GeForce RTX 4080 – MSI Gaming X Trio


De GeForce RTX 4080 launch was, zacht uitgedrukt, opvallend. Na de extreem indrukwekkende RTX 4090 kwam zoals verwacht het iets minder krachtige, iets minder prijzige broertje. Een uitstekende videokaart op zijn eigen manier: sneller dan alles van de vorige generatie en de concurrentie, maar de exacte uitvoering van de tweemaal “iets” in de zin hierboven deed toch wat wenkbrouwen fronzen.

Maar off je nu vandaag hebt besloten een RTX 4080 te overwegen, of dat je dit veel later terug kijkt nadat de markt wellicht wat is verschoven, de vraag welke specifieke RTX 4080s nu de moeite waard zijn en welke niet blijft relevant. Inmiddels hebben wij 7 verschillende RTX 4080 kaarten getest, en vandaag bespreken we de volgende variant, de Gaming X Trio van MSI.

MSI GeForce RTX 4080 Gaming X Trio


In onze video vind je alle informatie over de prestaties in games en vergelijkingen tussen de kaarten zelf, en kan je het design goed bekijken, maar voor de vluchtige lezer die benieuwd of één specifieke variant die ze voorbij zien komen, of het nu een aanbieding is of dat het design opviel, doen we per kaart een korte samenvatting van de thermal prestaties:


MSI heeft een duidelijke focus: stil blijven. Een verstandige keuze in onze optiek, want deze grote koelers hoeven helemaal niet veel geluid te maken om de zuinige 4080 koel te houden. Uiteraard lopen de temperaturen dan iets verder op dan bij nog grotere, nog dikkere kaarten, maar ze zijn in absolute termen nog gewoon uitstekend en we zien zelf ook totaal geen reden om de fans harder te laten draaien.

Idealiter hadden de twee bios profielen wat verder uit elkaar gelegen zodat je zelf eventueel kon kiezen voor een iets luider alternatief met nog iets lagere temps, maar de standaard afstelling is eigenlijk precies zoals wij hem zelf zouden willen hebben.

De ingetogen afstelling gaat goed samen met de ietwat ingetogen uitstraling (althans, relatief vergeleken met enkele nog grotere 4080s), verder overdrijven heeft totaal geen zin. En vervolgens is het alleen maar een kwestie van prijs, maar dat is vooralsnog een dingetje. Dat geldt eigenlijk voor elke RTX 4080, maar specifiek ook voor de Gaming X Trio die volgens MSI zelf ca 50 euro boven de MSRP zou moeten liggen, maar in de prakijk nog duurder is. Inmiddels zien we die prijzen geleidelijk wat zakken, waardoor we langzaam maar zeker (althans, hopelijk…) in de buurt komen van wat redelijk zou zijn.

Awards krijgen producten zoals altijd puur voor hun prestaties, en de Gaming X Trio is op basis van zijn prestaties gewoon een aanrader. Het is dus enkel even wachten op passende prijzen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.