Logitech G Powerplay, G903 en G703 review


Wat als je draadloos zou kunnen gamen zonder lag en zonder oplaad of batterij gedoe? Een jaar of twee geleden was dat een hele redelijke vraag. Sinds de introductie van de Logitech G900, en sindsdien ook met tal van andere muizen, kunnen we de lag zorg praktisch naar de prullenbak verwijzen, en met het “Logitech G Powerplay Wireless Charging System” voluit geschreven welke we inmiddels eventjes op tafel hebben liggen kunnen we ook gedag zeggen tegen het oplaad gedoe. Dit product laad je muis namelijk draadloos op terwijl je aan het gamen bent, met een laad-laag onder het muismat oppervlak. Tevens functioneert deze als antenne, waardoor je dus los van de kabel richting de mat zelf geen extra kabels meer richting je bureau had lopen; de G403 en G900 waren weliswaar draadloze muizen, maar af en toe moesten ze toch even aan de kabel om te laden. “The future is here” dus, of gooi er een andere mooie kreet tegenaan. En als echt nieuwe tech geen reden voor een review is weet ik het ook niet meer.

Kostda dan die toekomst? Niet weinig: de adviesprijs is 99 USD, de huidige straatprijzen liggen op 129 euro. Ook belangrijk: enkel Powerplay compatible muizen kunnen worden gebruikt, wat op moment van schrijven de G703 en de G903 zijn; G403 en G900 bezitters vallen buiten de boot. Omdat de muiskeuze een cruciaal onderdeel is van deze mat nemen we ook de twee muizen waarvoor je kunt kiezen even mee in de review.

Powerplay specificaties


Om het Powerplay concept beter in beeld te brengen, eerst even de productvideo’s, features, en specs:




Logitech G Powerplay Wireless Charging System


Het Powerplay Wireless Charging System, of de Powerplay kit, set of mat zoals ik hem vermoedelijk gemakshalve zal blijven aanduiden, komt in een nette verpakking waarbij de nieuwe Logitech G stijl toch opvalt. Grijs met een beetje blauw, nette doosjes, en daarmee toch aardig om te zien dat ze voor de duurdere producten toch een beetje kwaliteit aanhouden. Ik ben geen voorstander van te veel box pics, maar wat er in de doos geschreven staat is toch fundamenteel: “keep playing”.




Intern een nette organisatie, wat papierwerk, een eenvoudige instructie dat je de muis uit dient te zetten voordat je de module plaatst, en we zien de basis laadplaat plus twee verschillende matten.





Je krijgt namelijk zowel een harde toplaag als een zachte meegeleverd. Je doet niets anders dan de mat van jouw voorkeur op de basisplaat leggen. Welke je wilt is geheel subjectief, en gezien je beide krijgt kan je natuurlijk zelf prima ervaren wat je voorkeur heeft. Hoewel ik zelf geen voorstander ben van harde matten zit deze wel prima in elkaar, met voldoende grip om glijden tegen te gaan op de laadmat.





De zachte mat heeft zonder twijfel mijn voorkeur, en voelt het meest als een normale mat aan. Ook deze plakt goed aan de tafel of de laadplaat, maar we zien ook niet meer dan een ‘typische’ muismat zonder fancy afwerking. Kijken we goed naar de randjes dan zien we daar toch iets van de onderlaag zichtbaar, en op een paar plekjes zelfs wat speling. Kan iets strakker gelijmd heren.




Met hun ca 34 bij 28 cm oppervlak zijn het redelijk grote, maar niet extreem grote matten. Het is mogelijk om de laadplaat onder een mega muismat te leggen, maar echt goed vlak krijg je dat niet. Daarover straks meer, eerst even kijken naar de module waar het om gaat: deze kleine unit plaats je onderin je G903 of G703 (of tzt wellicht nog andere modellen), en daarmee is het draadloos laden een feit.

