Logitech MX Keys S en MX Master 3S Review


De Logitech MX Keys en Logitech MX Master 3 hebben we de laatste jaren veelvuldig aangeraden en werd zonder uitzondering enorm positief ontvangen. Dat laatste vooral omdat het simpelweg uitstekende (non-gaming) toetsenbord en muis hardware is, het eerste omdat ze vrijwel ook geen serieuze concurrentie kennen.

En wat doe je als je gewoon een goed product in je productline-up hebt? Precies: een kleine update uitbrengen die wat verbeteringen met zich mee brengt, mar ook niet te veel afwijkt van wat reeds goed gereviewd wordt. Maar brengt de MX Master 3S en de MX Keys S wel voldoende nieuws?

FYI: De Logitech MX Keys S en de MX Master 3S zijn twee losse producten, ze worden zowel los verkocht als samen in de “MX Keys S Combo”. We bespreken de producten echter los.


Logitech MX Keys S


Hoewel de MX Keys alweer richting de 4 jaar gaat, een eeuwigheid als we het over CPUs of GPUs hebben, is het ook vandaag de dag nog gewoon het bord om te verslaan. Super degelijk, fijne scissor switches die voor een lekkere aanslag zorgen, eenvoudig aan te raden vanwege de geringere hoogte dan mechanische alternatieven, en featuretechnisch heel chic met o.a. de optie om drie devices te koppelen. En hij misstaat niet in een chique thuis- of kantoorsetup. Een van de redenen dat ik hem zelf ook al jaren heb liggen op een van onze vele setups.


Maar, de Keys S is er, dus ik schoof mijn eigen MX Keys even aan de kant (boven op de foto), en…. uh….


Ja, kijk nog maar even goed, want ik kon het verschil ook niet zien. Maar goed, de switches zullen misschien iets verfijnd zijn. Dus lekker tikken en… hm, wederom hetzeflde. Ook de bouwkwaliteit is exact hetzelfde, en het enige wezenlijke verschil is dat het originele model op een Unifying receiver werkte en Logitech nu op Bolt receivers over is gegaan, maar daar merk ik in de praktijk meestal weinig van. Waar de MX Anywhere 3S merkbaar wat latency winst pakt over zijn voorganger merk ik dat bij de MX Keys S ten opzichte van de voorganger niet. Al is dat bij een toetsenbord sowieso lastiger te merken dan bij een muis.
Enkele uren later besloot ik maar om de verschillen op te zoeken, want mij vielen ze niet op. Blijkt dat op de Keys S de verlichting van het toetsenbord zich aanpast aan de omgeving en in helderheid verstelbaar is. Leuk, I guess, maar de betere typist kijkt toch niet naar zijn of haar (of variant) toetsenbord. Wel fijn is dat het toetsenbord nog altijd een proximity sensor heeft, loop je weg dan gaat de verlichting uit om accu te besparen, maar kom je in de buurt met je handen dan gaat de verlichting aan zodat je direct goed zit. Een kleine maar fijne feature.


De MX Keys S is te koop mét of zonder polssteun. Als je de Combo koopt dan zit de polssteun daar wel bij.

Logitech MX Anywhere 3S


Ook de MX Master 3S is aan de buitenkant ongewijzigd, dus check vooral onze originele MX Master 3 nog even voor een uitgebreider verhaal, want 99% daarvan is nog altijd volledig actueel.


Je mag raden. Is dit de 3 of de 3S?

Zo is hij nog altijd keurig om te zien, zit hij keurig in elkaar, heeft hij een fijn scrollwiel met vliegwiel modus, is het duimwiel nog aanwezig, kan je nog altijd rap schakelen tussen drie devices (of met de flow software overgaan tussen meerdere systemen alsof het er 1 is), en heeft hij een top sensor die het op alle oppervlaktes die wij kunnen testen goed doet. Als de MX Master het niet doet op een oppervlak dan doet geen enkele muis het is ons uitgangspunt.Bij de MX Master 3S kunnen we echter wel direct een verschil merken en dat is het klikgeluid. Waar de oude 3 ouderwets “klikt” is de 3S variant praktisch stil. Zelf vind ik dat niet zo’n issue, maar in gedeelde werkruimtes of met slapende partners in de achtergrond is het een gewenste feature. Logisch dan ook dat Logitech die kant op is gegaan, iets wat we jaren geleden al zagen aankomen met hun specifieke “Silent” muis modellen. Technisch gezien is de sensor ook wat aangescherpt, maar voor niet-gaming gebruiksdoeleinden merk je daar in de praktijk niets van en voor gaming blijft een 125Hz muis eigenlijk gewoon niet competitief genoeg; prima voor een casual spelletje, maar als je serieus wilt gamen pak dan een echte gaming muis (die je weliswaar wat vaker moet opladen dan)


Logitech MX Anywhere 3S


En tja, dat is het eigenlijk wel. Om de nieuwe Keys S en Master 3S een “upgrade” te noemen gaat in mijn optiek wel wat ver, het zijn wat kleine tweaks, zeker bij de MX Keys, dus als je reeds een MX Keys of MX Master 3 hebt zie ik geen reden om die aan de kant te schuiven.

Maar vermoedelijk is dat Logitech’s doel ook niet geweest en in mijn optiek is een echte upgrade niet eens nodig. Beide producten waren al uitstekend, en de S revisies zijn dat nog altijd even goed. Het enige ongemakkelijke is dat de nieuwe producten weer nabij de adviesprijs in de winkel liggen, en de oude soms voor veel leukere prijzen de deur uit gaan. Kijken we naar de MX Keys S bijvoorbeeld zien we die voor zo’n 120 euro verkopen, terwijl de Keys voor 100 verkoopt. Eerlijk: Ik zou die 20 euro besparing pakken voor praktisch hetzelfde product.

De oude Keys zal echter langzaam verdwijnen, en de Keys S zal langzaam zakken, wat op termijn zal betekenen dat de Keys S de positie van de Keys volledig overneemt en vermoedelijk ook op zo’n 100 euro (en goedkoper in een aanbieding) uit zal komen, wat prima is. De MX Master 3S laat dat verloop ook mooi zien: die is inmiddels al even uit, is inmiddels in prijs zakkende, en de oude 3 is bijna nergens meer te vinden. Dat maatk de 3S op dit moment dan ook de logische keuze tussen die twee, al kan je de oude 2 of 2S eventueel ook nog overwegen als je dit soort bedragen te hoog vindt.

Hoe dan ook, ondanks de geringe verbeteringen aan de MX Master 3S en de nauwelijks merkbare verbeteringen aan de MX Keys S zijn dit nog altijd de betere producten voor (non-gaming) thuisgebruik of zakelijk gebruik waarbij kwaliteit boven prijs gaat, en zodoende blijven het onze eigen keuze: Editor’s Choice.

De MX Master 3S is op moment van schrijven het voordeligste te krijgen bij Amazon.nl
De MX Keys S is op moment van schrijven het voordeligste te krijgen bij Amazon.nl
De oude MX Keys op moment van schrijven het voordeligste te krijgen bij Amazon.nl


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.