MSI B550 Tomahawk review


We gaan door met meer B550 borden voor AMD Ryzen CPUs. Inmiddels hebben we de eerste negen borden op de bench gehad en kunnen we de eerste conclusies gaan trekken. Goed nieuws: Echt slechte opties hebben wij vooralsnog niet in de lijst staan. Of slecht nieuws, want dat maakt kiezen niet altijd makkelijker.

Zodra er nog wat borden door de test komen doen we een complete roundup met je beste keuzes voor elk budget of doeleinde, maar voor nu zoeken we antwoord op de vraag: wat moet je écht weten over de MSI B550 Tomahawk. Om te beginnen uiteraard de adviesprijs: 199 euro. Iets wat op termijn uiteraard wat zal zakken.


B550 in a Nutshell


Een korte samenvatting van de B550 chipset in zijn algemeenheid: B450 was dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.

B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart. Maar met de dood van SLI en Crossfire lijkt ons dat prima, zeker gezien de positieve keerzijde hiervan is dat een chipset fan niet langer nodig is en de meeste B550 borden dan ook geen fan op het bord hebben zitten. Ook de featuresets, oftewel het aantal aansluitingen en extra opties, de prijs, en de VRM designs zullen er grotendeels tussenin zitten. Uiteraard met wat onvermijdelijke overlap, maar omdat B550 nieuwer is dan X570 zal je zien dat sommige features waar recentelijk wat aandacht voor is geweest zoals snellere LAN headers en WiFi 6, soms makkelijker om B550 te vinden zijn dan op X570.

De belangrijkste reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar de ondersteuning van B550 is voor die serie al toegezegd. B550 verliest echter support voor oudere 1000- en 2000-series Ryzen CPUs, en op 3000-serie APUs zoals de 3200G en 3400G gezien die feitelijk op 2000-series gebaseerd zijn. Dat klinkt jammer, maar gezien de prijzen van B550 borden en CPUs zoals de Ryzen 5 3600 vinden we oudere Ryzen CPUs eigenlijk zo interessant niet meer.
De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden. Vooralsnog lijken zaken zoals fysieke knoppen voor testbench gebruik bijvoorbeeld nog niet op B550 borden te zitten. Als je wilt overclocken heb je overigens niet per sé X570 nodig, menig B550 bord bied vergelijkbare functionaliteit.

De MSI B550 Tomahawk


De Tomahawk zit een beetje in het midden van MSI’s product stack, onder de Gaming Edge, Gaming Plus en Gaming Carbon, maar boven de -A PRO. Technisch ook boven de Mortar, maar dat is een Micro ATX bord en dit is een ATX bord. De Mortar en de Tomahawk hebben een beetje een vergelijkbare positie als “iets meer dan genoeg” moederborden: wel dik aangekleed, wel ruim features voor de meeste gebruikers, maar zonder al te veel (kostbare) poespas. De neutrale uitstraling met gigantisch aluminium koelblok zal vermoedelijk wel aanspreken, hier kan je prima mee voor de dag komen denk ik zelf.
De featureset is best goed, althans ruim voldoende voor de meeste gebruikers in mijn optiek. 2 M.2 sloten, beide met heatsink deze keer, 8 fan headers, 2 aRGB headers, 1 RGB, een goede audio chip en een USB Type-C header. Vooral dat laatste is een plus, want de concurrentie lijkt die op B550 borden grotendeels te negeren.


Achterop is het juist MSI die wat karig is met slechts 6 USB poorten. Als je er genoeg aan hebt is dat geen punt, maar in het Rear IO USB grafiekje zet dat MSI duidelijk achteraan. Wel krijg je bij MSI als enige van deze negen borden dual LAN, inclusief 2,5 Gigabit, maar ik denk dat meer mensen om wat meer USB geven dan dual LAN.


In onze preview hadden we al een kijkje genomen bij de Micro-ATX MSI B550M Mortar, maar inmiddels weten we iets meer hoe de featureset zich verhoudt ten opzichte van anderen. Het design zal, gezien de populariteit van eerdere Mortar modellen, ongetwijfeld wel weer aanspreken: genoeg aangekleed, neutrale kleurstelling die prima te combineren is met bijvoorbeeld de MSI Gaming videokaarten van tegenwoordig, en geen rare fratsen.

Wat de featureset betreft stuitert de Mortar een beetje tussen de top en de onderkant. Sommige aspecten zijn “genoeg” voor de typische game PC of werkstation: twee M.2 sloten waarvan één met heatsink, 5 fan headers, 1 RGB en 1 aRGB. Geen postcode of fysieke knoppen uiteraard, wel debug LEDjes wat helpt bij het troubleshooten. MSI heeft echter wel één heel groot voordeel: de Mortar, net als de Tomahawk en Gaming Carbon WiFi, hebben namelijk wel een USB Type-C header intern. Van de 6 ASUS en Gigabyte borden heeft slechts één enkele (ongetwijfeld duurdere) ASUS ROG Strix unit zo’n header. Eigenlijk onvoorstelbaar, maar een heel helder plusje voor MSI hier.

Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.


Stroomvoorziening


De Tomahawk heeft een iets dikkere stroomvoorziening dan de Mortar, en die was eigenlijk al ruim voldoende. De Tomahawk pakt de 8+2 phase van de Mortar, met dezelfde Intersil 60A Power Stages, en maakt er een 10 phase van. Gezien de Mortar met een PBO Ryzen 9 3900X de 70 al niet raakte, is het geen verrassing dat we hier nog iets betere temperaturen zien. Lage 60’ers op de Ryzen 9 3900X met PBO overclock. Een Ryzen 5 of 7 is dus helemaal geen punt, maar hier kan je dus prima een Ryzen 9 3950X op zetten en overclocken. Dat gaat zeker niet voor alle B550 borden op, maar deze absoluut wel.


MSI kiest voor stevige heatsinks deze generatie


Samen met de B550 Tomahawk


Conclusie


De B450 Tomahawk was één van de populairste B450 borden, en de B550 Tomahawk zal dat weer zijn. Hij is wat duurder, maar daar krijg je dus genoeg voor terug: stevige stroomvoorziening, PCI-Express Gen 4 support, een USB Type-C header, WiFi 6, 2,5 Gigabit LAN bovenop de 1 Gigabit LAN. Verder twee M.2 sloten met heatsink, high-end audio, genoeg fan- en RGB headers, wat wil je nog meer?

Hooguit wat meer USB poorten wellicht, want 6 is gewoon karig. Dat zal voor sommigen die meer nodig hebben een breekpunt zijn, anderen zullen juist de MSI interessanter vinden vanwege die Type-C en multi-Gigabit LAN die op de meeste alternatieven simpelweg ontbreekt. Voor iedereen die niet veel USB poorten nodig heeft zet MSI zo een heel dik prima bord neer, en één waarvan je je afvraagt waarom je nog X570 zou willen.

Dat klinkt misschien niet heel enthousiast, maar wat verwacht je tegenwoordig? Moederborden zijn of kapotbezuinigd en slecht, prima afhankelijk van je eigen wensen, of helemaal fantastisch maar tegelijkertijd harstikke duur. We zullen met een langere lijst kijken of de B550 Tomahawk ook een echte beste-koop verdient, maar voor nu, wat je reden dan ook is om deze te overwegen, dit doet gewoon veel goed voor een prima prijs.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.