De mat zelf laadt je muis dus op en vereist dan ook een kabel, deze kabel kennen we van eerdere Logitech muizen, en gaat in het controler deel van de mat. In dat stuk zit naast de hardware om te laden ook de antenne verwerkt. Je hebt een verdere antenne of kabel dus totaal niet nodig.




Alvorens we de praktijkervaring delen eerst nog even een blik op de twee muizen waar je voor kan kiezen. Ken je de G900 en G403 al, dan weet je ook exact wat je van de G703 en G903 mag verwachten. Tussen de G403 en G703 zit echt niks verschil, bij de 900-serie zit er nog wel een verschil in afwerking en kleur maar niet in praktische ervaring.

Oh, en RGB LEDje in de basis niet vergeten:


Logitech G903 Wireless Gaming Mouse


Omdat de G903 inhoudelijk gelijk is aan de G900 gaan we hem niet heel uitgebreid bespreken, voor meer detail kan je de G900 review namelijk goed toepassen op deze muis. Onveranderd is de chique unbox ervaring van dit model, wat gezien het prijskaartje van 179 euro ook wel mag. Wellicht iets verzachtend, dat was je voor de G900 in de tijd ook kwijt, maar inmiddels is die voor 119 euro te koop.





De G903 is een muis die zowel voor rechts- als linkshandigen te gebruiken is, met de opvallende feature dat je de twee ‘duim’ knoppen aan beide kanten naar gelieve kan plaatsen of verwijderen. De opvallend gevormde muis is ook opvallend vanwege de optionele vliegwiel modus voor je muiswiel, iets wat we bij Logitech traditioneel in de Office muizen zien en minder in de game muizen. Op gebied van bouwkwaliteit en afwerking is de G903 echter wel redelijk je-van-het, hij is even chic als stoer als stevig, met top geveerde primaire switches en secundaire switches.









Ook op gebied van sensorprestaties is het een muis waar we geen slecht woord over kwijt kunnen. De PWM3360 sensor en de implementatie van Logitech zijn gewoon foutloos, ongeacht hoe snel je zwaait, hard je gooit of pixel-precies je probeert te bewegen. Met kwaliteit en prestaties is het echter nog niet de muis voor iedereen, tot zover een muis van 179 euro voor iedereen kan zijn, want de G900 en G903 vormgeving is wel opvallend smal. Heb je een grote, brede hand dan moet je je duim en pink redelijk naar elkaar toe halen om de muis goed vast te pakken. Kleinere tot gemiddelde handen, zeker zij die geen voorstander zijn van een goed gevulde hand aan muis, zullen hier een stuk beter tot hun recht komen. Palm grip gaat voor de kleinere handen, iets groter gevormde modellen zullen meer richting een hybrid of grip met de muis tussen de vingers in plaats van in de palm gaan.







Hoewel niet in gebruik wanneer we de G903 met een Powerplay mat combineren laten we ze wel even zien: het optionele gewichtje en de losse adapter voor wanneer je de muis los gebruikt.





RGB verlichting is in een bescheiden vorm aanwezig. Het logo en de DPI indicator lichten op, maar niet meer dan dat.




Logitech G703 Wireless Gaming Mouse


De G703, feitelijk de G403 maar dan Powerplay-compatible, is de flink goedkopere oplossing maar ook in de vorm de meer toegankelijke. De lagere positie zien we in de verpakking overigens wel terug, en ook het design is een stuk meer ingetogen en minder extravagant, maar het is en blijft kwalitatief echt een heel erg prima model. Stevig, prima materiaalkeuze, prima scrollwiel keuze al lever je de side-clicks en de vliegwielmodus wel in, en net als bij de G903 ook heerlijke primaire en secundaire switches waarbij we de lekker forse duimknoppen en goed gevormde knoppen onder de wijs- en middelvinger zeker weten te waarderen. Vooral de implementatie van de primaire clicks valt goed op. Voor zij die zich afvragen of het scrollwiel nog geluid maakt wanneer je hem schud: in deze enkele sample is daar geen sprake van.







