MSI Alpha 15 Review


Hij werd groots aangekondigd, overigens nog meer door AMD dan door MSI: de MSI Alpha 15. De eerste laptop waarin we AMD’s Navi graphics zouden aantreffen in de vorm van de Radeon RX 5500M, of RX 5500 Mobile, waarmee AMD de markt voor betaalbare gaming laptops wil overnemen. Daarmee is het ook de eerste laptop met 7nm tech, de 3000-serie Ryzen laptop CPUs zijn tenslotte Zen plus en geen Zen2, en praktisch ook de eerste serieuze volledig-AMD Gaming Laptop in een hele, hele lange tijd.

Veel ‘firsts’ dus, maar is het resultaat ook gewoon een goede gaming laptop? In deze video bekijkt Nada de 1150 euro kostende Alpha 15 met Ryzen 7 3750H, 512GB SSD, 16GB RAM en een 144Hz IPS Freesync scherm.

Interesse? De MSI Alpha 15 is o.a. bij Bol.com te koop voor 1149 euro, momenteel de laagste prijs in Nederland.


Samenvatting


Wat verwacht je van een betaalbare gaming laptop? Ik zou denken dat je verwacht dat de game performance minimaal in lijn is met andere gaming laptops, als het even kan dat je elke game soepel kan spelen zelfs als het niet op hele hoge settings is, en dat de besparingen die de fabrikant toepast om hem betaalbare te houden de ervaring niet te veel opbreken.

Vooral wat dat laatste betreft doet MSI goede zaken. De constructie is ietwat eenvoudig met veel plastic, maar hij is echt meer dan stevig genoeg om hem zonder zorgen mee te kunnen slepen en het staallaagje bovenop helpt daar ook zeker bij. Daarbij is het toetsenbord ook erg fijn; snel, fijne feedback, leuke lichtjes. Dat MSI op het touchpad heeft bespaard, dat is gewoon een budget laptop onding, kan ik ze wel vergeven omdat elke gamer toch een muis pakt; het toetsenbord is vele malen belangrijker. Ook de matige accu valt ze te vergeven: je moet ergens snijden als het betaalbaar moet, en zelfs met een flink grotere en duurdere accu was de batterijduur van een gaming laptop een minpunt geweest. Dat dingetjes zoals de speakers en webcam lekker typisch gemiddeld zijn kunnen we in dezelfde categorie parkeren: hier gaan we niet over vallen. Alleen het gebrek aan een Type-C header en Thunderbolt kan wellicht nog relevant zijn voor je, al heb je met drie Type-A poorten vermoedelijk geen écht gebrek.De concessies zijn dus te overzien, maar in tegenstelling tot menig ander budget gaming laptop zien we ook wat elementen die gewoon uitstekend zijn. Op sommige vlakken kan de Alpha 15 gewoon prima op tegen flink duurdere notebooks. Naast het toetsenbord is vooral het paneel bijvoorbeeld heel erg fijn. 144Hz, vlotte response, minimale ghosting en zelfs Freesync. Daarbij is het een IPS scherm met een prima contrast en goede kleurkalibratie wat hem ook bruikbaar maakt voor niet-gaming taken. Als dit een 2000 euro laptop was geweest had ik het scherm ook een compliment gegeven. 317 nits peak is niet extreem, maar we treffen het vaker slechter dan beter dan dit.Waar we tegen het voornaamste minpunt aanlopen is de CPU. Gezien dit AMD’s paradepaardje is en de eerste RX 5500 laptop heeft MSI volgens mij ook een AMD CPU moeten gebruiken, maar waar de desktop CPUs van AMD uitstekende zaken doen lopen de mobiele CPUs een generatie achter: in laptops is het Intel die meer cores -en- hogere clocks biedt. Het resultaat zijn ‘mwah’ CPU testresultaten. Sure, een beetje foto en video editten kan prima op deze quadcore gezien de prestaties in lijn liggen met een i7 7700HQ, maar recente Intels bieden gewoon meer. (Let op: voor de grafieken zie de video).

Het voornaamste minpunt is dat die CPU keuze ook in enkele games gevolgen heeft. In 3D Mark zien we dat de RX 5500 veel potentie heeft, maar in sommige games liggen de framerates relatief wat lager. De bijna-GTX1660Ti of bijna RTX-2060 resultaten in synthetische tests liggen in de praktijk dan toch net even een stapje verder. Zoals je in de video ziet zijn er zelfs games waarbij een i7 met een GTX 1650 Max Q, een significant zwakkere GPU, zelfs nog beter kan scoren.

Een slecht resultaat is het niet. Zoals ik al zei: van een budget gaming laptop verwacht je in de eerste plaats dat hij gewoon lekker kan gamen, en dat is wel het geval. De meeste populaire e-sports titels pushen stevige framerates op deze laptop, en ook de meeste zwaardere AAA titels krijg je in elk geval speelbaar met 60 FPS op medium of hoge settings. Desondanks dien je te weten dat er gewoon games zijn die dermate CPU heavy zijn dat ze moeizaam lopen op deze machine, en dat is jammer wanneer je je bedenkt dat dit met een Intel i7 geen probleem was geweest. Ja, een i7 en GTX 1660 Ti laptop betaal je meer voor, maar jammer is het wel.


MSI doet verder prima zaken met de koeling en geluidsproductie; stil in idle, hoorbaar maar niet echt hinderlijk in-game. Zowel de Ryzen CPU als Radeon GPU blijven ruim binnen de marges met ca 70 en 60 graden respectievelijk in games, een dik prima resultaat. Ook positief is het feit dat je de laptop makkelijk open maakt, de fans goed schoon kan maken en geheugen, M.2 SSD en WiFi chip zo kan vervangen. Je kan er zelfs een extra 2.5” SATA drive bij prikken, een fijne extra.Conclusie


Toegegeven, ik had van AMD’s RX 5500 paradepaardje wat meer verwacht. De keuze voor de AMD Ryzen 7 3750H laat duidelijk een negatieve smaak achter op wat in potentie de interessantste mobiele gaming videochip had kunnen zijn. Daarmee is de Alpha 15 dus niet de 1100-1200 euro laptop die duurdere laptops in één keer even overbodig maakt zoals ik had gehoopt, maar prestatietechnisch eigenlijk ‘meer van hetzelfde’ op zijn prijspunt: prima, maar geen champagne.

Laten we AMD’s hype voorafgaand aan deze lancering even voor wat het is dan zien we alsnog een prima, redelijke entry level gaming laptop. De concessies zijn herkenbaar maar wel acceptabel op dit prijspunt: matig touchpad, matige accuduur, een wat dikker design met meer plastic dan staal. Maar log is hij zeker niet, het toetsenbord is erg fijn, het 144Hz IPS scherm is echt ruim bovengemiddeld en ik hou van laptops die makkelijk te onderhouden en upgraden zijn. Dat doet de praktijkervaring echt aanzienlijk minder ‘budget’ aan voelen dan menig ander instap gaming model: zolang je aan de lader zit is het gewoon een prima game ervaring voor dit geld. Hou laptops met Intel Core i7 en GeForce GTX 1660 Ti GPU wel in de gaten in geval dat die niet veel duurder zijn (of mocht je daar gewoon budget voor hebben overweeg dat dan), maar in de veronderstelling dat die buiten je bereik liggen vind ik de Alpha 15 toch een redelijke prijs-prestatieverhouding bieden en een interessante instap gaming notebook met de nodige mid-range aspiraties.

Interesse? De MSI Alpha 15 is o.a. bij Bol.com te koop voor 1149 euro, momenteel de laagste prijs in Nederland.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.