MSI GE62 7RE-094NL Apache Pro


Met de ca 2000 euro kostende MSI GS73VR hadden we eerder dit jaar een hele leuke tijd. Dun, redelijke accu, GTX 1060, snel 120Hz scherm, en een all-round degelijke laptop. Aan alle mooie dingen komen echter een eind, dus na die ervaring gingen we op zoek naar iets anders. 2000 euro geeft je geen high-end laptop, maar zal voor velen toch te hoog gegrepen zijn. Mijn vraag was dan ook: Wat mogen we van MSI verwachten wanneer we rond de 1500 euro gaan zitten, en toch een all-round en degelijke game ervaring willen?

De GE62 7RE-094NL “Apache Pro” was het antwoord. We houden de Kaby Lake i7, 16GB geheugen, de broodnodige SSD plus de HDD voor extra opslag, maar we leveren de GTX 1060 en het 120Hz scherm in voor een meer bescheiden paneel en een GTX 1050 Ti, plus we moeten genoegen nemen met wat extra dikte. Maar goed, 500 euro is toch best geld.

We pakten deze laptop in, gingen er mee op reis naar Oostenrijk en later naar de IFA in Berlijn, en weten inmiddels dan ook wel een aardige ervaring te delen.

Toevoeging: kort na het beginnen bleek deze laptop al redelijk ‘op’ te raken, dit specifieke model is dan ook erg lastig te vinden. Andere GE62 modellen zijn er echter wel, dus hopelijk hebben jullie er in de basis wat aan

Specificaties


Binnen de GE62 7RE reeks vallen meerdere modellen met uiteenlopende prijzen. Een aantal specificaties zijn echter vast, en sterker nog: komen ook bekend voor van eerdere MSI laptop reviews. Zo is de aluminium body weer van de party, het scissor-switch-based SteelSeries toetsenbord, het Dynaudio geluid met NAhimic ondersteuning, Killer LAN en WLAN, en in recente modellen uiteraard USB Type-C USB 3.1 (Gen2) ondersteuning.



Ons model is voorzien van een 1080p IPS scherm, maar er zijn ook modellen met 4K scherm mogelijk. Ook opslagopties kunnen varieren, maar de door ons gebruikte 256GB aan M.2 opslag ondersteund met een 1 TB HDD lijkt toch een gezonde combinatie, terwijl ook de i7-7700 en de 16GB geheugenoptie hier aanwezig toch als een mooie, en op dit prijspunt belangrijk: niet overdreven, combinatie.

Verder van de partij: dual-band wireless-ac WiFi, een DVD-RW station, SD kaartlezer, HDMI en Mini-DP uit, en een totaal van vier USB poorten inclusief één USB 3.1 Type-C unit.

Met 2,4 kg is dit model grofweg even zwaar als de luxere, van groter scherm voorziene GS73 serie, al is het nog niet echt ‘zwaar’ voor een gaming laptop.

Uitpakken


De laptop zit zeker netjes verpakt, en het uitpakken is ook zeker geen vervelende ervaring. Desondanks blijft het een 1500 euro laptop, en dan hoop je wellicht op iets extra’s; een sleeve bijvoorbeeld? Meer dan een handleiding en een oplader treffen we echter niet aan, de verwennerij die we recentelijk bij moederborden zien blijft dus even achter.




De laptop zelf is netjes, prima (maar niet overdreven) stevig en eigenlijk best bescheiden vormgegeven. Het is niet de dunste unit, maar het is geen overdreven dik ding wat ‘gaming’ schreeuwt, en ook de visuele elementen zijn best ingetogen voor MSI. Overigens best typerend voor MSI notebooks, we zijn echter wel wat drakengeweld gewend uit de GPU hoek.



Wat aansluitingen betreft weinig verrassingen: DVD-RW, USB 2.0, SD-slot en lader aan de rechter kant. Kensingtonslot, LAN poort, 2x USB 3.0, HDMI, Mini-DP, USB 3.1 Type-C en audio headers aan de linkerkant. Achterop treffen we enkel koeling aan; veel warmte wordt aan de achterzijde weg geblazen wat fijner is dan naar beneden.




Het scharnier voelt stevig, we zien geen reden tot zorgen, en de laptop klapt indien gewenst best ruim open. Er zit wel wat flex in het redelijk dunne scherm, maar praktisch gezien zie ik daar geen issues mee.