De G703 is een echte palm grip muis voor mensen met kleine, gemiddelde, of net bovengemiddeld grote handen. Handen voorbij de ca 19,5 cm zullen aan een meer hybride grip gebonden zijn zoals eigenlijk wel voor de meeste muizen opgaat, maar zelfs met mijn eigen bijna 21 cm lange hand is het best een toegankelijk knaagdier. Toegankelijkheid voor linkshandigen is natuurlijk overduidelijk verdwenen, want de G703 kent een meer ergonomische vorm.





Ook hier houdt Logitech de top sensor aan, dus op gebied van prestaties krijg je het beste wat er op dit moment op de markt verkrijgbaar is, en net als bij de G903 zien we ook hier RGB verlichting, zij het in een bescheiden format. Hoewel ogenschijnlijk een neutraal, rustig modelletje is het eigenlijk een wolf in schaapskleren, want zowel als allrounder als game muis valt er niets op af te dingen. De G403 is één van mijn favoriete muizen of all time, de G703 is wat dat betreft natuurlijk ook niet anders.




En ook hier gaat op: de kabel, adapter, en het optionele gewichtje zijn overbodig wanneer met de Powerplay set gecombineerd, maar ze zijn er natuurlijk wel.




Praktijkervaring


Waar het echt om gaat kunnen we kort over zijn. Ik heb mijn G403 aan de kant gelegd en de laatste dagen met de G703 en Powerplay mat zitten werken, gamen, nog meer werken, browsen, etcetera, maar het Powerplay systeem heeft geen enkele moeite met het bijhouden van de accu. Precies hoe en wanneer hij laadt is mij niet geheel duidelijk, want we zien de accu wel fluctueren en nimmer de 100% bereiken, maar ik vermoed dat het met efficiëntie en behoud van de acculevensduur te maken heeft. Zelfs in lange non-stop sessies gaat de accuduur omhoog en omlaag, dus ik vermoed dat ze redelijk ‘slim’ laden, maar de kabel komt er echt niet meer aan te pas.


En voor de duidelijkheid: daar merk of voel je helemaal niets van. In de ervaring met het Powerplay systeem is de G703 ervaring exact gelijk aan de G403 ervaring op een andere mat, of de G903 gelijk aan de eerder geteste G900. Marginale verschillen in het gewicht zijn eigenlijk niet eens het vermelden waard, zeker omdat de Powerplay module ook niks weegt.


Er valt eigenlijk ook weinig aan te tunen. Net als dat installatie letterlijk niets meer is dan de module in je muis klikken en de muis aanzetten valt er vervolgens ook weinig meer te doen dan gewoon muizen. In het nette softwarepakket kan je een beetje met de verlichting spelen, een muis koppelen of ontkoppelen (dit gaat overigens automatisch ook), maar voor de rest zijn de echte opties vooral aan je muiskeuze gebonden.




Daar zien we bijvoorbeeld de instellingen om elke knop aan te passen, met DPI settings te spelen, de accuduur te bekijken, de sensor naar de ondergrond te tunen plus natuurlijk al je instellingen in profielen in je muis of op de pc op te slaan. Wat de Powerplay zelf betreft zal het voor de meesten niet meer zijn dan even het ‘sync’ knopje indrukken zodat de muis en muismat dezelfde kleureffecten aannemen.







Er zijn wel wat praktische opmerkingen. Allereerst moeten we natuurlijk stellen dat er wel degelijk een kabel aan je muismat zit. De muis is echter vrij, en eindeloos vrij muizen zonder die losse kabel ‘voor af en toe laden’ op je bureau is gewoon tig keer chiquer. De twee mat keuzes zijn ook fijn, maar je bent wel gebonden aan de afmetingen van de huidige opstelling. Ongetwijfeld dat er meer volgen, of misschien een optionele extra om de echte XXL matten te kunnen gebruiken, maar vooralsnog vallen echte liefhebbers van “400 DPI CS:GO meter-lange halen maken met je muis” gebruikers buiten de boot.

