MSI GK30 en GM11 Review


Nieuwe ronde, nieuwe kansen. MSI’s nieuwe GH30 headset was enkele dagen geleden aan de beurt en kwam niet zonder kleerscheuren weg. Maar hoe zit het met MSI’s nieuwe instap gaming toetsenbord en muis? De Vigor GK30, een mech-like toetsenbord zal rond de 50 euro uitkomen, en de Clutch GM11 gaming muis moet voor ca 25 euro over de toonbank gaan.

Voor de duidelijkheid, wij hebben hier de GK30 Combo, een combinatieset van deze twee producten. In Nederland zullen ze echter alleen los worden verkocht als GK30 en GM11 en zodoende reviewen we ze dus ook.


MSI GK30


Hey, die ziet er best leuk uit! Dat was mijn eerste reactie in elk geval. Innovatieprijzen vergeven we niet en verdient de GK30 niet, maar het oogt toch als een leuk bordje. Kwalitatief is het een beetje so-so, enerzijds doet het niet echt onder voor andere borden in deze klasse, maar vergeleken met echte mechs mis je de stalen plaat die het geheel steviger maakt en vooral ook meer rigide maakt in de aanslag.



Iets wat in mijn optiek beter kan: een pootje dat echt wat hoogte toevoegt, deze voetjes maken weinig verschil.



MSI heeft gekozen voor ‘mech like’ switches, een concept dat we vaker zien en elke fabrikant een vieze nep-mech naam aan geeft waar we allemaal even van opkijken. MSI kies voor een redelijk stille variant, wel fijn als je dat zoekt, maar de aanslag is redelijk typisch nep-mech. Net wat zacht, wat meer wobble, en fundamenteel een dome switch met een extra stukje plastic erbij. Het lijkt verdacht op de setjes die Cooler Master ook verkoopt. Is dat slecht? Nee hoor, dat is wat je ongeveer mag verwachten van een branded keyboard op dit prijspunt. Maar een echt mechanisch bord is het niet en als je meer uit kan geven aan een dergelijk bord zou ik het wel weten.


Featuretechnisch moet je niet te veel verwachten, ook typisch voor dit prijspunt. Geen extra media keys, wel shift-functie media keys uiteraard, en MSI houdt het verder vooral bij ‘RGB’ als extra. Toch een minpunt: Corsair voegt op dit prijspunt bijvoorbeeld gewoon een polssteun toe.


MSI heeft duidelijk gekeken naar wat er nu op de markt is rond de 5 tientjes, en heeft iets vergelijkbaars gemaakt. Enerzijds is dat prima, niet elk product hoeft echt innovatief te zijn of gekke dingen te doen, maar anderzijds is ‘meer van hetzelfde’ natuurlijk een beetje suf en hoop je op iets beters of innovatievers. Ook loop je als fabrikant het risico dat wanneer je je op één concurrent richt, je anderen uit het oog verliest.

Zo lijkt deze MSI namelijk verdomd veel op de populaire Razer’s Cynosa. Razer’s software is iets beter, maar MSI is wel een stuk goedkoper, een prima balans. Kijken we echter verder wordt het lastiger: Corsair’s K55 komt met macro keys, media keys, en een polssteun voor grofweg hetzelfde bedrag en daar brengt MSI geen andere features tegenin. Ook Cooler Master’s CK350 moet MSI niet uit het oog verliezen, want voor een paar euro meer heb je daar Outemu switches die toch echt een betere aanslag bieden dan deze mecha-membrane alternatieven. Het lijkt er dus een beetje op dat MSI zich stiekem vooral op de Cynosa had gefocust.

MSI GM11


Van een 25 euro muis moet je natuurlijk ook geen vuurwerk verwachten, en de uitstraling en bouw van de GM11 zijn dan ook niet echt spectaculair. Een bescheiden afgemeten symmetrische muis die zich alsnog richt op rechtshandigen met knoppen aan de linker kant. Deels glossy afgewerkt, en kwalitatief redelijk maar niet uitzonderlijk zoals bij de prijs past. Knijp je er te hard in dan geeft het frame duidelijk mee. Sommige 25 euro muizen doen dat beter, het gros niet.



Veel belangrijker is dat de Omron switches wel goed voelen, en ook de secundaire switches en het muiswiel voelen goed.


Met zijn afmetingen is het een fingertip grip muis voor grote handen zoals die van mij (20 cm of groter), claw kan eventueel maar daar mist hij net wat body voor in mijn optiek. Kleine tot gemiddelde handen kunnen hem flexibeler inzetten, van palm grip tot hybride met opgetrokken vingers. De vorm is gewoon prima toegankelijk eigenlijk, mits je geen mega gevormde rechtshandige ergo muis zoekt. So far so good.

De PWM3325 sensor is inmiddels ook een bekende, een mid-ranger die voor de meeste mensen als high-end aan zal voelen. Lift-off is wat te hoog voor echte pro’s, en als je echt in staat bent zwiepers van meer dan 3 meter per seconde (dat is best hard overigens, probeer het maar eens te halen in mouse tester) te maken wil je ook wat luxer, maar dat soort eisen vereisen duurdere muizen dan dit. Maar hij is wel accuraat en snel en dat is op dit prijspunt het maximale haalbare.



Kijken we naar de alternatieven dan komen we bij een vergelijkbare opmerking uit als bij de GK30. De GM11 is op zich leuk op dat prijspunt, maar er zijn zo veel sterke opties van fabrikanten die al jaren muizen maken waar MSI marktaandeel van af zal moeten snoepen. Logitech heeft de G102 en G203, Steelseries de Rival 110, Corsair de Harpoon en Thermaltake de Iris. Muizen die allemaal een grofweg vergelijkbare sensorprestatie hebben maar wel iets chiquer zijn gebouwd en afgewerkt. Leuk, maar is dat genoeg om jou te overtuigen?

RGB


Tja, RGB is natuurlijk onmisbaar:




Ziet er wel prima uit toch? Ik denk dat als je een complete MSI opstelling hebt dat toch wel leuk past


Conclusie


Met de GK30 en GM11 zet MSI redelijk betaalbare producten op de markt die er best leuk uit zien en ook gewoon prima presteren voor de genoemde prijspunten. Er is helemaal niets mis mee en als deze designs aanspreken is dat gewoon prima; pak een willekeurig a-merk product voor hetzelfde geld van de plank en je krijgt iets vergelijkbaars. Zowel de GK30 als de GM11 zetten helaas geen druk op de ‘best in class’ alternatieven, noch zijn ze innovatief en duwen ze de peripheral markt vooruit (de gevestigde orde zal hier niet van opkijken) waardoor de doelgroep van deze twee producten toch vooral ‘MSI Liefhebbers’ is, maar je valt er ook geen buil aan en voor iedereen die graag zijn complete MSI rig aanvult met nog MSI peripherals en regenbooglichtjes is het gewoon prima spul.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.