MSI @ CES – Non-Gaming Peripherals


MSI nodigde ons uit een kijkje te komen nemen op CES en te zien wat zij voor het komende jaar hebben gepland, in dit deel kijken we naar de nieuwe peripherals op hun agenda. Het afgelopen jaar hebben ze de nodige gaming peripherals uitgebracht, maar op CES lag de focus op een nieuwe reeks peripherals voor creators. Niet gek, gamers hebben al een mega keuze wat toetsenborden, muizen en audio betreft. Sterker nog de concurrentie is daar simpelweg moordend. Maar aan de non-gaming kant lopen Microsoft en Logitech praktisch zonder concurrentie en is meer dan genoeg ruimte voor een nieuwe speler met wat andere ideeën. Tijd voor een eerste blik op MSI’s nieuwe producten die daar wat concurrentie willen toevoegen.


Keyboard, Muis, Earbuds


Hoewel we een toetsenbord, muis, earbuds, headset en microfoon uitgesteld zagen lag de focus op de eerste drie. Van die drie is het CK40 toetsenbord het meest voor de hand liggende voor niet gamende pc gebruikers; die willen tenslotte ook gewoon een fijn toetsenbord. Compact design, scissor switches zoals de betere non-gaming borden, en je hebt de optie om hem bedraad, via Bluetooth of via een 2,4GHz dongle te gebruiken. Kleine details zoals het logo maken de CK40 herkenbaar MSI, maar verder is het redelijk by-the-book non-gaming bord zonder fratsen. Scissor switches zullen de meeste gebruikers wel aanspreken, en zolang MSI zorgt dat dit verder prima voelende bord in veel winkels ligt voor een goede prijs zie ik dit wel zitten.


Fratsen durft MSI wel aan met de CM30 muis, de basis is ook hier vanzelfsprekend met multi-device draadloze functionaliteit en stille switches van Kailh, maar het design heeft een soort opvallend arc met een lage ruimte onder je hand. In de regel zijn wij terughoudend met al te extreme vormen wat muizen betreft, een muis aanraden zonder iedereen persoonlijk te kennen is altijd makkelijker als de vorm zo veilig mogelijk is. Op een evenement kan je echter niet echt testen, dus de praktijkervaring zal het moeten uitwijzen.


De CH40 Wireless Earbuds hadden we niet aan zien komen van MSI. We hebben er nog niet naar kunnen luisteren dus oordelen is lastig, maar MSI zal van goede huizen moeten komen om in de zee van ‘true wireless in-ears’ op te vallen. Dat willen ze doen door ze o.a. individueel aan te kunnen sturen, je kan ze dus ook delen en één per device aansluiten, en MSI claimgt dat ze ‘5G compatible’ zijn, al is nog niet helemaal duidelijk waar ze daarmee precies op doelen.

Headset, Microfoon


Uitgestald, maar onbesproken waren de CA70 microfoon en CH60 headset. Duidelijk onderdeel van dezelfde familie, maar omdat ze niet in de presentaties aan bod kwamen vermoedelijk nog iets verder weg. Op basis van de aanwezige beknopte spec sheets kunnen we van de CH60 nog niet veel zeggen, headphone specs op papier zeggen eigenlijk zelden iets en alleen het lage gewicht valt op. Van de CA70 weten we dat het een USB microfoon is voor Windows en Mac, en dat er verschillende recording patterns op zitten, oftewel MSI lijkt een stukje markt van Blue af te willen snoepen. Uiteindelijk zullen beide producten staan of vallen met de geluidskwaliteit, dus we zullen het moeten ervaren wanneer deze producten in de schappen belanden. Maar wat mij betreft is een extra lijn aan peripherals die -niet- zwart en RGB overladen gewoon harstikke welkom.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.