Minecraft RTX Beta Showcase


Ons eigenlijk Minecraft avontuur begon zo’n 10 jaar geleden, in de periode dat Minecraft nog een basale game in de alpha fase was. Hoe we er ooit bij kwamen weet ik niet meer, maar ik weet wel dat we zelden zo veel plezier uit een enkel tientje heb gehaald. Mojang’s Lego-voor-PC game was even simpel als dat het complex was, met als gevolg dat iedereen de game op kon pakken voor wat plezier, en fanatiekelingen zo wijzelf soms dagen en nachten aan het bouwen waren.

Zo’n 10 jaar terug speelden wij het samen, toen nog gedwongen op grote afstand van elkaar. Tegenwoordig spelen we het nog steeds, maar dan samen met de kinderen. Minecraft is inmiddels geen niche meer, maar de grootste game aller tijden op praktisch elk platform. En terecht, want de game blijft onverminderd fantastisch en er is door de jaren genoeg aan toegevoegd om je bezig te houden.

Op dit moment staat er echter een enorme stap voor Minecraft in de stellingen, Minecraft RTX. En daar gaan we het vandaag over hebben… of eigenlijk vooral naar kijken: in dit artikel zal je flink wat beelden met sliders zien waar je kan schakelen tussen RTX OFF en RTX ON. Hopelijk hoef ik niet uit te leggen welke kant RTX ON is 😉

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door MSI en hun GeForce RTX videokaarten


One Giant Leap for RTX…


Zowel het succes als de eenvoud van de game maakt Minecraft een ideale kandidaat voor Nvidia’s RTX technologie. We hebben in meerdere titels gezien dat Real-time Ray Tracing prachtige dingen kan doen, in de recente Call of Duty Modern Warfare campaign is het zeker de moeite om het aan te zetten, maar het was altijd een extra sausje op een reeds prachtige game: wat mooiere reflecties hier, wat betere belichting daar, etcetera.

Met Minecraft, een game die van zichzelf een videokaart nauwlijks hoeft te belasten, konden ze eigenlijk alle aspecten van de game “Ray Tracen” (laten we dit even een werkwoord maken): alle belichting, reflecties, schaduwen, en alle materialen en oppervlaktes. Allemaal met één simpel doel: het ooit zo eenvoudige Minecraft er prachtig uit laten zien met écht realistische lichtval.

De hele RTX-suite dus in één game. Dat maakt Minecraft RTX zowel een hele belangrijke demo voor Nvidia om te laten zien wat voor moois ze écht kunnen doen, maar in theorie dus ook een mooie winst voor de game zelf die wel wat visuele hulp kan gebruiken. Minecraft is van nature weliswaar extreem modbaar met texture packs en shaders, maar de aanpak om de game van de grond af opnieuw op te bouwen maakt wel meer mogelijk.

Minecraft RTX hoorden we vorig jaar al flink wat over, maar inmiddels zijn we in de speelbare Beta fase aangekomen, en is het voor iedereen met Minecraft en een Nvidia RTX kaart mogelijk om de Minecraft RTX Beta te ervaren. De Windows 10 versie van Minecraft welteverstaan, niet de Java versie. Spijtig voor de oude rotten zoals wijzelf, maar zeer waarschijnlijk een technische beperking van de Java versie; DXR vereist tenslotte DirectX 12.

Het resultaat? Daar kunnen we beter beelden voor laten spreken. Let hierbij vooral op de lichtval van alle lichtbronnen, de natuurlijke schaduwen, de reflecties op de verschillende oppervlaktes (die per stuk weer verschillende mate van reflectie bieden), en bovenal: de sfeer die het tot gevolg heeft:

Hier waren we het over de visuals wel eens: dit ziet er prachtig uit.

Beta, Beta, Beta…


Het is gezien de enorme potentie makkelijk om even enorm enthousiast te worden, maar het is wel belangrijk te onthouden dat het voorlopig nog een beta is. Dat betekend dat je eigenlijk vooral door Nvidia’s vooraf gebouwde werelden zal lopen om naar de graphics te staren, de volledige RTX ervaring in je eigen werelden is nog lang niet af. Hou daar dus rekening mee voordat je halsoverkop je eigen werelden in duikt.

