Logitech Streamcam review


Je wilt een beetje goed voor de dag komen in dit thuiswerk tijdperk, of je wilt je eerste stappen zetten met streamen. Je gaat online, zoekt een webcam, en ziet dan dat zelfs 2e hands prutcams van een paar jaar terug nog richting de 100 euro opleveren. Je duikt in je la met oude afgeschreven troep, verpatst die budget b-cam van 5 jaar terug, en gaat vervolgens op zoek naar “de beste webcam”.

Waar je dan op uit komt is de Logitech Brio, een camera die tegenwoordig zo’n 250 euro kost, of nog iets meer. Heb je dat er voor over, prima. Wil je liever iets minder uitgeven? Dan kom je bij het onderwerp van vandaag uit: de pakweg 150 euro kostende Logitech streamcam, of 119 euro in de aanbieding bij Bol.com op dit moment (geen idee voor hoe lang) Geen 4K, maar wel 1080p met 60 FPS, een pakket software, en een leuke uitstraling. Maar is het wat?


Kort antwoord: jazeker, de streamcam is een dik prima camera die lichtgevoeliger is dan je typische laptop camera, en daarmee over het algemeen een fijner beeld geeft dan zo’n laptop of oudere webcam. De Brio is duidelijk beter, vooral met zijn HDR voorziening waarbij overbelichte achtergronden wat beter in balans blijven, maar zeker voor algemeen gebruik kom je best professioneel over. En nee, je hoeft niet per sé jezelf enorm te belichten. Daarbij krijg je nog wat handige software tools, al vermoed ik dat het voor de meeste mensen set-and-forget zal zijn. Een jaar geleden zou ik mij afvragen of het echt een 150 euro beeldkwaliteit is, maar met een extreme vraag en nagenoeg geen aanbod onder de 100 euro, is dit een paar tientjes meer wel degelijk waard.


Wat foto’s op ca een meter afstand, wat daglicht van achteren, geen extra belichting. Prima resultaat:




Uitslover…

Of het een “Stream Cam” is betwijfel ik echter. Met goed licht op je gezicht heb je absoluut een prima beeld, maar het blijft een kleine sensor en een webcam. Voor beginnende streamers allicht, maar voor serieuze streamers vind ik het geen echt alternatief voor iets van een camlink en een budget-SLR waarmee je echt een klasse hoger beeld weet te presenteren. Een andere prijsklasse uiteraard, maar wel een realistische opmerking: verwacht geen pro-streamer resultaat simpelweg omdat het woord “stream” erin zit.

Praktisch gezien scoort Logitech ook nog wel wat punten, zo is de voet redelijk flexibel, en de camera zelf ook aardig verstelbaar of je hem nu op een monitor of laptop zet. Je kan hem draaien, tilten, etcetera. Je krijgt er ook een schroefmount, voor op een gorillapod bijvoorbeeld.





Ik zie echter ook twee duidelijke nadelen. Zo komt de camera enkel met een Type-C aansluiting, die moet je wel hebben natuurlijk. Ik zou zeggen dat een simpele Type-A adapter gewoon prima erbij had gekund voor dit geld. Een nog betere oplossing was als ze de kabel gewoon geheel los hadden gemaakt, met enkel Type-C achterop de camera zelf zoals bij de Brio. Dat was beter geweest voor laptop gebruikers die een kortere kabel hadden kunnen gebruiken, of desktop users die juist wat extra kabellengte kunnen gebruiken. Voelt een beetje “meh” voor de sub-top webcam van Logitech, en zo bedreigt Logitech zijn eigen topmodel niet met de Streamcam.

Dit keer met matig licht, kunstmatig de instellingen de helderheid laten compenseren. Krijg je nog een aardig beeld:


Het valt oprecht niet mee om normaal te doen.


De camera zelf is wel een plaatje


Conclusie


De Logitech StreamCam is de nummer twee mainstream webcam van dit moment, een respectabele positie naast de betere maar ook flink duurdere Brio. De Streamcam is meer dan goed genoeg om professioneel over te komen in een meeting zonder jezelf echt hard te moeten belichten, of om je eerste stappen in stream-land te zetten (wel met voldoende licht in dat geval), en zeker met de prijs van instap webcams op dit moment is deze camera erg aantrekkelijk. De beeldkwaliteit is goed, zo ook het design, maar hou wel rekening met de voornaamste nadelen: je hebt een Type-C aansluiting nodig, de kabel is niet vervangbaar, en hou rekening met een upgrade zodra je streaming carrière echt op gang komt.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.