Logitech MX Master 3 review


De Logitech MX Master serie vereist eigenlijk geen introductie meer. Al sinds de eerste iteratie staat hij bekend als de ultieme consumer cq productiviteitsmuis voor elke fanatieke computeraar die wel wat geld over heeft voor een chic knaagdier, en gezien het feit dat er eigenlijk geen serieuze uitdagers voor die titel zijn heeft Logitech’s 3e iteratie in deze serie een aanbeveling praktisch voor het oprapen.

Maar kleine verschillen kunnen soms een grote impact hebben, dus laten we zien wat Logitech heeft aangepast aan een design dat toch eigenlijk al praktisch perfect was.


Bouw en vorm


“Don’t change a winning team… too much” lijkt de filosofie van Logitech, maar als je op de MX Master afdeling van het bedrijf werkt zal je toch iets moeten doen om je salaris te verklaren nietwaar? Waar de eerste en tweede generatie op het oog nauwelijks van elkaar te onderscheiden waren is de MX Master 3 fysiek wel een klein beetje opgepoetst. Het is nog altijd een sterk ergonomisch gevormde muis voor rechtshandigen (Logitech haat lefties!) en herkenbaar een MX Master, maar het facet-patroontje maakt plaats voor wat verticale lijnen. Kwalitatief is het weer een echte MX Master: top gebouwd, top afgewerkt, geen kritiekpunten wat materiaal betreft.







We spotten drie significante verschillen in de MX Master 3. Het eerste is het primaire scrollwheel en dat is echt een enorme upgrade. Logitech’s nieuwe “MagSpeed Electromagnetic” oplossing met een stalen scrollwiel is echt fantastisch. Er zit duidelijk gewicht in het muiswiel, hij geeft aangename en heldere stappen, maar als je er een zwaai aan geeft schakelt hij vanzelf in de vliegwiel modus en dan draait hij geruisloos en soepel door zelfs de langste documenten. Een flinke zwieper en je bent 10.000 regels verder in Excel. Nu is het concept vliegwielmodus niet nieuw, maar dit voelt echt veel beter. Onder je duim zit net als voorheen ook nog een knop, en alle knoppen zijn vrij instelbaar.


Ook in het duimgebied zien we aanpassingen, of zeg ook maar gerust verbeteringen. Het horizontale wiel voelt beter, steekt net wat verder uit wat hem wat makkelijker in gebruik maakt, en de voorheen apart gevormde duimknoppen zitten nu gewoon lekker simpel voor elkaar en op de bekende plek van o.a. gaming muizen.


Eén verandering is genuanceerder, en dat is dat de MX Master 3 in grote lijnen iets slanker is dan zijn voorgangers. Nu stond de MX Master bekend als een grote muis dus voor velen zal die kleine versmalling welkom zijn. Heb je echter net als ik een forse hans en ben je de MX Master 1 of 2S gewend, dan kan je een beetje volume missen rechts-onder.


Zetten we de 2S en de 3 naast elkaar op de foto dan zie je dat ook. Aan de rechter kant trekt de lijn van de MX Master 3 direct onder de knoppen wat naar binnen, die van de MX Master 2S loopt nog wat verder door naar beneden. Het verschil is klein, maar genoeg dat de MX Master 3 voor mij nu niet meer volledig hand vullend is. Ik vermoed een afweging tussen wat fijner voelt voor de massa, ten koste van de kleine niche van die paar Hollanders met forse klau.. handen.

Oh, nog één verschil: Type-C connectors, awesome. Verder maakt hij gebruik van Logitech’s Unifying receiver, dus je kan met één dongle iets van 6 devices koppelen. Op de MX Master 3 kan je net als voorheen 3 devices tegelijk gekoppeld houden, inclusief Bluetooth devices.




Features en prestaties


Mooi van buiten, sterk van binnen, dat is wederom het thema. Sensorprestaties zijn uitstekend en het aanhouden van de 4000 DPI limiet is zelfs voor schermen met hoge PPI geen enkel probleem. Tracking is uitstekend op een muismat, op een houten bureau, zelfs op glas; geen klagen.

Met de software kan je ook flink mooie dingen doen. Uiteraard wat standaard instellingen aanpassen zoals de gevoeligheid van de wielen, de functies onder elk van de knoppen wijzigen, en je accu staat controleren. Tot zover dat nodig is, want je bent weken verder (Logitech claimt 70 dagen) alvorens hij leeg is, en met één minuut laden kan je ca 3 uur werken; gewoon (wederom) prima.



Hoewel je drie devices tegelijk kan koppelen kan je ook Logitech Flow weer gebruiken. Hiermee kan je van device naar device schakelen zonder moeite of (relevante) vertraging. Je zou zelfs moeten kunnen kopieren van Mac naar PC volgens Logitech, al zijn dat geen dingen die ik zelf gebruik (of vooral wil gebruiken). Net zoiets als Gestures kunnen gebruiken overigens: het is vast leuk om eens naar te kijken, maar als old-school PC user hou ik het wel bij de pointer.



De innovatie waar ik wel weer blij van wordt is de automatische herkenning van bepaalde applicaties en het vervolgens toepassen van ‘logische’ acties. Zit je in Chrome, dan kan je met het horizontale wiel tussen je tabs wisselen. Premiere (of Final Cut Pro)? Dan is het een timeline scroll. Logische dingen, maar wel handig en dingen die het verschil maken tussen een goede en een uitstekende ervaring. Hopen dat ze daar meer apps aan toevoegen zoals Resolve als je het mij vraagt.


Specificaties



Een leuke compagnon voor de MX Master 3 is de nieuwe Logitech MX Keys. Die review verschijnt later deze week.




Conclusie


Het is goed om te zien dat Logitech met hun MX Master 3 toch weer echt goede stappen heeft kunnen zetten. De MX Master 2S was in de basis al uitstekend, met o.a. top bouwkwaliteit, top afwerking, 3-devices verbinden en een goede sensor voor praktisch elk oppervlak, maar de MX Master 3 behoudt zowel die sterke punten als plakt er een paar bij. Betere duimknoppen, een beter horizontaal wiel, USB Type-C erbij, en dan is er dat scroll wiel dat echt uitzonderlijk goed is. Nooit eerder in de geschiedenis van computermuizen voelde door jouw grotendeels met prut gevulde Twitter en Facebook timelines zo goed als met de MX Master 3.

Er zijn slechts twee zaken om rekening mee te houden. 1) casual gamen is ok, maar competitief FPS gamen is ongewenst gezien een iets hogere vertraging dan we in gaming muizen zien. En 2) De MX Master 3 is iets smaller dan zijn voorganger. Ik vermoed dat Logitech in hun wijsheid heeft uitgezocht dat dit voor de meeste mensen een verbetering is, maar voor mensen met een grote hand (in mijn geval ~21cm lang, ~10cm breed (ex duim)) raad ik aan beide muizen zelf even te voelen welke beter in de hand ligt. In mijn optiek moeten zij de iets bredere MX Master 2S nog niet helemaal af te schrijven, zeker niet voor de ca 65 euro die hij nu nog kost.

Maar met zijn technische upgrades en de nieuwe features is de MX Master 3 objectief een meer dan waardige opvolger, en nieuwe titelhouder in de categorie ‘ultieme productiviteitsmuis’.

Je kan de MX Master 3 bij Coolblue vinden voor 109 euro. Vanaf 10/10/2019 is hij ook in het wit-grijs verkrijgbaar bij o.a. Bol.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.