MSI Clutch GM30 Review


De huidige gaming markt wordt eigenlijk overspoeld met muizen. Tegenwoordig voor het grootste deel nog goede muizen ook. Regelmatig stellen we onszelf dan ook de vraag: wat kan een fabrikant nu echt nog doen om ons te overtuigen dat hun muis de beste is? Eerlijk antwoord? Dat is nagenoeg onmogelijk.

Wat verwachten we dan van een muis met een prijs van ca 37 euro? Dat hij degelijk is, een beetje sensor in huis heeft, en geen sponzen van knoppen heeft. Laten we kijken of de MSI Clutch GM30 stand kan houden in de huidige markt waar ook een budget muis eigenlijk geen fout mag maken.


Uitpakken en Design


De GM30 is een redelijk ongecompliceerde muis zoals het prijspunt doet vermoeden, maar wel een prima stevige. Het is een symmetrische vorm, maar dankzij de knoppen aan de linker kant toch vooral een muis voor rechtshandigen. De vorm is ongeveer zo onopvallend als kan, en dat is positief: een muis kan beter niet opvallen wat vorm betreft. Gemiddeld afgemeten, met ca 100 gram niet te zwaar, en ook prima in balans. Je kan hem palm grippen met kleine of middelgrote handen, of claw of fingertip grippen met grote handen. Een vorm zoals velen, maar dat maakt hem wel een allemansvriend. De kabel zou wat flexiber mogen met het zicht op de nieuwe ultralight hype, maar dit kan er mee door.

Wat echt telt in dit segment zijn de switches, en die zijn goed. 20 Mil Omrons als primary switches, een typisch scrollwheel, en fijne clicky duimswitches. Meer wil je ook niet.


SpecificatiesPrestaties


De gebruikte PAW-3328 Sensor is een beetje een middenklasser, maar ook één waar weinig mis mee is. Wat je mist ten opzichte van een high-end sensor is een lagere lift-off, en de flexibiliteit om hem per DPI in te stellen. Je zit hier aan (voldoende) profielen vast.


Maar met 400, 800 en 1600 DPI tot je beschikking heb je eigenlijk niet meer nodig; echte FPS fanaten die zullen niet eens kijken naar een sub 50 euro muis. Wat telt is dat de verdere prestaties netjes zijn: geen acceleratie, lift-off beweging is beperkt, maximale acceleratie is praktisch gezien niet aan te komen zelfs op 400 DPI. Tenzij je heel bewust weet wat je wilt hebben is dit een prestatie waarmee je gewoon op serieus niveau mee zou kunnen gamen.

Let wel op, vanaf een tientje meer heb je de echte top sensoren binnen je bereik, hoewel de gemiddelde gamer het niet zal merken verdient het toch een kanttekening.

Wel leuk: de RGB
Conclusie


Een beetje korte en wellicht ietwat eenvoudige review vandaag, maar er valt ook niet heel veel over de Clutch GM30 te zeggen, het is gewoon één van de vele ‘prima’ muizen op de markt. Natuurlijk moet ik opmerken dat er hele sterke concurrentie is rond de 50 euro. Muizen zoals de Cooler Master MM710 of Logitech G403 zijn gewoon verdomd goed met top sensoren voor een redelijke prijs en wisten op moment van lancering ook iets echt nieuws te brengen. Hoewel de GM30 wat goedkoper is vind ik hem er ook wel weer heel dicht tegenaan zitten, al is het maar net de vraag wat een tientje voor jou betekend.

Een paar euro lager zou mogen dus, zeker gezien er rond de 30 euro ook wat andere muizen zijn die zich op dezelfde manier presenteren als de GM30: met een prima mid-range sensor waarvan het verschil met de high-ends feitelijk niet te merken is behalve voor echte FPS crazies, een degelijke bouw, degelijke switches zowel primair als secundair, en aangevuld met leuke RGB. De GM30 innoveert helaas niet en brengt ons eigenlijk niet echt iets unieks (of een unieke combinatie van bekende zaken) waardoor het lastig te zeggen is waarom je deze nu per sé zou willen boven de concurrenten, maar hij mag er objectief wel zijn, is zeker leuk voor MSI fans, en is gewoon prima als je hem voor welke reden dan ook op je radar hebt staan.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.