Er is ook sprake van een iets dikkere laag op je bureau dan wanneer je enkel een muismat gebruikt. En met de onafgewerkte randjes van de matten is dat ook wel merkbaar. Hinderlijk? Ik denk het niet, tenzij je daar echt gevoelig voor bent, maar het is een feit dat niet te weerleggen valt dat het randje gewoon wat hoger is met het Powerplay systeem eronder. Maar alles terzijde, het systeem werk gewoon heel erg goed, zonder moeite, en zonder verdere vereiste actie. Vanaf het moment dat we de mat en muizen uitpakten hebben we geen enkele keer de kabel in de muis hoeven te doen.



Conclusie


Interessante techniek die werkt dus, en daar worden we denk ik geheel terecht (en oprecht) ook erg enthousiast van. Eindeloos draadloos muizen is gewoon een heel erg chic concept waar ik heel veel in zie. Wat gemak betreft, afwerking van je bureau, en stiekem natuurlijk een beetje om te showen dat zoiets bestaat. Simpel als het concept is en lijkt, het moet nog wel worden gemaakt, en Logitech pakt hier zoals vaker weer een echte ‘first’ op gebied van muistechniek, “Vorsprung durch Technik” lijkt op zijn plaats. Ze beloven iets, komen dat na, en maken het ook vooral lekker eenvoudig in gebruik, dus we zien hier een mooie basis.

Geen basis zonder kanttekeningen overigens. Van echte fouten of praktische issues is geen sprake, al had het randje van de zachte mat iets netter afgewerkt mogen zijn. Wel zou ik zelf denken dat het product visueel misschien wat meer had kunnen knallen, het is net als de G703 muis zelf toch vooral een functioneel, effectief product maar niet iets waarvan iemand op een afstandje gaat zitten kwijlen als ze niet weten wat het is; de techniek moet tellen. Een paar beperkingen of overwegingen zien we overigens wel. Om te beginnen heb je de vaste afmetingen: ca 34 bij 28 is groot genoeg voor de meesten, maar niet per definitie ideaal voor iedereen; meer modellen of uitbreidingskits voor XXL matten lijken gewenst. Ook zit je aan een beperkte selectie muizen vast, al zie ik overigens niet heel veel reden tot klagen wat die keuze betreft, want de G703 en de G903 behoren net als hun G403 en G900 voorgangers tot de aller beste muizen van dit moment, en ongetwijfeld dat het assortiment straks nog verder gaat. Op gebied van bouwkwaliteit, sensorprestaties, switches en lag-free draadloze implementatie heb je op dit moment alvast twee van de aller beste muizen op de markt tot je beschikking.

De andere grote, of eigenlijk de grootste factor is ongetwijfeld de prijs. De adviesprijs van 99 dollar is flink, de huidige straatprijs van 129 euro nog flinker. Is het Powerplay systeem gemakkelijk? Absoluut, maar je betaalt er dus goed voor: dik 300 euro voor een combinatie van een Powerplay unit en een G903 is toch serieus geld. Die prijzen zullen wellicht nog iets zakken, maar de grote lijn staat. Zaken als het krijgen van twee oppervlaktes of de technisch mooiste muis van dit moment nemen niet weg dat dit gewoon een product is voor de gaming elite, bij lange na niet de massa. Het lijkt er dan ook een beetje op dat dit voor Logitech voor een groot deel een product is waarmee ze laten zien wat ze kunnen, en waar ze heen willen, maar waarbij de nodige stap om het toegankelijk te maken voor velen ongetwijfeld nog moet volgen. Dat is echter innovatie eigen, en dat moet worden aangemoedigd en niet afgestraft, zeker wanneer het product wat er ligt ook gewoon goed is. Nog niet voor velen, maar er zullen er genoeg van gaan smullen vermoed ik.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.