Review: MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6GB GDDR5
Productpagina @ MSI


We konden er op wachten. De dag na de release van de AMD Radeon RX 480 kwam de geruchtenmolen rond de Nvidia GeForce GTX 1060 op volle gang. Dat moest ook wel, want Nvidia had tot dat moment enkel de bovenkant van de markt van nieuwe kaarten voorzien, en de prijsverlagingen voor de GTX 970 en GTX 980 waren eigenlijk niet voldoende om ze nog een redelijke overweging te noemen. Het idee achter de GTX 1060 was vrij snel duidelijk: Hij moet veel sneller zijn dan de GTX 960, ongeveer de snelheid van een GTX 980 halen, en daarmee natuurlijk iets sneller zijn dan de RX 480.

Vooral opvallend was de snelheid waarmee de GTX 1060 naar de markt zou komen. Het deed je afvragen of het een snelle reactie was op AMD, juist een moment waar ze bewust rustig op zaten te wachten, of natuurlijk gewoon puur toeval. Wat mij betreft is het hopen op het laatste, waarbij vooral de beschikbaarheid van de GTX 1060 varianten de komende dagen zal laten blijken hoe de vork in de steel zit.

Dat brengt ons naar een lastig punt wat deze review betreft: Het is vooralsnog gokken hoe de prijzen uit gaan pakken. De GTX 1070 als uitgangspunt kost op dit moment ca 500 euro met een MSRP van 379 USD, een GTX 1060 zou met een MSRP van 249 USD dan vertalen naar ca 330 euro, maar hoe het uit gaat pakken is vooralsnog de vraag. MSI geeft een adviesprijs aan van 369 euro voor hun Gaming X uitvoering (wat de snelste en duurste uitvoering is die ze uitbrengen), maar in de praktijk zien we dat dat niet direct veel zegt over de straatprijs; het kan zo maar tientjes goedkoper worden, of de andere kant op gaan.

MSI gaf de gelegenheid de MSI GeForce GTX 1060 Gaming X vroegtijdig te testen, al is het de bedoeling dat andere custom koeler kaarten spoedig zullen volgen. Ter info: MSI voorziet test-samples met een specifieke OC-bios, waardoor de kaart standaard in de OC-modus staat. Retail kaarten draaien standaard in de Gaming-modus, en zijn met de MSI Gaming App in de OC-modus te zetten. De prestaties die je ziet zijn dus wel voor iedereen beschikbaar in de retail variant, en de verschillen zijn in de praktijk minimaal met de boost functie in recente Nvidia kaarten, maar hou er gewoon even rekening mee.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”357929″ numshops=”5″]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.