MSI GS66 Stealth Preview


Eén van de highlights van CES was de MSI GS66 Stealth, een nieuwe model gaming laptop met een focus op een strak, hoekig design en weinig gaming poespas. Behalve dan de high-end specs, een 99,9 Wh accu en het 300 Hz IPS paneel. Kortom, stiekem gewoon een beest van een gaming laptop maar zoals de naam doet vermoeden meer “stealthy” dan we van MSI gewend zijn.

En toen lag hij hier op tafel. “Tof” dacht ik, spelen met gloednieuwe hardware en het snelste laptop scherm dat er tot dusver is gemaakt! Hop, camera erop, testen, en een sexy nieuwe “first” video! Behalve dat de CPU nog onder NDA staat, geen performance results dus. Oh, en het 300 Hz IPS paneel nog niet definitief, dus deze unit moet het vooralsnog even met een 60 Hz 4K paneel doen. Serieuze bummer dus, en daarmee is dit ook zeker geen review. Maar waarom geen (licht) kijkje nemen naar wat wel eens één van de populairste high-end laptops kan worden van het komende jaar.


Kort overzicht


Waar kunnen we dan wel naar kijken? Het design, en ook daar moeten we een kanttekening plaatsen dat dit nog geen massaproductie is. Toch geeft deze een goed beeld van wat we later dit jaar mogen verwachten. Strak, hoekig, minimale branding met alleen een ingetogen zwart logo in de cover. Het is niet de dunste laptop, maar high-end specs mogen best een paar millimeter ruimte hebben voor koeling. Het is het wat hoekige design dat niet helemaal origineel is, maar wel begrijpelijk populair.
Hoewel het design zeker -iets- anders is dan wat er reeds op de markt te vinden is moet ik de GS66 toch even de MSI Blade Stealth noemen; MSI mikt zijn pijlen toch overduidelijk op Razer met dit monster. Voor Amerikanen is het leuk om een extra optie te hebben, maar voor ons Nederlanders waar veel modellen (waaronder de Blade) niet of lastig leverbaar zijn is het verdomd goed nieuws.De bouwkwaliteit kunnen we nog niet beoordelen, MSI geeft aan dat dit nog niet final is, dus ook de zaken als gewicht zijn nog niet definitief al zal hij uiteindelijk nog even prima draagbaar zijn. We merken een paar dingen op zoals wat speling in de scharnieren en wat so-so afwerking van wat randjes, maar we mogen aannemen dat dit soort direct merkbare imperfecties tegen de tijd dat ze in de winkel liggen verholpen zijn. Als ze dat doen dan voorzie ik een prima toekomst voor dit ding, want hij voelt op wat details na wel lekker in de hand, en op tafel. Waar ze de laatste tijd wel goede zaken mee doen is het toetsenbord en het grotere touchpad, en ook op deze unit zijn die dik prima in orde. Het toetsenbord tikt heerlijk weg: aardige travel, prima licht maar toch tactile, en RGB verlicht.


De aansluitingen lijken wel definitief te zijn en die maken prima indruk: Drie USB Type-A poorten, twee Type-C poorten waarvan één Thunderbolt, HDMI en een ethernet poort. En voor je het vraagt: die andere gaten zijn voor ventilatie, niet nóg meer USB poorten.Scherm en performance


Over het scherm praten is zinloos, het finale model komt met een 300 Hz IPS paneel en deze 60 Hz unit zit er dan ook enkel in om er maar een werkende laptop van te maken. Het feit dat het gewoon een prima paneel is met goede helderheid zegt dan niet zo veel, to be continued dus.

De prestaties zijn een nog complexer onderwerp, want ik mag niet alleen niks over de performance zeggen, zelfs het vermelden van de CPU gaat tegen de NDA in. Het feit dat elke kleuter weet hoe je van 1 tot 10 moet tellen doet daar kennelijk niets aan af, net als dat we allemaal al weten dat de huidige generatie high-end laptop CPUs al geen beperking is in games. Aan de GPU kant heeft MSI er een RTX 2060 ingezet, en ik mag dan wel voorzichtig zeggen dat games in lijn der verwachtingen draaien: met een RTX 2060 in je laptop kan je uitstekend op Full HD gamen; AAA games op hoge settings, e-sports titles op hoge FPS.

Ook wat de accu betreft moet ik het even vaag houden: één van de dikste pluspunten is het feit dat MSI hier een 99,9 Wh accu in zet, het maximaal toegestane in de cabine van een vliegtuig. Alleen zonder dat het scherm definitief is, we weten of Nvidia Optimus hier in komt, en of er nog aan de CPU en GPU prestaties getweakt gaat worden is het onmogelijk om aan te geven wat je hier straks echt van mag verwachten.Voorlopige conclusie


Ik weet het, eigenlijk worden we nog niet veel wijs over MSI’s nieuwe GS66 Stealth. We kregen slechts een voorproefje die meer vragen oproept dan beantwoord. We hebben het design iets meer kunnen aanschouwen dan op CES, en zowel werken met deze machine als erop gamen was (natuurlijk) gewoon een uitstekende ervaring: prima scherm, fijn toetsenbord, lekker groot touchpad, etcetera. Maar goed, hadden we echt iets anders verwacht van wat uiteindelijk een high-end laptop moet worden met ongetwijfeld passend prijskaartje?

De punten die deze laptop uiteindelijk gaan maken of kraken zijn de bouwkwaliteit, afwerking, de prestaties, en bovenal het 300 Hz paneel; zaken die we gewoon nog niet kunnen beoordelen. Dat en de 99,9 Wh accu uiteraard, want een 15” gaming laptop die er strak uit ziet én de hele dag op een accu mee komt klinkt toch veelbelovend. We zullen nu afwachten of de definitieve samples de beloftes waar maakt. Ik kan mij voorstellen dat dit design het in Nederland uitstekend gaat doen, maar dan zullen tegen de tijd dat deze echt uit komt alle puntjes op de i moeten staan. To be continued…

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.