Intern zien we weer die nette, bescheiden aluminium afwerking. Eigenlijk niets wat doet vermoeden dat het toch primair een gaming laptop is, en dat weten wij in elk geval wel te waarderen. De te grote sticker laat zich gelukkig makkelijk verwijderen.



Het trackpad is fors en betreft een redelijk prettig model. Het toetsenbord is erg goed, goede feedback, prima maar niet overdreven travel, en de indeling is typisch, met enkel een lichte verschuiving van de pijltjestoetsen; dat is zo gewend. De aanwezigheid van een numpad die anders niet had gepast is volgens mij de veel belangrijkere feature dan die pijltjes en iets kortere shift als resultaat.



Onderop treffen we de bekende sticker aan dat hij niet open mag, wat we dit keer ook maar niet hebben gedaan. Uit ervaring weten we echter dat bij deze modellen de achterzijde zo is verwijderd, en dat upgraden en schoonmaken geen significante moeite is.

Oh, en RGB natuurlijk niet vergeten







Prestaties


Wat gaming benchmarks:






We hadden al gezien wat voor een mega stap Nvidia heeft gemaakt met de GTX 1000 serie GPU’s, en hier zien we dan ook enkel bevestiging daarvan. De GTX 1050 Ti is natuurlijk een stuk minder krachtig dan de GTX 1060, en ook net minder krachtig dan de desktop GTX 1050 Ti, maar het gat is een stuk minder groot ten opzichte van de desktop dan bij eerdere generaties het geval was, een paar procent liggen we niet snel wakker van.

Net als voor de GTX 1050 / 1050 Ti voor de desktop op gaat is het zo dat je wel moet onthouden dat dit geen chips zijn waarop je alles op ultra knalt en hogere FPS waardes krijgt. Het is een instap gaming chip, of laten we hem voor laptops middenklasse noemen, waarbij je er verstandig aan doet om per game wel even te optimaliseren.

Het belangrijkste is echter dat er wel een mouw aan te passen valt, en dat je recente dikke games in de meeste gevallen goed weg gaat tikken. Soms zal dat op Ultra zijn, soms op Medium, maar ondanks dat hij in de grafiek ontbreekt is het geen chip die je moet gaan vergelijken met bijvoorbeeld een GTX 940m uit een middenklasse notebook; hier valt wel gewoon op te gamen.

Ook de CPU toont zich keurig capabel, wat te verwachten was. Over de SSD prestaties, tja. Had je een high-end NVMe SSD betreft vallen de scores wellicht tegen, maar dit is een prima SATA SSD prestatie. Praktisch gezien meer dan prima, zeker gezien het wat meer budget oogpunt van deze laptop.




Scherm


Men heeft nogal eens de neiging om IPS te vertalen naar ‘goed’, maar dat is echt te kort door de bocht. Meer dan ‘redelijk’, hooguit ‘zeer redelijk’ wanneer we de gamer doelgroep in acht nemen, kunnen we de onderstaande resultaten opgenomen met het scherm in de zogeheten sRGB modus niet noemen.

Van de sRGB modus zouden we namelijk verwachten dat we kleuren toch wel vrij nauwkeurig kunnen weergeven, maar dit zijn geen resultaten waarop je meer dan een casual niveau van fotografie zal doen. Zo is het bijvoorbeeld prima voor vakantiefotos, of bijvoorbeeld onze reviews op te bouwen, maar kleurkritisch werk is geen optie met deze resultaten op gebied van kleurnauwkeurigheid, gamma en kleurtemperatuur, en 84% sRGB bereik is gewoon niet heel goed. Het valt redelijk te kalibreren overigens, maar dat neigt ons eerder te stellen dat ze beter wat meer aandacht kunnen besteden uit de fabriek dan dat we het paneel toch een complimentje ervoor geven.











De maximale helderheid van 300 cd/m2 is echter best ok, en ook het net geen 1000:1 contrast is in lijn der verwachtingen. En eerlijk: subjectief biedt het scherm ook gewoon een hele prima ervaring. We kunnen de kleurverschillen met referentiesamples weliswaar goed zien, maar we zien toch primair een prima prettig scherm om op te werken, media op te kijken, of te gamen. Niet uitzonderlijk, maar zeker geen puntje van ergernis. Je moet gewoon realistisch blijven wanneer je ook pro doeleinden overweegt.