Het is overigens wel mogelijk, en makkelijk, om je eigen werelden met RTX te bouwen, daarvoor dien je het volgende te doen:
– Volg deze link en download daar de losse resource packs
– Zet deze in C:\Users\\AppData\Local\Packages\Microsoft.MinecraftUWP_8wekyb3d8bbwe\LocalState\games\com.mojang\resource_packs
– Nu kan je een nieuwe wereld maken en de RTX resource packs aanzetten.

Natuurlijk is je eigen wereld maken leuker, maar wees dus bewust van het Beta concept en dat de individuele resource packs nog niet het hele plaatje goed kunnen presenteren. Die van Razzecore geven in mijn optiek de beste ervaring, maar we moeten nog even geduld hebben voor een definitieve release. Overigens gaat voor alle resource packs op dat vooral de nacht ervaring echt een heel stuk donkerder is; ik voorzie wel wat Horror maps die van RTX gebruik maken als het zo blijft.

DLSS 2.0


Het zal liefhebbers niet ontgaan zijn dat zelfs Minecraft in volledige RTX modus best pittig is voor je systeem. Hierbij houden we voorlopig een slag om de arm gezien het een Beta is en gezien de performance optimalisaties volgens Nvidia nog dienen te gebeuren, maar verwacht niet dat elke aardappel Minecraft RTX gaat draaien zoals de vanilla versie. Daarbij overigens wel de kanttekening dat mods die dit soort beelden proberen te benaderen, met Optifine bijvoorbeeld, nóg zwaarder wegen.

Wat echter zeker is is dat Nvidia zal leunen op DLSS 2.0, hun slimme upscaling feature, om de prestaties een flinke boost te geven. Het concept is eenvoudig: render een lagere resolutie, en laat een slimme “lerende” upscaler de resterende pixels invullen.

Ik wil hier niet al te veel op in gaan gezien ik al een separate bespreking van DLSS 2.0 in de planning heb staan, maar om het heel kort samen te vatten: de eerste implementaties van DLSS (o.a. in Metro), en alle andere upscale technieken tot dusver, overtuigden ons niet. Maar deze tweede versie is juist extreem indrukwekkend. Niet alleen voor een wat simpelere game als Minecraft waar je je sowieso geen zorgen maakt over pixels, maar we hebben de afgelopen dagen ook flink wat uren naar het gedetailleerde Control gekeken en daar kwamen we tot de conclusie dat zelfs een 960p naar 1440p DLSS 2.0 upscale praktisch niet van native 1440p te onderscheiden is. Zeker niet in het ervaren van de game zelf, en al helemaal niet als we 600 pixel beelden in een artikel zetten. Maar goed, daarover binnenkort meer.

Conclusie


Minecraft RTX is een belangrijke en grote stap voor Nvidia, en een grote stap voor de game zelf. Visueel is het absoluut veelbelovend, nu is het aan de devs om te zorgen dat we heel snel een volledige, complete versie kunnen spelen met onze eigen werelden. Mocht je echter al over een RTX kaart beschikken is het zeker de moeite zelf even de Minecraft Beta te activeren, dat kost je tenslotte helemaal niets. In het ergste geval ben je straks een beetje verdrietig dat je nog moet wachten op een definitieve versie.

Nog geen RTX kaart? Dan kan je wellicht een kijkje nemen naar onze reviews over deze units, bijvoorbeeld onze round-up van de MSI RTX 2060, 2070 en 2080 Super, kaarten die allemaal én snel, én stil, én lekker dik zijn:

MSI RTX 2060, 2070 & 2080 Super review

En voor de echte minecraft liefhebbers hebben we nog een klein” verrassing in petto. Hou ons YouTube kanaal in de gaten, want daar komt iets aan wat je écht niet wilt missen…

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.