MSI Clutch GM50 review


MSI’s jongste muis heet de Clutch GM50. Daarmee proberen ze niets extreems te doen, geen muis neer te zetten met extreme fratsen die je aandacht moeten trekken, maar gewoon een goede, bruikbare gaming muis voor het grote publiek die pak ‘m beet 50 euro voor een muis wel de max vindt. In de onderstaande korte video leg ik uit wat je mag verwachten.

Deze muis is o.a. te koop bij Megekko.nl


Samenvatting


Een korte samenvatting voor zij die geen video kunnen of willen kijken.

De GM50 doet een beetje wat we hadden verwacht. Geen fancy gebeuren, maar gewoon een klassieke vorm, klassieke knop-layout, goede sensor en goede switches zodat de ‘game ervaring’ gewoon klopt. Die basis zit wel snor. Hij ziet er ook best leuk uit met zijn aRGB actie.

Opvallend is wel de kleine vorm, dit is er echt één voor kleine handen, hooguit middelgrote handen die een claw grip fijn vinden. Met mijn eigen handen (iets meer dan 20cm, dus niet eens extreem groot) ziet de GM50 er niet uit, dus XXL liefhebbers opgelet. Muis-lifters eveneens opgelet, want de balans neigt iets naar de achterkant, waardoor de muis bij het liften in een typische claw grip (getest door Nada en mijzelf) naar achteren hangt. Laat duidelijk zijn dat dit een muis is die je grotendeels op tafel houdt, en niet constant lift.

Sensor technisch is de 3330 praktisch niet te onderscheiden van de 3360. Low sense actie klopt als een bus, dus als je faalt in je favoriete shooters ligt het aan jou en niet de hardware. Neemt niet weg dat we liever een 3360 of vergelijkbaar hadden gezien, iets wat twee concurrenten (Logitech G403 en Steelseries 310) beter doen. Niet dat je het direct merkt, maar wel omdat je dan de sensor geheel naar eigen wens had kunnen aanpassen in de software. Bij de GM50 moet je het in stappen van 100 DPI doen. Geen drama, maar in een markt waarin zo veel goede muizen te koop zijn is elk klein minpuntje jammer. De software is verder redelijk onopvallend: typische opties, RGB sync, niets wat echt positief of negatief opvalt en veel meer zullen we niet verwachten.

De GM50 is een prima muis zolang je die kleine vorm heel bewust zoekt, maar met tal van alternatieve ‘prima’ muizen, ook kleintjes, op de markt is de keuze niet direct makkelijk en zoeken we antwoord op de vraag ‘waarom deze’. De positieve aspecten zoals bijvoorbeeld de fijne, snappy switch actie zijn zeker leuk, maar is ook iets wat eigenlijk eerder de standaard is dan dat het echt af zet van wat we al kennen. Maar eerlijk is eerlijk, een echte top muis maken voor 50 euro is bijna onmogelijk en het enige wat we eigenlijk kunnen zeggen tegen fabrikanten is “maak geen fouten”.

Dus waarom deze? Vooral als je iets heel kleins zoekt is de GM50 leuk, en vooralals je andere MSI componenten hebt is er natuurlijk de meerwaarde van onderlinge RGB sync. Verder lijkt MSI zijn nieuwe muis vooral in het diepe te gooien, in die enorme zee van eveneens ‘prima’ muizen ieder zo zijn eigen kanttekeningen. Persoonlijk denk ik dat als MSI hem prijs-technisch iets gunstiger neer kan zetten dat de aantrekkingskracht verder kan reiken dan primair de eigen fanbase, maar met die enorme keuze lijkt dat eigenlijk het lot van elke mid-range gaming muis.

Deze muis is o.a. te koop bij Megekko.nl


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Specificaties
Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.