Met het oog op de gamers, subjectief kunnen we geen kanttekeningen plaatsen bij de input lag of response van het scherm, die voelt prima vlot, al missen we het 120Hz scherm wel een beetje natuurlijk.

Geluid


Uiteindelijk komen prestaties gecombineerd met een bescheiden behuizing wederom één duidelijke consequentie: de geluidsproductie van de machine. De machine is onder load gewoon duidelijk aanwezig. Gamen met een headset is prima, maar op de speakers ontkom je niet aan het geluid van een hard werkende ventilator.


Warmte lijkt voor de wat dikkere GE62 geen echte issue, zelfs niet gedurende ons verblijf in Oostenrijk deze zomer waarbij we veelal ruim voorbij de 30 graden zaten en ik op het terras prima kon werken (alhoewel, in de volle zon is 300 cd/m2 helderheid wel wat krap). Wel merken we dat de laptop af en toe even de fans opspint, wat hoorbaar is, om vervolgens weer terug te zakken. Wellicht te tunen met de software, maar in de standaard instelling wel merkbaar. Het feit dat dit ogenschijnlijk willekeurig en soms in hele korte bursts gebeurd is wellicht begrijpelijk, de machine schakelt natuurlijk snel flink wat CPU en GPU power bij, maar desondanks een praktische overweging. Stilte verwachten tijdens gamen is echter niet redelijk ongeacht je instelling.

Wat de speakers betreft overigens: we weten wat we van Dynaudio mogen verwachten inmiddels. Best goed voor een laptop, maar het blijven kleine speakertjes in een dun kastje: een headset is een mooie toevoeging voor je game ervaring.

Accu


De accu van een eerdere, extreem dunne MSI laptop met GTX 1060, de GS63VR, kreeg je met 90 minuten gamen leeg. PC Mark 8 met de accelerated ‘home’ benchmark bracht een niet veel interessantere score van nog geen 2 uur. Hoe je het ook probeerde op te rekken, bijvoorbeeld met lagere helderheid of eenvoudige taken, het was gewoon pittig voor de accu.

De GS73 deed dat met meer dan drie uur een heel stuk beter, een score die de GE62 net niet weet te behalen. Dat simuleert echter redelijk actief gebruik, dus op zich geen onredelijke score voor een gaming laptop met dergelijke dikke specs. Doe je het rustig aan, denk aan een beetje browsen of wat type werk, dan mag je daar grofweg nog een uurtje bijtellen; geen verkeerde score.

Intensief gamen blijft echter een activiteit voor de aan lader, want zet je de laptop vol aan het werk dan gaat het heel hard met de accu, het lukte ons net niet om twee uur PUBG te spelen (zonder optimalisaties). Dat klinkt niet heel onaardig, maar gaat wel uit van een volledig opgeladen laptop. Kijken we naar onze praktijkervaring, waarin je vaak een spelletje gaat spelen nadat je al wat werk hebt gedaan, of de laptop toch niet 100% vol is, dan merken we toch dat we consequent naar de lader toetrekken zodra we aan het gamen beginnen.


Software


Om het geheel aan te sturen is er door MSI een en ander aan software toegevoegd. ‘Dragon Center’ staat aan de basis, en ja ook bij mij laat die naam de oogjes heel even rollen, en met dat pakket kan je zowel het gros van de instellingen aanpassen als de vele secundaire apps openen. Het meeste spreekt voor zich, al is de fan speed optie niet vervelend om handmatig even wat te tunen. Ook interessant is het mobile center, waar je toegang tot je laptop via een app in kan stellen om diezelfde instellingen aan te passen terwijl je bijvoorbeeld aan het gamen bent.


Vanuit dat pakket, of vanuit de rechter onderhoek, zijn er feitelijk drie applicaties waarin je even zou willen kijken. Nahimic voor je geluidinstellingen, tot zover je daar ‘echt’ wat in hoeft te doen, en de SteelSeries Engine app om bijvoorbeeld je toetsenbord aan te passen. Net als bij een desktop toetsenbord kan je knoppen andere functies geven of macro’s maken. Verlichting aanpassen kan, echter niet per-key maar in zones. De optie die ik de meeste gebruikers zie kiezen, het bord in één specifieke kleur, kan prima.

