MSI B550M Mortar review


We moesten er lang op wachten, stiekem hadden we B550 ergens kort na de introductie van X570 verwacht, maar eindelijk zijn ze er. Inmiddels hebben we de eerste negen borden op de bench gehad en kunnen we de eerste conclusies gaan trekken. Goed nieuws: Echt slechte opties hebben wij vooralsnog niet in de lijst staan. Of slecht nieuws, want dat maakt kiezen niet altijd makkelijker.

Zodra er nog wat borden door de test komen doen we een complete roundup, maar voor nu zoeken we antwoord op de vraag: wat moet je écht weten over de MSI B550M Mortar. Om te beginnen uiteraard de adviesprijs: 175 euro. Iets wat op termijn uiteraard wat zal zakken.


B550 in a Nutshell


Een korte samenvatting van de B550 chipset in zijn algemeenheid: B450 was dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.

B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart. Maar met de dood van SLI en Crossfire lijkt ons dat prima, zeker gezien de positieve keerzijde hiervan is dat een chipset fan niet langer nodig is en de meeste B550 borden dan ook geen fan op het bord hebben zitten. Ook de featuresets, oftewel het aantal aansluitingen en extra opties, de prijs, en de VRM designs zullen er grotendeels tussenin zitten. Uiteraard met wat onvermijdelijke overlap, maar omdat B550 nieuwer is dan X570 zal je zien dat sommige features waar recentelijk wat aandacht voor is geweest zoals snellere LAN headers en WiFi 6, soms makkelijker om B550 te vinden zijn dan op X570.

De belangrijkste reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar de ondersteuning van B550 is voor die serie al toegezegd. B550 verliest echter support voor oudere 1000- en 2000-series Ryzen CPUs, en op 3000-serie APUs zoals de 3200G en 3400G gezien die feitelijk op 2000-series gebaseerd zijn. Dat klinkt jammer, maar gezien de prijzen van B550 borden en CPUs zoals de Ryzen 5 3600 vinden we oudere Ryzen CPUs eigenlijk zo interessant niet meer.
De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden. Vooralsnog lijken zaken zoals fysieke knoppen voor testbench gebruik bijvoorbeeld nog niet op B550 borden te zitten. Als je wilt overclocken heb je overigens niet per sé X570 nodig, menig B550 bord bied vergelijkbare functionaliteit.

De MSI B550M Mortar


In onze preview hadden we al een kijkje genomen bij de Micro-ATX MSI B550M Mortar, maar inmiddels weten we iets meer hoe de featureset zich verhoudt ten opzichte van anderen. Het design zal, gezien de populariteit van eerdere Mortar modellen, ongetwijfeld wel weer aanspreken: genoeg aangekleed, neutrale kleurstelling die prima te combineren is met bijvoorbeeld de MSI Gaming videokaarten van tegenwoordig, en geen rare fratsen.



Wat de featureset betreft stuitert de Mortar een beetje tussen de top en de onderkant. Sommige aspecten zijn “genoeg” voor de typische game PC of werkstation: twee M.2 sloten waarvan één met heatsink, 5 fan headers, 1 RGB en 1 aRGB. Geen postcode of fysieke knoppen uiteraard, wel debug LEDjes wat helpt bij het troubleshooten. MSI heeft echter wel één heel groot voordeel: de Mortar, net als de Tomahawk en Gaming Carbon WiFi, hebben namelijk wel een USB Type-C header intern. Van de 6 ASUS en Gigabyte borden heeft slechts één enkele (ongetwijfeld duurdere) ASUS ROG Strix unit zo’n header. Eigenlijk onvoorstelbaar, maar een heel helder plusje voor MSI hier.


Achterop zien we iets vergelijkbaars. MSI scoort punten met high-end audio en 2,5 Gigabit LAN, vooral dat laatste doen lang niet alle borden, maar een totaal van 6 USB poorten is wel weer karig voor een bord van dit kabiber. Zorg dat je daar voldoende aan hebt.

Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.






Stroomvoorziening


De stroomvoorziening van de Mortar is een beetje wat je verwacht gezien de positie. We zien een 8+2 phase opstelling met prima Intersil ISL99360 60A Power Stages. De komende weken draait een uitgebreide VRM test op alle borden, maar als één van de goedkopere borden was juist de Mortar een prioriteit om te kijken of die niet oververhit.


Met de Ryzen 9 3900X beschikbaar voor 430 euro leek dat ons een prima uitgangspunt voor een B550 moederbord. Met PBO, een lichte OC dus, zien we zowel de ingebouwde als onze externe sensor de 70 graden nét niet passeren, en het duurt aardig lang voordat hij sowieso opwarmt gezien het gigantische koelblok dat MSI heeft geplaatst waar ook nog eens flink oppervlak op zit. En vergeet niet: een Ryzen 9 3900X heeft normaliter niet veel meer overclock ruimte dan dat alvorens je echt een extreme Tweaker moet zijn.

Hiermee kunnen we heel voorzichtig (en veilig) opmaken dat een Ryzen 5, 7 of 9 3900X hier prima op kan, zelfs in een typische case. Alleen als je een Ryzen 9 3950X tot het extreme wilt trappen zouden we misschien twijfelen, zeker in een warme case, maar daar past dit bord voor andere redenen ook niet bij. Kortom: gewoon een goede stroomvoorziening.


Samen met de B550 Tomahawk


Conclusie


Wat verwacht jij van de MSI B550M Mortar? Een soort aangedikte B450M Mortar MAX? Dat is wat je krijgt: iets dikkere stroomvoorziening voor de Ryzen 9’s van tegenwoordig, ondersteuning voor PCI-Express 4 videokaarten en SSD (later dit jaar zinvol?), maar ook wat moderne features. Zo heeft de B550M Mortar wél een USB Type-C header, 2,5 Gigabit LAN en een heatsink voor je Gen 4 SSD. Vooral die Type-C header is interessant, want de meeste B550 borden hebben dat gewoon niet en veel cases vandaag de dag wel. Andere zaken zoals de aanwezigheid van twee M.2 sloten en een prima audio waren al prima, dus het is allemaal harstikke prima, zeker vergeleken met X570 alternatieven voor dit geld.

Voor de rest is het gewoon zorgen dat de gemaakte concessies niet relevant voor jou zijn: geen hex display of fysieke knoppen om écht te knutselen, en slechts 6 USB poorten achterop moet voldoen. Vooral dat laatste is wel jammer, want met 2 poortjes meer had voorkomen dat we nu iets op deze Mortar toch wat karig vinden. Nogmaals, in de roundup kijken we nog eens kritisch naar al je keuzes op de markt, maar los van die USB poortjes en eventuele merkvoorkeuren zien we hier toch echt gewoon een goed bord.

Voor de rest dus, als je dit ook nog eens mooi vindt: prima! Heb je liever een ATX bord? Kijk dan even bij de Tomahawk, die is nog iets beter voor slechts iets meer geld, maar goed: dit is dan weer een Micro ATX bord.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.