MSI Clutch GM60 review



MSI is niet helemaal nieuw in de muizenmarkt, maar de meesten van jullie kennen ze natuurlijk van de moederborden, grafische kaarten of laptops, en muizen waren niet meer dan een accessoire die hier en daar een keer in het schap lag. Met de nieuwe Clutch serie breidt MSI hun muizen assortiment echter flink uit, waarbij vooral de aanwezigheid van de modernste sensoren positief zijn; ADNS 9800 muizen zijn we wel een beetje op uitgekeken.

De GM70 is het nieuwe topmodel en is draadloos bruikbaar en voorzien van de top-end PWM3360 sensor, de GM60 die wij vandaag bekijken zit daar onder en komt met een PWM3330 sensor en is volledig bedraad. Aan interessante features echter geen gebrek, zoals we zo zullen zien.

Prijzen zijn nog een beetje afwachten op de eerste voorraden, maar deze muis zal straks voor ca 79 euro over de toonbank moeten gaan.


Bij het uitpakken zien we al dat de MSI zeker wat extra’s naar onze tafel brengt, om een Engelse uitspraak maar even heel slecht te vertalen. De verpakking zelf is aardig maar niet uitzonderlijk slecht of geweldig, maar wat er in zit is best chic: twee kabels, één gevlochten en één glad, één muis (goh) maar wel met twee verschillende bovenkanten en twee verschillende zijkanten voor zowel linker- als rechterkant.






Het brengt ons bij één van de primaire voordelen van deze muis: het feit dat linksvoeters er ook mee.. uit de voeten kunnen. De vrijheid om de muis in een meer typische vorm te houden of naar wens een duim- of pinky rustplek er magnetisch op te klikken is absoluut prettig, en eigenlijk een zeldzaamheid ondanks dat het zo’n wild idee niet eens is.



Het verschil tussen de twee topcovers is een stuk subtieler, het vult de handpalm net wat meer maar een enorm verschil is het zeker niet. Zelfs blind testend was het nog een beetje stoeien van tijd tot tijd welke er nu op zat, en ook voor de uitstraling hoef je het niet te doen. De muis blijft wat aan de lange kant, waardoor hij toch vooral voor middelgrote handen goed uit de verf komt.




MSI houdt de Clutch serie ook opvallend laag, enkele millimeters onder wat gebruikelijk is, en nadat we zo’n 20 muizen hebben weggetikt de laatste weken voelde dat toch wat ongebruikelijk, en nogmaals die andere rugunit verandert daar ook weinig aan. Als palm gripper komt je hand er dan vrij vlak op te liggen, maar wil je zonder grote handen clawen of fingertippen dan kan dat op zich wel zonder dat een enorme muis rug je handpalm vanzelf vult. Symmetrie en de optie voor linkshandigen gaat natuurlijk wel ten koste van de ergonomische vormen, dus als je een muis perfect naar je rechterhand gesculpt verwacht zit je hier verkeerd.






Bouwkwaliteit lijkt geen issue dankzij stugge stukken plastic op een aluminium frame, en met dit type plastic is ook uitzonderlijk vingerafdruk resistent. Voor zij met klamme handjes een fijne wetenschap dat je geen smeuïge muis hebt na je game sessie.



Het grote witte blok is de RGB verlichting, waar een MSI product natuurlijk rijkelijk van is voorzien. Met de Mystic Light app kan je de verlichting matchen met je andere MSI hardware, of je eigen kleurtje kiezen. In deze foto’s zien we echter ook duidelijk dat de knoppen vooraan wat breder uitlopen, noem het een lipje. Ik merkte vrij vlot dat ik mijn manier van vasthouden, dankzij grote handen de vingers vrij ver voorop, dat ze vaak tegen dat randje aan zitten, en dat is niet heel prettig. Voor grote handen en de fingertipgrip valt hij m.i. dus af.








Omron switches met een 50 mil duurzaamheid rating is een mooie plus, zij het wellicht te verwachten in deze klasse. Onbekende maar prima voelende switches aan de zijkanten plus een vrij gangbaar scrollwiel maken de muis verder een degelijke aangelegenheid.



Eigenlijk verwacht ik voor 79 euro de PWM3360, dus de aanwezigheid van de PWM3330 voelt als een iets te aggressieve besparing, al is dat grotendeels theoretisch want praktisch is het lastig om de sensor op fouten te betrappen.


De prestaties zijn goed over de hele DPI range, de PWM3330 houdt gewoon goed stand en tenzij je frequent boven de 3 m/s zit te zwaaien zou het sowieso niets uit mogen maken. Daarbij kunnen we ons afvragen of een muis met dit gewicht en deze vormgeving zich richt op die snelheden, ik denk namelijk van niet. Maar net als dat we vraagtekens zetten bij duurdere muizen met 5 mil Omrons, ook daar is de echte impact lastig aan te tonen, zetten we toch de opmerking bij de 3330 op dit prijspunt. Interesseert een theoretische discussie je niet: deze optische sensor doet het gewoon goed, klaar.

Oh, en MSI claimt een 3000 Hz polling rate. Harstikke mooi op papier, maar ik zie het niet terug in mijn Mouse Tester. We laten het erbij.


