MSI Clutch GM40 review


MSI lijkt zich dit jaar volop randapparatuur te willen storten. We hebben inmiddels nieuwe schermen, toetsenborden, headsets en muizen gezien van de grote rode draak, en ja we zouden wellicht een grapje kunnen maken over de huidige markt voor grafische kaarten en dat je wat moet met je tijd, maar dat zouden we ook kunnen counteren met een grap over Intel en AMD en het rappe tempo waarop ons nieuwe chipsets en processoren wordt aangeboden; MSI had hoe dan ook dus wel genoeg te doen.

Vandaag richten we ons op de MSI Clutch GM40, een muis die overigens al ietsjes langer geleden is aangekondigd. Net als de GM60 is deze bedoeld voor links- en rechtshandige gamers, hij komt met de bekende Pixart PWM3310 sensor, en hij ligt in de schappen zo rond de 30 euro.

Specificaties



Uitpakken, bouw en features


Doosje, typisch, verwacht geen vuurwerk.


Muisje? Even de prijs checken, jep: 30 euro. Zo voelt het zeker niet en hij kan prima meedoen met modellen van 40 of 50 euro. Uitzonderlijk is het ook zeker niet, de glossy plastic delen aan de zijkant verklappen dat het geen top-end muis is, en als je goed oplet zie je dat de grips aan de zijkant ook gewoon onderdeel van het plastic design zijn, maar bovenop is het materiaal best goed gedaan en weet de muis vette vingers ook aardig tegen te gaan.





Aan beide kanten zien we duimknoppen zitten, wat ook past bij het concept dat de muis voor links- en rechtshandigen bruikbaar is. Om onbedoeld klikken aan de ‘verkeerde’ kant tegen te gaan zit onderop een switch om ze aan de ene of andere kant uit te schakelen, dat is best leuk gedaan. Met de switch in het midden schakel je beide kanten uit; er is geen optie om beide kanten aan te laten staan.




Wat switches betreft ook geen klagen. Zowel de primaire als secundaire (duim) knoppen voelen erg goed, erg tactile. En dat is voor een goedkope muis best opvallend gezien de duimknoppen daar vaak een onderwerp van besparing zijn. Ze zijn een tikkeltje zwaarder wellicht, maar dat ervaren we eerder als positief.


Prestaties

De PWM3310 sensor aan de basis is een oude bekende. Een bekende omdat het een veel gebruikte, goed gewaardeerde gaming sensor is. Accuraat en snel, en dat is wat je wil. Het is een iets ouder topmodel, maar voor een muis onder de 50 euro vinden we dat echt geen beperking; je zou hier ook op top niveau mee kunnen gamen als je wilt. Vergeleken met de topmodellen is vooral de mate van instelbaarheid een significant verschil; je moet hier genoegen nemen met vaste DPI instellingen in plaats van per-DPI instelbare precisie, maar we kennen weinig mensen die met 800-1600-3200-5000 geen genoegen zullen nemen, plus dat je ook 1000-1800-2800-3600 als opties kan selecteren via een knopcombinatie.

De implementatie lijkt goed, maar niet 100% perfect, bij snelle swipes nemen we toch een lichte acceleratie waar, iets meer in de default (1000-etc) modus dan de advanced (800-etc) modi, wat ook logisch is gezien 3310 in de regel op die laatste native resoluties beter presteert. We praten hier overigens wel over de fijnste details voor de sensor geek, oftewel voor de meest gevoelige CS:GO low-sense swiper wellicht iets om bij stil te staan. Praktisch blijft het gewoon ‘erg goed’, zeg maar gerust mijlen voorbij wat gangbaar is in muizen rond de dertig euro (of soms meer, brr).

Vormgeving blijft altijd wel een lastig punt voor muizen die zowel rechts- als linkshandigen willen bedienen. Beide willen bedienen houdt in dat je mensen die een palm grip willen links laat liggen. Uiteraard kan het wel, maar een muis die specifiek naar één hand is gevormd voelt dan natuurlijker. Claw grip of fingertip grip gebruikers hebben daar echter minder boodschap aan, en daar is de vorm dan ook naar: bedoeld om tussen je vingertoppen vast te houden waarbij de onderkant van je handpalm indien gewenst de onderkant van de muis raakt. Klein is hij overigens niet, maar voor een gemiddelde hand is het wel een redelijk typische aggressieve grip; prima voor gaming, iets minder voor mensen met grote hand die hem dagelijks voor werk- en gaming willen gebruiken, een dergelijke grip is vermoeiender voor de hand.

Verlichting

Vermoedelijk het meest zichtbare punt waarop we kunnen aanwijzen dat het geen topmodel is: geen RGB! Gewoon rode LEDjes, wat dan weer wel logisch is gezien de vaste rode details op MSI toetsenborden en headsets, maar toch. Het oogt wel leuk, mits je rood wilt.






Conclusie

De MSI Clutch GM40 een leuke, goed presterende gaming muis in de middenklasse. Denk aan een degelijke (maar niet uitzonderlijke) bouw en een dik prima (maar net niet de top) sensor. Het feit dat hij echter als een budget muis is geprijsd, ja: 30 euro is een budget gaming muis en dit kan best boksen met modellen van 40 a 50 euro, maakt dit een hele interessante optie voor gamers voor wie het budget een significant overweging is. Hij concurreert aardig met de Minos X3 van welke we iets vergelijkbaars zeiden, maar die lastiger te krijgen is. Die kent weliswaar RGB, maar gezien je de MSI in zwarte, rode, en witte uitvoering kan kopen vinden we dat keuze genoeg.

Het feit dat hij ook voor linkshandigen toegankelijk is is een mooie plus, de meeste gaming muizen zijn dat tenslotte niet, en het feit dat je de duimknoppen aan één van de twee kanten kan uitschakelen is ook leuk bedacht. Het gevolg van een symmetrische muis is dat hij echt voor een agressievere gripstijl gemaakt is, maar gaan we uit van fanatiek gamen en niet iemand die hier ook nog eens 40 uur in de week op zit te werken dan is dat een redelijke keuze geweest.

Al met al zet MSI als randapparatuur nieuwkomer hier gewoon één van de betere 30 euro muizen van dit moment neer. Dat stukje markt is overspoeld met muizen waarbij je de nodige concessies moet doen wat betreft sensor, bouwkwaliteit, switches, etcetera, maar wat dat betreft biedt MSI hier echt een dik prima balans tussen al die belangrijke zaken. Het is niet de meest chique muis ook, maar hij voelt degelijk, sensor is degelijk, switches voelen simpelweg uitstekend, en dat voor die prijs is een meer dan prima deal.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.