Logitech MX518 review


Wat is nu de beste manier om World of Warcraft Classic te spelen? Met een muis uit dezelfde periode wellicht? Gezien de vele technologische stapjes voorwaarts met muizen misschien toch maar niet. De nieuwe Logitech MX518 is wat dat betreft een aantrekkelijkere optie: ze pakken wel de klassieke vorm uit het verleden, maar hebben hem wel gevuld met een moderne top-end sensor en switches. Het is Logitech’s antwoord op de (ook door mij) veel gehoorde opmerking dat al die moderne meuk gewoon nooit echt op kan tegen hun klassieker. De MX518 was de beste vorm ooit, de beste muis ooit, en pas met dit model in 2019 is er een waardige opvolger voor. Althans, dat is mij verteld. Of ik het er mee eens bent lees je zo direct.


Bouw, grip, features


Wat vorm blijft Logitech echt helemaal trouw aan het verleden. Zelf had ik geen MX518, maar wel de MX500, MX510 en G7 die dezelfde vorm hadden, en in die tijd was de vormgeving inderdaad een soort vanzelfsprekendheid voor rechtshandigen. Een duidelijke groove voor je duim, de iconische ovalen knopjes, en een iets naar rechts hangende voorzijde. De kleurstelling is wel anders, het “ik weet niet wat het was” patroon van de oude MX518 maakt plaats voor een iets strakkere maar nog altijd glimmend space-gray..ish.






De knoppen zijn zoals we van Logitech weten gewoon modern en scherp. Goede clicks, niet overdreven luid, en ook de secundaire knopjes voelen prima. Scrollwiel is wat aan de lichte en lage kant, hij zit wat meer in het design (zoals vroeger), maar dat werkt op zich prima. Totale kwaliteit is ook gewoon uitstekend, wat dat betreft echt geen klagen.



Toch begint het hier voor het eerst een beetje te knagen. Ik was zelf ook weg van de vorm, maar door de jaren heen ben ik verwend geraakt met verschillende nieuwe muizen die mij toch deden twijfelen aan mijn MX5-serie liefde uit het verleden. Grote palm grippers zoals de Roccat Kone, inmiddels ook al weer 10 jaar oud meen ik, lagen wat beter in de hand, net als dat de Logitech MX Master dat doet of Corsair’s Ironclaw bijvoorbeeld. Zo merken zowel ik als Nada op dat het randje waar je pink of ringvinger tegenaan rust aan de rechterkant helemaal niet zo ergonomisch is. Ik zelf pak de MX518 in een claw-grip beet, Nada in een soort hybride grip, zodat onze ringvingers goed liggen.

Voor Nada was dit geen ding, maar voor mij wel: inmiddels zijn we gewend dat muisknoppen net zo lang of langer zijn dan de muis zelf en op de muis liggen. Bij de MX518 houdt de knop op voor het einde van de muis en klik je hem naar binnen, en zodra je hand langer is dan een centimetertje of 19 liggen je vingertoppen op het frame, niet op de knop (positief: kan je wel makkelijk bij de knop voor het scrollwiel). Kortom: Ergonomisch palm grippen is vooral mogelijk voor handen van ca 16 tot 18 centimeter, heb je grotere handen dan zal je je vingers wat willen optrekken. Is de MX518 een fijne vorm? We weten allemaal uit het verleden dat hele volksstammen er verliefd op waren, maar in het moderne tijdperk is het in mijn optiek geen vanzelfsprekendheid meer.

Software en prestaties


Logitech’s Software is vandaag de dag gewoon uitstekend, maar met een bedrade muis zonder RGB heb je er niet heel veel te zoeken. Je kan alle knoppen rebinden wat positief is, of je DPI instellingen aanpassen. Meer is ook niet nodig natuurlijk. Je instellingen op de muis kunnen opslaan en meenemen is wel een fijne moderne feature, al is dat redelijk vanzelfsprekend vandaag de dag.


Prestaties zijn dan ook veel belangrijker, en wat dat betreft is de upgrade goud waard. Logitech’s Hero sensor is de absolute top van wat de markt te bieden heeft en ook wat ik zelf in de meeste gevallen gebruik. Haarscherp, praktisch eindeloos snelle acceleraties worden goed bijgehouden, en zelfs rare bewegingen brengen hem niet in de war. Het begint een suf verhaal te worden met moderne muizen want we zien bijna alleen nog maar perfecte sensoren voorbij komen, althans in deze prijsklasse, maar uiteindelijk telt maar één ding: als je deze muis koopt weet je dat de sensor top is.


Conclusie


En met die top sensor en fijne switches heeft Logitech voor MX5xx fans dus wel sterke kaarten in handen. Het feit dat je nu alle knoppen naar eigen wens kan instellen maakt de nieuwe MX518 ook zeker veel veelzijdiger dan de klassiekert uit het verleden. De nieuwe MX518 is ontegenzeggelijk de ultieme MX518 en een waardige upgrade boven de oude, de MX510 en de MX500.

Gezien de MX518 vooral een eerbetoon is aan een klassieker is mijn eerste ingeving niet heel streng te zijn op de elementen die mij niet echt (meer) liggen, het is tenslotte niet aan mij om te bepalen wat jij fijn vindt. Toch denk ik dat hetbelangrijke kanttekeningen zijn om rekening mee te houden, want ik denk dat de herinnering aan de oude MX518 bij veel mensen mooier is dan de werkelijkheid. Heel menselijk natuurlijk, en de MX518 was absoluut terecht een klassieker in zijn tijd, maar tegelijkertijd hebben we door de jaren heen veel nieuwe ontwikkelingen gezien in muizen die echt wat waard waren waren. Doorlopende knoppen bijvoorbeeld, duimknoppen die je met een kleine beweging razendsnel kan actueren, extra muisknoppen op praktischere plekken dan net voor of achter het scrollwiel zoals op dit model, vliegwiel modi voor je scrollwiel, en ga zo maar door. Ook wat vorm betreft is er tegenwoordig enorm veel te kiezen waar je in 2005 in een willekeurige Media Markt praktisch alleen maar Logitech kon kopen (of Trust I guess?). De MX518 vorm is in mijn optiek vandaag de dag slechts één van de vele vormen die jou wel of niet kunnen liggen.

Pak de hypermodern ogende G502 Hero bijvoorbeeld. Die biedt veel van die extra’s die ik net noem, nog meer knoppen, plus een verder doorontwikkelde vorm die in onze ervaring watveiliger is om aan te raden, en dat voor dezelfde prijs. Of kijk naar wat er vandaag de dag mogelijk is met draadloze muizen: De G703 kost niet veel meer, is draadloos, en kent ook een vorm die in mijn optiek makkelijker aan te raden is voor meer mensen. Of de Gaming Pro Wireless, want klein is hip en eenmaal aan dat beest gewend wil ik zelf niet meer terug naar de MX518 vorm waar ik vroeger ook eens verliefd op was.

De MX518 is gewoon prima, het een muis waar objectief gezien niets mis mee is en een waardig eerbetoon aan een klassieker. Maar het is onder de streep toch vooral een muis die het moet hebben van die eigenwijze mensen die maling hebben aan wat ik al 5 jaar lang schrijf over vele uitstekende muizen en vandaag de dag nog altijd stellen dat de MX518 uit 2005 de beste muis ooit was. Zelf denk ik dat we het concept “vroeger was alles beter” echt los mogen laten, maar over smaak valt niet te twisten en als jij in al die jaren nog geen muis hebt gevonden die je meer kon overtuigen dan de klassieker (maar je wil stiekem wel een top sensor en fijne switches) dan is de MX518 een prima alternatief.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.