MSI @ CES – Non-Gaming Laptops


In dit tweede deel over hoe MSI denkt dat 2020 laptops eruit moeten komen te zien gaan we het hebben over laptops die zich niet op gamers richten, of althans niet specifiek want de realiteit is dat gamers en creators op hardware vlak eigenlijk grotendeels dezelfde wensen hebben, een krachtige CPU en GPU is tenslotte gewenst voor beiden. Zoek je als gamer een onopvallende gaming laptop dan kijk je praktisch gezien naar dezelfde modellen, dus de ruimte voor echte non-gaming innovatie is dan ook beperkt.


MSI Creator 17


Toch zijn er een paar mooie ontwikkelingen die niet synchroon lopen. Zo geeft een content creator niet om en razendsnel scherm, maar wel om een hoge helderheid, goed contrast en als het even kan een indrukwekkende HDR performance. Op technisch vlak is de nieuwe Creator 17 daarom één van de opvallendste (of in elk geval objectief interessantste) laptops van de hele CES. Van buiten is het overigens een redelijk onopvallende laptop: zilver, strak en lekker draagbaar voor een 17” laptop, maar voor de rest volgt hij het motto ‘less is more’. Ook de specs zijn niet direct heel opvallend. Wel heel goed, met CPUs ‘up to Intel Core i9’ opties, GPU’s uit de Nvidia RTX series en dergelijke, maar dat zijn zaken die we ook in andere series zien. Het is het scherm waar we de echte ontwikkeling zien: het is ze namelijk gelukt om een Mini LED backlight in hun bekende chassis te werken:

Met individueel aan te sturen LEDjes heb je local dimming in je laptop en kan je een maximale helderheid van dik 1000 nits krijgen. Om het in perspectief te zetten: 300 nits noemen we gemiddeld. Naast het al respectabele 4K IPS paneel uit de Prestige 17 (die zal vermoedelijk zo’n 400 tot 500 nits doen) was het Creator 17 Mini LED paneel echt extreem helder. De logische vraag is “hoe zit het met OLED”, maar de maximale helderheid van OLED panelen in laptops komt niet in de buurt van de 1000, de maximale helderheid in stand houden over grotere oppervlakten is vaak een ding, en burn-in is geen overweging. Uiteraard zullen we het eerst moeten testen, maar dit lijkt enorm veelbelovend, zeker in de wetenschap dat dit paneel ook 100% DCI-P3 gaat doen. Dit belooft een content creation beest te worden, voor zowel foto, video als HDR workflows. We gaan het einde van dit kwartaal ervaren.


Simulated Reality


Een andere grote innovatie zullen we vermoedelijk niet dit kwartaal mee gaan maken, of zelfs dit jaar. Samen met een Nederlands bedrijf Dimenco had MSI een prototype “Simulated Reality” notebook op CES staan. We hadden dat effect graag in foto of video laten zien maar dat is helaas niet mogelijk. Echter als ik zeg dat je zonder 3D Bril een hologram kan zien die je met je handen (zonder tools) kan beetpakken en draaien krijg je daar vast een beeld bij. Het idee is dat je 3D modellen in 3D kan weergeven en interactie mee kan hebben, iets wat in theorie in de designwereld natuurlijk de nodige use cases geeft.


Stel je voor dat je met je hand dat spaceship kan pakken, draaien, etcetera

De techniek is duidelijk work in progress, het is even wennen om je ogen er op aan te passen, het zwaaien met je handen in de lucht is nog niet 100% accuraat, maar stiekem voel je je ook wel een beetje Jedi. Het doet mij een beetje denken aan 3D films van een paar jaar terug waarvan je dacht “leuk, maar had niet gehoeven”. Als we nu kijken naar iets als Dolby Cinema is het vrijwel niet weg te denken. Die potentie is zeker zichtbaar, helemaal zolang ze focus houden op dit concept waarbij brillen en apparaten in de hand achterwege blijven.

Meer kleurtjes


Terug naar 2020. En los van ontwikkelingen op display gebied is MSI natuurlijk beperkt in wat ze écht kunnen doen. Laptops die zich richten op non-gamers worden grotendeels bepaald door de CPUs en GPUs van andere bedrijven zoals Intel, AMD en Nvidia. AMD maakt nu een grote slag met hun nieuwste mobiele CPUs, maar die zijn net aangekondigd en het zal dan ook nog even duren voordat die zich bewijzen en hun weg naar de mainstream komen. Voorlopig kijken we dus vooral naar wat Intel momenteel heeft, maar ook daar zit momenteel maar weinig beweging in.

Wat resteert is dan vooral naar de ervaring te kijken. MSI heeft onlangs al de focus gelegd op grotere touchpads, betere en accuratere displays (wat we tot dusver in de praktijk ook kunnen bevestigen), een betere software ervaring en een verschuiving naar nieuwe features zoals Type-C chargers. Dit zijn allemaal zaken die in de recente Prestige, Modern en Creator series dan ook te vinden zijn of komen, en daarmee was het verder een relatief bescheiden refresh. Features als de dunnere 0,1mm fan blades die ze voor hun top-end gaming laptops hebben ontwikkeld zullen ongetwijfeld volgende reeks aankondigingen (Computex) ook naar creator laptops komen, maar voor nu lag de aandacht (naast het Mini LED display) vooral op het toevoegen van meer kleurstellingen:
Waar de gaming series camo’s en spaceships erbij krijgen zien we hier: wit, roze, bordeaux en antraciet. In hoeverre die ook naar Nederland gaan komen is enkel nog maar de vraag, want ervaring leert dat ons kleine landje niet altijd alle opties te zien krijgt, maar de kleuren en afwerkingen zijn in elk geval keurig gedaan.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.