MSI Bravo 17 Review


Afgelopen zomer zette AMD de markt voor desktop processors goed op z’n kop. I know, de Ryzen series gaat al wat langer mee en ze zaagden sinds het begin al aan de stoelpoeten van Intel, maar met de Zen2 Ryzen 3000 Desktop CPU’s voelde het alsof AMD écht terug was. Keken we echter naar laptops, dan waren de AMD alternatieven toch niet wat we hoopten. Ja, ook daar zagen we “3000-series” CPUs, maar die waren gebaseerd op oudere generaties. Het resultaat: niet concurrerend in het aantal cores, niet concurrerend in per-core performance, en niet concurrerend in stroomverbruik.

Cue de nieuwe Ryzen 4000 Mobile series CPU: Zen2 tech, dus veel betere cores, zuinigere cores en tegelijkertijd meer cores. De eerste laptop met deze CPU die binnenkwam was de MSI Bravo 17. 8 cores, en dan een vanaf prijs van zo’n 1000 euro. Nogal een contrast met de goedkoopste Intel 8 cores die honderden euro’s meer kosten. In de onderstaande video bekijkt Nada de dikste spec variant die eraan komt: 8-core AMD Ryzen 7 4800H, 16GB Geheugen, AMD Radeon RX 5500 M Videokaart, en een 120Hz display. Die zal overigens 1199 euro kosten begrijpen we inmiddels, geen 1299:


Samenvatting


Met de nieuwe Bravo 17, of vooral de nieuwe CPU, neemt MSI het grootste pijnpunt van de Alpha 15 weg: hij wordt niet langer tegengehouden door een so-so CPU met te weinig én te zwakke cores. Het blijft natuurlijk een instap laptop die je op bepaalde vlakken niet moet vergelijken met duurdere laptops, zo is de accu niet heel groot, maakt hij nog aardig wat geluid tijdens het gamen is het niet de dunste of lichtste laptop (alhoewel, 2,2kg voor een 17” laptop is echt niet gek), en is het scherm nog duidelijk “instap gaming” oftewel niet bruikbaar voor kleur kritisch werk. Maar hij oogt netjes, heeft een fijn toetsenbord om mee te gamen of werken, voldoende aansluitingen, WiFi 6, en met de RX 5500M ondersteund door een dikke 8-core kan je nu zowel alle lichte games op hoge framerates spelen als alle AAA titles op medium tot hoge instelling afhankelijk van de game.Door ook aan de kant van de videokaart trouw te blijven aan AMD maakt MSI het zichzelf wel iets lastiger. De RX 5500 Mobile wordt nu weliswaar niet langer tegengehouden door de CPU, maar we hebben in andere laptops inmiddels gezien dat deze CPU gekoppeld met een Nvidia GeForce GTX 1660 Ti of RTX 2060 nog hogere framerates oplevert in games; de videokaart is nu dus de beperking. Het was tof geweest als deze CPU lancering was samengegaan met een nieuwe RX 5600 M or RX 5700 M, maar helaas.


MSI krijgt wel weer punten voor het binnenwerk: makkelijk schoon te maken, te repareren en te upgraden.

Dat hoeft zeker geen probleem te zijn. We weten dat er genoeg mensen zijn die liever AMD trouw blijven en vooralsnog zijn er geen krachtigere “All AMD” machines. En voor iedereen zonder merk voorkeur (zowel wat de laptops zelf als componenten betreft) hoeft MSI eigenlijk enkel te zorgen dat deze Bravo’s straks in de schappen liggen voor minder dan alternatieven met Ryzen 7 4800H en een GTX 1660 Ti or RTX 2060 (met verder vergelijkbare specs uiteraard). Als dat het geval is heb je hier een capabele (instap) gaming laptop aan.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.