De True Color app zal het meest frequent worden gebruikt. Je kan daar standaard schermafstellingen kiezen, of zelf een beetje tunen wat je de fijnste kleur- en contrastinstellingen vind.

Wel moet ik één kanttekening plaatsen, en dat is dat er in zijn totaliteit wel heel veel softwarepakketten op zitten van derden. Deels handig, zoals die SteelSeries app en ik snap dat zij dat ook inkopen, maar er zitten ook enkele nutteloze apps en games bij. Iets waar Microsoft met een ‘schone’ Windows 10 ook een potje van maakt overigens, maar het zou fijn zijn als MSI dat in de toekomst minder opblaast.





Wookies 4tw.

Conclusie


Langzamerhand raken we toch wat meer onder de indruk van de gaming laptop ten opzichte van de oude vertrouwde gaming desktop. Waar Nvidia al goede stappen had gezet wat game prestaties met de GTX 1000 series waarbij laptop prestaties toch aardig dicht op de desktop variant zitten, juist de game prestaties waren toch wel de zwakkere plek in het verleden, zien we dat MSI met modellen zoals deze weer duidelijke goede stappen maken richting een capabel, compleet en vooral ook praktische game machine. Nu is een laptop met een GTX 1050 Ti geen echt game beest, net als een desktop met GTX 1050 Ti dat eigenlijk ook niet is, maar het is wel een machine waarop in zijn algemeenheid gewoon goed op gegamed kan worden met veelal nette settings.

Ze tonen ook aan een beetje game machine geen 4 kilo meer hoeft te wegen met 1,5kg oplader, of dat je benen hoeft te branden als je hem op schoot zet. De GE62 is zeker niet de dunste laptop, MSI heeft dunnere modellen tegen een hogere prijs beschikbaar, maar het is een redelijk standaard afgemeten 15” laptop wanneer je ziet wat er allemaal in zit, en vooral: niet meer wil betalen voor dergelijke randzaken. Praktisch gezien is de ‘prijs’ voor een game laptop ook niet heel extreem, zo zien we dat ook een redelijke accuduur (zeg 3 uur actief werken, 4 uur licht, uiteraard taak afhankelijk) ook prima mogelijk is. Dat je bij intensief gamen vlot door je accu heen bent is een feit, maar daar zijn de prestaties dan ook weer naar. De voornaamste overweging die eigenlijk blijft spelen is eigenlijk de geluidsproductie, want tijdens het gamen of stel dat je video gaat bewerken is duidelijk aanwezig ventilatorgeluid onvermijdelijk. Stiekem gamen achterin de klas zit er dus niet in, en feitelijk kom je toch op headset gebruik uit.

Verder zien we wat we vaker van MSI zien: een degelijke, chique behuizing met de kanttekening dat aluminium wel verzot is op vette vingers. Een prima touchpad, een prima toetsenbord, en een nette hoeveelheid aansluitingen.

Of deze specifieke combinatie de juiste voor jou is blijft echter vooral zaak om zelf even over na te denken. Enerzijds zijn we te spreken over de algemene ervaring met deze laptop in de laatste weken, zowel om te werken als wat op te gamen, maar het blijft 1500 euro terwijl we onlangs zagen wat die 500 euro extra ons biedt: dunner, meer grafische kracht in de vorm van een GTX 1060, en een 120Hz scherm. Vooral dat laatste maakt in de subjectieve game ervaring echt een groot verschil, en als game liefhebber zou ik dan toch nadenken om die (niet misselijke natuurlijk) 500 euro proberen bij te leggen. Ook moeten we niet vergeten dat de keuze voor een hele degelijke basis, zo zien we een i7, 16 GB geheugen, SSD en HDD, ook niet gratis zijn; alternatieven die bijvoorbeeld de i7 laten varen voor een i5 kunnen daardoor een GTX 1060 bieden. Puur vanuit een gamer perspectief is dat de logischere keuze, al kunnen wij de i7 wel weer waarderen voor zwaardere taken. Denk je aan meer dan enkel gamen, bijvoorbeeld wat videobewerking, zien we hier een een gezonde balans.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.