MSI Clutch GM41 Wireless review


Muizen zijn tegenwoordig gewoon een commodity geworden, je kan bijna de eerste de beste van een beetje respectabel merk uit het (virtuele) schap trekken en er van uitgaan dat de ervaring minimaal “goed” is. Elke muismaker leunt op dezelfde fabrieken wat sensoren betreft (meestal Pixart) en wat switches betreft (meestal Omron). En wat kan je dan echt nog doen om jezelf te onderscheiden?

Die vraag stellen we onszelf vaak, met als resultaat dat de conclusie van menig muis “tja, ook deze is prima kijk gewoon welke vorm of merk je leuk vindt” wordt, muizen met echte issues daargelaten natuurlijk. Ook eerdere MSI vielen een beetje in die categorie; ze waren an sich best prima, maar dat gaat dus voor tig andere muizen op en het is dan verdomd lastig om jezelf als relatieve nieuwkomer echt in de markt te laten opvallend.

Maar met de nieuwe Clutch GM41 hebben ze daar toch wel wat verandering in kunnen brengen. Het is namelijk een nieuwe draadloze muis die zich, net als in 2021 hoort, op een laag gewicht focust, maar dat vervolgens wel doet met een leuke dock-oplader en een flink lagere prijs dan de meeste concurrenten. Maar is dat ook genoeg?


Laten we rap door de basis knallen. Zaken als de sensor en switches zijn dus praktisch een gegeven, maar we moeten het wel checken. Top-end optische sensor check, goede primaire muisclicks check (weinig pre- en post travel, strakke switch, Keurig), en duimknoppen die strak voelen en geen spons zijn check. Binnenkort komen we dus met een mooie latency test, maar vooralsnog lijkt MSI die zaken gewoon goed op orde te hebben. Ook de bouwkwaliteit overigens, de GM41 voelt niet uitzonderlijk luxe, maar gewoon stevig plastic; weinig op aan te merken.



MSI volgt een aantal moderne lijnen die gewild zijn bij de esports crowd, zaken die ook voor de gewone thuisgamer die hun online multiplayer games ook maar ietwat serieus nemen relevant zijn. Zo weegt hij maar 74 gram bijvoorbeeld, best licht voor een draadloze unit. Hij heeft ook een fijne, vrij neutrale vorm die zeker voor snelle games goed voelt; hij is in balans, hij is makkelijk te liften en hij is goed bereikbaar voor de meeste handen van klein (lichte palm) tot groot (fingertip of hybrid). Mijn eigen dagelijkse muis is de Logitech Superlight, en deze is net een tikkeltje groter en breder. Voor iedereen die kramp krijgt van het idee van een ultra compacte muis dus een mooie tussenoplossing tussen de echte ultralights en de traditionelere G403 achtige palm grip muizen.



Een ander nieuwigheidje wat MSI niet is ontgaan zijn de PTFE feet onderop die wat beter glijden dan de typische ouderwetse gliders. Helemaal prima zo.


Het meest opvallende is de keuze voor een oplaad dock, iets wat we vroeger veel zagen, maar van de huidige generatie gaming muizen is het eigenlijk alleen de Razer Viper Ultimate die dat nog doet. En dat is een muis die twee keer duurder is. Die van Razer is misschien iets chiquer om te zien, maar die van MSI is wel lekker compact en ondanks zijn kleine formaat gript hij als een malle. Je zal de eerste keren even moeten wennen hoe je de muis exact plaatst, maar na de eerste minuten weet je dat wel.



Ik zie in de hele ervaring eigenlijk maar één nadeel, gelukkig een kleintje. MSI heeft het over een nieuwe “FrixionFree” kabel, waarmee ze doelen op een ander recent populair concept: de paracord. Het idee is dat je met een extra soepele kabel minder last van drag, of frictie hebt, maar de kabel van MSI is opvallend stug. En daarbij is het een micro USB aansluiting, iets wat anno 2021 toch een beetje knullig voelt.


Twee redenen dat ik het door de vingers zie. Met een laaddock en een accuduur van 50+ of 80+ uur (afhankelijk van je RGB) zit je met de GM41 toch nooit meer aan de kabel. En daarbij is er de prijs, die met ca 80 euro extreem concurrerend is voor een draadloze muis. Razer’s Viper is wat chiquer maar kost het dubbele en zelfs muizen zonder dock kosten praktisch altijd meer. Wellicht heeft MSI geen andere keuze om aggressief op de prijs in te zetten, de realiteit is dat als het op randapparatuur aan komt de meeste mensen bij de bekende weg blijven (vooral Logitech profiteert daarvan), maar het is een hele mooie bonus.



Conclusie


De MSI Clutch GM41 Wireless doet in de basis niets nieuws, maar volgt wel de meeste (terecht) populaire trends: top optische sensor, fijne switches, PTFE voetjes plus een degelijke bouw gecombineerd met een lekker laag gewicht. Bedraad zien we tal van dat soort “top”muizen rond de 50 a 60 euro, en draadloos ben je al snel 100 euro of meer kwijt.

Het feit dat de GM41 dat voor minimaal tientjes minder doet maakt hem natuurlijk verdomd interessant, vooral omdat we tot dusver geen serieuze nadelen kunnen zien. Hij oogt misschien iets eenvoudiger dan sommige alternatieven, maar daar is het wel mee gezegd. Dan zien we die stuggere micro-usb kabel wel even door de vingers, want met dat laadstation gebruik je die toch nooit.

Ik verwacht niet dat MSI, of welke muis-nieuwkomer dan ook, van de één op de andere dag de Logitechs en Razers van deze wereld uit het veld ruimen. Maar wanneer je voor flink minder geld een leuke, degelijke draadloze muis koopt met oplaaddock erbij? Dan is dat reden genoeg om er toch even serieus over na te denken. Voor de MSI liefhebber is de conclusie makkelijker: vul je complete set aan met een uitstekende muis voor een hele keurige prijs. Oftewel recommended en great value.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.