MSI @ CES – Gaming Laptops


Deze week zitten wij in Las Vegas voor de CES. I know, heel vervelend om daar te moeten zijn en we zullen de komende dagen nog het één en ander delen over precies hoe vervelend het hier is (spoiler: niet héél erg). Maar vandaag gaan we kijken naar hoe MSI denkt dat de gaming laptops van 2020 eruit zouden moeten zien. Zij nodigden ons uit om hier naar hun nieuwste modellen te kijken en gaven ons wat mooie eerste hands-ons met nieuwe ontwikkelingen en ontwerpen. In het volgende artikel komen de non-gaming laptops aan bod.


MSI Bravo 15


Je kan er bij praktisch elk persevenement vanuit gaan dat de fabrikant in kwestie hun paradepaardjes het meest in de spotlight zet. Logisch, want het zijn de duurdere laptops waar de engineers in het ontwikkelproces wat ruimte hebben voor luxe of zelfs gekke extra’s. Ons pareltje was echter één van de minst belichte laptops van het evenement: de nieuwe MSI Bravo 15. De Bravo 15 is de opvolger van de MSI Alpha 15, een budget gaming laptop met focus op prijs-prestatieverhouding in plaats van alleen maar ‘meer’. Daar maakten wij enkele weken geleden een video over:

De Alpha 15 is een laptop waar MSI veel goede dingen mee deed, denk aan een goed toetsenbord en beeldscherm die cruciaal zijn voor een goede gaming experience, en waar MSI in onze optiek de in een betaalbare notebook noodzakelijke besparingen ook heel goed uitzocht: als je geen 2000 euro aan een gaming notebook uit kan geven moet je ergens concessies doen, en dat heb je dan liever in een iets dikkere machine of een iets simpelere behuizing dan in je display.

Het voornaamste, of eigenlijk het enige nadeel in dat geheelwas de Ryzen 3750H CPU. De nieuwe Bravo 15 komt echter met de gloednieuwe AMD Ryzen 4000 serie mobile CPUs, de eerste Zen2 CPUs voor laptops. Niet alleen krijg je alle architectuurvoordelen van Zen2 (de 3750H was dus nog Zen+ zoals de 2000 serie desktop processors) maar je krijgt ook meer cores. Niks 4 core, maar 6- en 8- cores. Het design is iets strakker geworden met wat meer metaal, en het scherm is nu een 144Hz Freesync scherm.


De prijs in Nederland is nog niet bekend, maar we gaan uit van ca 1000 tot 1100 euro en dat maakt de Bravo 15 een verdomd veelbelovende budget laptop, zeker gezien MSI wederom lijkt te snappen welke besparingen we kunnen accepteren (rode backlight in het toetsenbord in plaats van RGB), en welke niet (de feel van het bord, een goed display, etc). We gaan het richting einde van dit kwartaal ontdekken of ze het waar kunnen maken, want dan komt deze Bravo 15 plus een 17” variant de Bravo 17 naar Nederland.

Toevallig liep Leo van Kitguru langs toen we deze laptop aan het bekijken waren, dus maakten we even een impromptu video:

MSI GE66 Raider en GE66 Stealth


Terug naar de echte sterren van de show. Wat gaming laptops betreft lag de focus op twee nieuwe modellen: de GE66 Stealth en GE66 Raider. Twee broertjes waarvan, je voelt de bui al hangen, één een focus op een onopvallend en strak design heeft, de ander aangekleed is met een RGB bar. Beide chassis zijn compleet nieuw en voorzien van een paar mooie ontwikkelingen. Zo hebben ze nieuwe fanblades ontwikkeld die slechts 0,1mm dik zijn (ik moest ook even checken of ik dat goed had gelezen), en komen ze beide met een 300 Hz IPS paneel. Uiteraard ondersteund door de laatste Intel CPUs, Nvidia GeForce RTX grafische chips, variable refresh rate displays ook uiteraard en ongetwijfeld geen gebrek aan geheugen en opslag opties.


De Raider voelt het meest als een echte klassieke gaming laptop aan. Niet overdreven, maar een beetje RGB en een paar lijntjes past hij toch in het beeld wat de meesten van ons hebben bij een gaming laptop. De nieuwe Stealth is echter wel een leuke toevoeging aan het assortiment. MSI had al de nodige dunne en lichte gaming laptops, maar de Stealth is net even wat strakker en onopvallender. Een beetje Razer Blade Stealth inspired met een wat hoekiger design. Waar in Azië een opvallende laptop vaak als een voordeel wordt gezien denken wij nuchtere Nederlands daar soms toch net wat anders over, en een dergelijk strak design lijkt mij hier dan ook best welkom. Zeker als je op kantoor of in de studiebanken het idee wil geven dat je serieus aan het werk bent maar stiekem gewoon zit te gamen.Nieuwe kleurtjes!


Wat we in Nederland vermoedelijk niet gaan krijgen zijn de nieuwe Camo en limited edition Spaceship uitvoeringen van enkele van deze series. Persoonlijk vind ik de Spaceship variant op de GE66 die is ontworpen door dezelfde man die achter de nodige Star Wars designs prachtig, de foto’s doen het geen eer aan maar in het echt is de print en afwerking heel goed gedaan al waarschuwde MSI ons dat dat design enorm prijzig is om uit te voeren en deze special edition dan ook niet goedkoop zal zijn.Doe mij persoonlijk deze maar!

De Camo’s doen mij een beetje denken aan D Brand skins en zouden ook een welkome toevoeging zijn. Maar als je deze wilt zal je ze vermoedelijk ook zelf hier in de USA moeten komen ophalen. Aan de andere kant, ervaring leert dat sommige producten later alsnog wel eens in Nederland kunnen verschijnen dus star wars fans kunnen een beetje hoop houden.En voor de Titan komt de Sports Red optie erbij, een glossy rode lak versie van de dikke titan (de huidige versie bevat een desktop Intel Core i9-9900K en een volwaardige RTX 2080). Past perfect bij Nada’s nagels denk ik zo:


Enfin, 2020 voor MSI Gaming Laptops lijkt helder. Wat nieuwe designs, focus op een nieuw strak model, 300Hz IPS displays waar we -als we uitgaan van onze 240Hz IPS ervaringen- echt heel blij van mogen gaan worden, en op CES wellicht wat onderbelicht maar het feit dat we full AMD laptops gaan krijgen met krachtige Zen2 CPUs en RDNA graphics op lage prijspunten is goed nieuws voor gamers die de komende maanden een betaalbare alleskunner zoeken.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.