zo aan het begin van 2022? Het antwoord daarop is even makkelijk: absoluut. Sterker nog, ze zijn wellicht nog relevanter dan in 2019.

De reden daarvoor is tweevoud. Allereerst is er praktisch geen concurrentie voor Logitech in het high-end segment. De MX Keys was, en is, een top toetsenbord met een super aanslag, super bouwkwaliteit en een uitstekende featureset (inclusief softwaremogelijkheden), en sinds de lancering hebben zich eigenlijk geen concurrenten aangeboden. Daarbij is hij ideaal voor PC en Mac (wij gebruiken hem zelf als thuiswerkoplossing bij een M1 Macbook Pro).
Hetzelfde geldt voor de MX Master, want ook daar is eigenlijk geen alternatief voor: degelijk, top scrollwiel (met vliegwiel feature), horizontaal wiel, en een sensor die op elk oppervlak uit de voeten kan. Net als de MX Keys heeft de MX Master eigenlijk maar één zwakke plek: ze missen snelheid voor serieuze gamers. Casual spelletjes gaan prima, maar competitive? Daar zijn andere producten voor.


Het andere kritiekpuntje over beide producten in de tijd was prijs, want voor een beter product betaal je ook meer. De reden dat dit anno 2022 minder speelt is deels omdat de producten goedkoper zijn geworden, de MX Master 3 is af en toe voor nog geen 70 euro in de aanbieding te koop, of kost 80 euro op een slechte dag, een leuke korting vergeleken met de 109 euro 2 jaar terug. En de MX Keys met polssteun kost vandaag de dag 99 euro, een paar tientjes minder dan voorheen. Daarbij speelt ook nog dat we momenteel door iets van een crisis gaan waarbij we veel moeten thuiswerken, en een goede (thuis) werkplek belangrijker dan ooit is geworden. Een beetje meer betalen voor een beter product is dan absoluut de moeite waard, wat deze spullen in combinatie met de lagere prijzen dus sterker maakt dan voorheen.Dat Logitech ze een soort van re-launched als setje valt ook goed te begrijpen. Ik zei het 2 jaar terug al, deze producten horen eigenlijk bij elkaar. De stijl, de vergelijkbaar goede kwaliteit en ervaring, en ook de software ervaring. Als setje kan je makkelijk switchen tussen meerdere gekoppelde devices, je laptop en je desktop bijvoorbeeld, of je kan het zelfs zo instellen dat je naadloos van systeem 1 naar 2 kan doorwerken. Niet alle Logitech toetsenborden en muizen kunnen dat, terwijl de meeste gebruikers toch echt een toetsenbord en een muis willen: een setje vormen ligt dus voor de hand.

Dit brengt ons echter bij een vreemd nadeel, en dat is dat deze nieuwe set weer voor adviesprijzen in de schappen ligt: 220 euro (of meer!) voor de combinatie, terwijl je beide producten los dus voor ca 170 op de kop kan tikken. Dat is typisch Logitech overigens, hun producten zijn altijd “duur” bij de lancering, om vervolgens gunstiger uit te komen. Maar heeft die set dan een voordeel? Niet echt, het enige verschil is dat je één USB ontvanger hebt waar beide devices direct aan gekoppeld zijn. De combo is dus plug & play. Maar koop je ze los, dan krijg je per product een dongle, en dat is in mijn optiek alleen maar een voordeel. Die kan je op een ander systeem gebruiken, of als reserve aanhouden, en met één minuut moeite heb je beide devices alsnog aan één van de USB receivers verbonden. Kortom, in mijn optiek moet de Combo-verpakking eerder een paar euro goedkoper zijn dan duurder. Alleen in een massale zakelijke implementatie waar die paar minuten veel geld kosten snap ik de keuze voor de combo.


Onder de streep ben ik echter wél blij dat we deze set weer eens bespreken. Zowel de MX Keys als de MX Master 3 waren al de go-to adviezen voor de betere non-gaming randapparatuur, en ruim 2 jaar later wordt voor de concurrentie bijna pijnlijk duidelijk dat die positie totaal niet veranderd is: dit is het uitgangspunt voor een echt goede (thuis) werk opstelling, en het blijven overtuigende winnaars van Editor’s Choice awards. Doe jezelf alleen een plezier: koop de producten los van elkaar en doe wat leuks met het geld wat je over houdt. Althans totdat de prijs van de combo pack daalt tot onder het niveau van de losse producten.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.