De MSI muis software, Gaming Center, scoort prima op gebied van functionaliteit. Profielen, knoppen aanpassen, prestaties aanpassen tot in redelijk detail, LEDs aanpassen, de meeste gangbare zaken zijn netjes aanwezig. Wel voelt de implementatie wat oubollig en eenvoudig uitgevoerd, want een fancy pakketje is het zeker niet en merken als Corsair, Razer, Logitech of Roccat lopen op gebied van software ervaring een paar stappen voor.




Het tweede softwarepakket is Mystic Light sync, voor wanneer je meerdere MSI RGB producten RGB wilt laten matchen. Ook dat pakket wint geen awards voor de afwerking, daar mag echt aan worden gewerkt. Het doet echter wat nodig is: verschillende effecten met wat instellingen overbrengen, en dat wegen we het zwaarst.






Zelden komt een muis er zonder kleerscheuren vanaf, al is het maar dat een perfecte muis voor alles en iedereen niet bestaat. Wat vooral leuk is om te zien dat MSI met hun nieuwe muizen een aantal eerdere booboo’s achter zich laat, met daarmee doel ik vooral op de Avago ADNS-9800 laser sensor uit de eerdere DS200 en DS300 Interceptor, wat het per definitie gewoon dertien in een dozijn muizen maakten, terwijl de muizen ook fysiek zich niet van dat mantra wisten te ontdoen. Met de Clutch GM60 zetten ze niet alleen een betere basis neer, met een degelijke sensor, de betere Omron switches en uitstekende bouw, maar laten ze vooral ook echt iets unieks zien met toegevoegde waarde op de markt. En met zo veel verschillende doch vergelijkbare muizen is het gewoon leuk (en nodig) om iets echt anders te zien.

‘Degelijke sensor’ noemen neemt niet weg dat we de Pixart PWM3330 liever niet in het 79 euro segment zien, en zelfs met de praktisch nette sensorprestaties voelt het gewoon uit balans in dit segment en zeker naast 50 mil Omron switches en een soort tankachtige bouwkwaliteit. Extreem zwaar wegen we het ook niet, want praktisch is het niet echt een punt gezien dit geen super laag gewicht gooimuis is, maar de kanttekening staat dat we liever in alles boven de 50-60 euro een 3360 zien. Ook de software is niet heel charmant en voelt wat oubollig aan voor een pakket van een bedrijf zo groot als MSI, en het liefst zou ik toch één unified pakket zien waarin instellingen en LED-acties kunnen worden aangepast in plaats van het draaien van twee pakketten als je LEDs wilt syncen met andere MSI hardware. Aan de andere kant is de nodige functionaliteit aanwezig, dus hoewel het genoemd mag worden liggen we ook daar niet echt wakker van.

Andere punten zijn een stuk subjectiever. Zo kiest MSI om hun muis toegankelijk te maken voor linkshandigen, en linkshandigen hebben geen extreme keuze, maar zoals vaker gaat dat wel ten koste van ergonomie als jij als rechtshandige graag een volledig naar de hand gevormd model in de hand hebt. Het ontwerp is opvallend, ook subjectief ‘aantrekkelijk’, maar iets unieks is het zeker dus kudos daarvoor. Toch hebben er ook wel wat vraagtekens bij, zo is de muis uitzonderlijk laag, dus als je dat zoekt zit je hier goed maar het wijkt wel noemenswaardig af van wat gangbaar is. Ik ben een redelijk flexibele muizer, maar de MSI is toch merkbaar een vlakke muis in de hand en het meest afwijkend van de meeste muizen die we recentelijk hebben getest. De muis is ook vrij lang wat de kleinste handen (voor wie laag wellicht prettiger is) alsnog uitdaagt terwijl het de aller grootste handen (20cm+) in een fingertip grip wat onhandig uitsluit door de uitsteeksels aan de zijkanten van de knoppen die praktisch niets toevoegen maar waar je vinger een beetje tegenaan hikt. De focus ligt dus duidelijk op de middelgrote (17-19cm) hand; gelukkig een groep die groot genoeg is lijkt mij. Ook gewicht is subjectief, ik ben zelf niet vies van een wat zwaardere muis, maar ondanks dat denk ik ik dat dik voorbij de 130 gram toch wel iets te veel van het goede is, en dat een Weight Watchers kuurtje de toegankelijkheid wel ten goede komt. Nogmaals vorm is subjectief en laat ik vooral aan de lezer over, maar met de vorm en het gewicht sluit MSI m.i. toch redelijk wat subjectieve voorkeuren uit.

Plusjes farmen kan de MSI ook, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een extra topcover, ook al is het verschil hooguit een stukje nuance want ook dat kunnen we waarderen, en vooral de aanwezigheid van extra zijkanten zodat je voor zowel de linker- als rechterhand zowel een duim en/of pinky rest er op kan klikken, want die feature zien we regelmatig genoemd door gebruikers maar in heel weinig muizen ook echt terug. Het maakt het nog altijd niet de meest ergonomische grip voor eender welke hand, maar als jij de muizer bent die duim of pink bewust op de muis wil laten rusten zijn heb je hier één van de weinige alternatieven voor je neus. Positief zijn we ook over de bouwkwaliteit, materiaalkeuze die vuil en vet goed afhoudt, de degelijke switches zowel primair als secundair, en de RGB implementatie en synchronisatie. Zoals vaker: Als de opmerkingen over de vorm, grip, en zijkanten (plus de uitstraling natuurlijk) je aanspreken, zien we meer dan genoeg argumenten om deze muis een positief zetje te geven.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.