Misfit Shine 2 Swimmer’s / Speedo Edition review

Verandering van spijs doet eten, en daarom gingen wij met de Misfit Shine 2 Swimmer’s Edition, of Speedo Edition, aan de slag met een video. De liefhebbers van geschreven tekst en foto’s, of zij die het liever geheel Nederlands houden, hoeven zich geen zorgen te maken; scroll gerust verder voor een review quickie.

Deze speciale uitvoering van de ca 100 euro kostende standaard Misfit Shine 2, een horloge-stijl polsband welke je sport- en slaapactiviteiten bijhoudt, is uiteraard waterdicht en komt met specifieke tracking voor zwemmers mocht de naam dat nog niet hebben verklapt.

Eenvoudig te vinden is deze special edition echter niet, want Misfit verscheept niet naar Nederland (Wel naar Belgie, Duitsland en die opstandelingen aan de andere kant van de Noordzee), en het aantal webshops wat ze aanbiedt is nihil.


Gezien er een grote kans is dat een product als dit als cadeautje wordt ingezet mag de verpakking niet worden vergeten door de fabrikant, en die is ook keurig te noemen met onderdelen netjes gesorteerd in foam.De Misfit Shine 2 is een redelijk neutrale aangelegenheid, al zijn er ook zat Misfit varianten met een hogere mate van ‘bling’ als je dat zoekt. Met inmiddels een kleine 5 maanden achter de rug kunnen we ons ook positief stellen over de fysieke bouw van de ogenschijnlijk eenvoudige rubberen straps en de stalen tracker zelf; ze zien er namelijk nog uitstekend uit, en zeker de meer intensief gebruikte witte strap oogt nog als nieuw. Ze zijn tevens lekker flexibel en komen met genoeg gaten erin om redelijk zeker te zijn dat 99% van de mannen en vrouwen de Shine 2 zal passen.

Dat de aanwezigheid van een tweede kleur een groot pluspunt is mag duidelijk zijn, één van de redenen daarvoor is dat het product sowieso redelijk op het stijl aspect weegt vanwege een redelijk lichte featureset. Hoewel de shirt- of broek clip in ons huis vrijwel ongebruikt bleef halen we hem uiteraard wel even aan, voor zij die daar de voorkeur aan geven is het een extra feature ten opzichte van de meeste concurrenten.Hoewel het gebrek aan oplaadfunctie de zorg wekte dat we regelmatig een batterijtje zouden moesten aanschaffen blijkt dat in de praktijk mee te vallen, hoewel we de geclaimde zes maanden nog niet hebben bereikt houdt hij vooralsnog stand en het lijkt dus geen zorg dat je echt constant aan het wisselen bent, daarbij is het prettig dat je op de lange termijn geen zorgen hebt over accukwaliteit.
Niet dat het vervangen van de batterij overigens veel moeite vergt, het is vooral zaak om de benodigde sleutel niet kwijt te raken, maar juist het niet hoeven laden bleek de grootste impact te hebben op de praktijkervaring. Vergeet ik mijn eigen smartwatch te laden dan kan ik hem pas de volgende dag dragen, terwijl vrouwlief zelfs als ze de Shine 2 even niet heeft gebruikt zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Tip: Bij je volgend bezoek aan de Ikea koop een setje van die batterijen, en je kan er helemaal een laaaange tijd tegenaan.


Een korte ‘tap’ met je vinger is genoeg om de tijd te tonen, binnen de 5 minuten nauwkeurigheid van de LEDs uiteraard, wat ook een leuke meerwaarde is boven de meest eenvoudige trackers. Anderzijds moeten we niet vergeten dat de Shine 2 in de prijsklasse wel degelijk concurreert met modellen die wel meer features bieden, denk bijvoorbeeld aan een hartslagmeter of een GPS feature. Nu hoef je je telefoon niet bij je te hebben om de data op te slaan, maar als je je route wilt bijhouden bijvoorbeeld zit je daar wel aan vast. Als ‘fitness tracker’ is het eigenlijk dus wel een erg licht model, maar een ‘stappenteller’ klinkt natuurlijk een stuk minder aantrekkelijk. Wel zijn handige praktische extra’s zoals de optie om je muziek te bedienen via een dergelijke ‘tap’ een mooie plus.


De andere aspecten van de ervaring worden bij gebrek aan verdere tracking des te belangrijker, zoals de soepelheid waarmee je de prima overzichtelijke kan bedienen. Het gebruik van een Samsung Galaxy S7 speelt ook een rol, maar zelfs vergeleken met het gros van de andere applicaties waarvan wij gebruik maken voelt de Misfit App extreem vlot. Hoewel zelf geen groot fan van de moderne sociale aspecten van buitenactiviteiten “kijk eens wat ik allemaal heb gedaan vandaag” kunnen we, en voor Misfit vermoedelijk gelijk zo, niet om die functionaliteit heen.Uiteraard is het waterdichte een redelijk uniek element voor een fitness tracker, en een groot deel van de meerwaarde zal daar ook uit moeten komen, maar het blijft een product dat concurrentie kent in zijn prijsklasse van modellen met meer tracking functionaliteit; zoek je GPS en/of een hartslag meter, geen extreme wensen voor een (buiten)sporter, dan zal je elders je heil moeten zoeken. De keuze voor de Misfit Shine 2 zal als gevolg toch grotendeels moeten komen uit een “dit voldoet” gevoel wat betreft de hier wel aanwezige functionaliteit: tracken van (hard)lopen, fietsen en/of zwemmen, slaap tracking, en de kleine extra’tjes zoals de klok- en alarmfunctie en optie voor muziekbediening.

Zodra die basis featureset voldoet dan zorgt Misfit voor een aantrekkelijke ervaring dankzij een vlotte app, het ontbreken van oplaad-gedoe, en de extra kleur optie mag bij producten die even zwaar op de presentatie leunen als de inhoud ook niet vergeten worden. Ogenschijnlijk eenvoudige zaken die tegenwoordig minstens zo zwaar tellen als enkel een prijs-prestatieverhouding, zeker met de doelgroep die Misfit hier voor ogen lijkt te hebben.

Kortom: Een redelijk basic tracker voorzien van een fijne gebruikservaring, vrij unieke waterdichte/zwem functionaliteit en een hoog niveau van visuele aantrekkingskracht.

edit: zojuist zie ik dat Coolblue deze uitvoering in de aanbieding heeft voor 99,–, de normale prijs voor een standaard (niet waterdichte) Shine 2 met één kleur strap, geen slechte deal.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.