MSI brengt Z790-moederborden uit voor Intel Raptor Lake


Dit artikel is gebaseerd op een persbericht van MSI

MSI kondigt aan dat de gloednieuwe 13e generatie Intel® Core™-processors een hele nieuwe serie Z790 chipset-moederborden zullen meebrengen, waaronder ook de MEG-serie, MPG-serie, MAG-serie en PRO-serie. MSI’s Z790-moederborden in combinatie met 13e generatie Intel® Core™-processors zijn hier om efficiënter computergebruik en finetuning van het succes van de laatste generatie CPU’s te brengen. Als toonaangevend moederbordmerk zijn de Z790-moederborden van MSI ontworpen om gamers, makers en gebruikers de allerbeste prestaties te bieden.

13e generatie Intel® Core™-processors zijn nog steeds gebouwd op hun “Intel® 7” Hybrid Architecture Process Technology. Deze generatie heeft het aantal efficiency-cores vergroot door tot 24 cores, 32 threads op een enkele CPU te brengen. L3-cache is ook iets verhoogd tot 36 MB, maar wat nog belangrijker is, de geheugenfrequentie zal uit de doos DDR5-5600-MHz ondersteunen. Bij de lancering zullen er 3 modellen beschikbaar zijn, namelijk de i9-13900K, i7-13700K en de i5-13600K.

MSI Z790 Productkenmerken
Er zijn veel upgrades gedaan aan deze generatie MSI’s Z790-moederborden. Een geüpdatet sterk power phase-ontwerp voor MSI Z790-moederborden van ons vlaggenschip MEG Z790 GODLIKE met 26 Duet Rail Power System CPU-stroomfasen met 105A SPS tot zelfs ons instapmodel PRO-serie moederbord met tot 16 DRPS CPU-stroomfasen met 80A SPS. Naast zo’n krachtig vermogensfase-ontwerp, is M.2 ook niet vergeten en daarom zal het ook een dubbelzijdige M.2 Shield Frozr-koeling hebben die zou kunnen helpen de temperatuur met 5% te verlagen. Naast de fysieke koeloplossing heeft MSI ook Frozr AI Cooling en CPU Cooler Tuning met software en BIOS om verder te helpen met de koelmogelijkheden.

Alle modellen op het Z790 Chipset-moederbord zullen de nieuwste draadloze netwerkoplossing “Wi-Fi 6E” bevatten. De M.2-capaciteit is ook vergroot om nog meer opslagruimte te vullen door tot 7 M.2-slots op ons MEG Z790 GODLIKE-moederbord te kunnen plaatsen! Er zijn ook enkele verbeteringen in de kwaliteit van leven in deze doe-het-zelfwereld, zoals MSI’s gepatenteerde Magnetic and Screwless M.2 Shield Frozr, Front USB 3.2 Gen 2×2 Type-C met Power Delivery tot 60W en ondersteuning van ARGB Gen 2-apparaten.

MEG-serie
Voor deze generatie bracht de MEG Z790 GODLIKE meerdere functies uit om het vlaggenschipmodel naar een geheel nieuw niveau te tillen. De MEG Z790 GODLIKE heeft vermogensfasen die zijn verhoogd tot 26+2 DRPS CPU-vermogensfase-ontwerp met 105A SPS. Met zo’n kracht is er een geheel nieuwe volgende generatie VRM Cooling-ontwerp. Een volledig aluminium hoes onder een Wavy Fin Array-ontwerp, een U-vorm VRM-koellichaam met Direct Touch Cross Heat-pipe voor extra koeling en 7W/mk Thermal Pad met Choke Pads. Het wordt ook geleverd met Lightning Gen 5.0 PCIe-slots en Gen 5 M.2-ondersteuning, wat een verbluffende bandbreedte van 128 GB/s oplevert voor maximale overdrachtssnelheden. MEG Z790 GODLIKE en MEG Z790 ACE hebben MSI’s gepatenteerde Screwless M.2 Shield Frozr met Magnetic voor ultiem installatiegemak. Last but not least is het M-Vision-dashboard ook geüpgraded naar veel verfijndere accessoires door het capacitieve aanraakgebied en de schermgrootte te vergroten van 3,5” naar 4,5” voor veel beter kijkplezier.

MPG-serie
De MPG-serie zal 4 modellen bevatten, MPG Z790 CARBON WIFI, MPG Z790 EDGE WIFI, MPG Z790 EDGE WIFI DDR4 en ook een Mini-ITX MPG Z790I EDGE WIFI-moederborden
MPG-modellen hebben tot 19+1+1 stroomfasen, Extended Heatsink met heat-pipe en Lightning Gen 5.0 PCIe-slot. Bovendien zullen de ATX-moederborden beschikken over een gepatenteerde Screwless M.2 Shield Frozr. De moederborden van de ATX-versie zullen 5 M.2-slots ondersteunen, terwijl 1 Lightning Gen 5 op MPG Z790 CARBON WIFI zal zijn en de rest PCIe Gen 4.0 zal zijn, evenals 3 M.2-slots op het Mini-ITX-model. Welk model u ook kiest, u zult niet teleurgesteld zijn.

MAG-serie
De MAG-serie is een van de populaire modellen onder gamers. Met het 16+1+1 DRPS-stroomfase-ontwerp met 90A SPS en dual-8-pins CPU-voedingsconnectoren, zal de MAG Z790 TOMAHAWK WIFI alle games die je erop gooit verpletteren. De MAG-serie wordt geleverd met Lightning Gen 5.0 PCIe-slot, 2.5G LAN en Wi-Fi 6E-oplossing die meer dan genoeg kracht en bandbreedte biedt om elke taak aan te pakken. Er zal ook een DDR4-versie op de markt komen.

PRO-serie
De PRO-serie biedt stabiele functionaliteit en hoogwaardige componenten voor professionals en ondernemingen. De PRO Z790-serie is gekoppeld aan maximaal 16+1+1 DRPS-stroomfase en Lightning Gen 5.0 PCIe-slot, M.2 Shield Frozr, 2.5G LAN en Wi-Fi 6E, evenals Lightning USB 3.2 Gen 2×2 Type -C-verbinding om u alle benodigde bandbreedte en prestaties te geven om uw dagelijkse werktaken te klaren. De PRO-serie heeft 6 modellen beschikbaar om te kiezen uit DDR5- of DDR4-versie en Wi-Fi- of niet-Wi-Fi-versie.

Aangezien de 13e generatie Intel® Core™-processors zijn gebouwd op een LGA 1700-socket, die achterwaartse compatibiliteit met eerdere 600-serie moederborden mogelijk maakt door alleen het BIOS bij te werken. MSI’s nieuwe BIOS voor de 600-serie zal bij de lancering beschikbaar en klaar zijn om te downloaden.Bronnen: MSI

Over Jochem
Als het op behuizingen met RGB lichtjes aan komt zit je bij Jochem aan het juiste adres, daar kan hij geen genoeg van krijgen. Net als van robots en drones, dus niet vreemd dat hij meestal druk bezig is met zijn studie Mechatronica in Delft. Hij krijgt het ook voor elkaar om menig product kapot te krijgen, uiteraard onder de noemer 'quality control'.