MSI GS75 review

i7-8750H / 32GB / RTX 2080 Max-Q / 1TB SSD / 17.3″ 144Hz FullHD

Een Nvidia GeForce RTX 2080 Max-Q videokaart, een Intel Core i7 processor, 32GB aan geheugen, 1TB aan SSD space en een 144Hz IPS display. Oh, en dat in een laptop van nog geen twee centimeter dik en nauwelijks meer dan 2 KG zwaar. MSI bracht ons de GS75 Stealth, wij brengen jullie ons oordeel:

In de video gingen we uit van 3199 euro, maar deze laptop is inmiddels stevig in prijs gezakt en voor 2599 euro te vinden bij Alternate.nl


Samenvatting


Het is ontegenzeggelijk hard gegaan met gaming laptops, grotendeels te danken aan de mega sprong die de 10-series grafische chips van Nvidia brachten. Niet langer waren laptop videokaarten een lauw aftreksel met nauwelijks genoeg kracht om moderne games ook maar enigszins degelijk te spelen, maar met middenklassers als de GTX 1050 en GTX 1050 Ti kon je aardig meekomen, en met een GTX 1070 of sneller had je eigenlijk een volwaardige gaming bak voor je neus. Tegelijk maakten schermfabrikanten een enorme sprong, want eerste generatie gaming schermen waren vooral snel ten koste van een beetje degelijke beeldkwaliteit en eigenlijk zien we recent pas laptop schermen die zowel snel als gewoon echt goed zijn.

Om teleurstellingen te voorkomen, dat de RTX 2080 Max-Q in dunne laptop form factor niet in de buurt van zijn desktop broer ging komen was te verwachten. Minder cores, lagere kloksnelheden, en uiteraard ondersteund door een wat lager geklokte processor dan je normaliter in een desktop zou verwachten wat in sommige games ook wat FPS kost. Je zou de RTX 2080 Max-Q als je hard bent eigenlijk best een lauw aftreksel van de RTX 2080 kunnen noemen, want de game performance van deze laptop ligt meer in lijn met een beetje chique desktop met een RTX 2060 of GTX 1660 Ti. Dat zijn twee a drie stappen terug zou je denken, dus … matig?


Wrong. Althans in mijn optiek (en nadat ik de eerste mega verwachtingen even achter mij liet). Want een desktop RTX 2080 richt zich op hogere resolutie schermen en de GS75 heeft een 1080p scherm. Oh, een daadwerkelijk super snel, super strak afgestelde (in sRGB modus) 144Hz IPS unit overigens. Ja, een scherm waar je niet alleen lekker op kan gamen maar ook meer dan uitstekend op kan editten. Sure, de FullHD resolutie zal echt pro editten in de weg staan, maar 1080p op 17.3” is prima voor de meeste doeleinden, zeker voor gamen.

Maar waar was ik? Right, GPU performance. Desktop 1660 Ti of 2060 performance op 1080p is gewoon awesome. Letterlijk elke game die we er tegen aan gooien blijft dik boven de 60 FPS op de hoogste settings en speelt enorm soepel weg op het fijne scherm. Als we de desktop 2080 vergelijking heel even los laten is de prestatie echt niets anders dan super. Geen “oh gamen op een laptop” geneuzel, gewoon goede framerates die zelfs serieuzer FPS gamen meer dan prima mogelijk maken.

Het meeste van wat MSI om die core componenten heen heeft gedaan is eigenlijk ook prima. De bouwkwaliteit is keurig en chic, al zal je vermoedelijk altijd met een poetsdoekje reizen als je net als ik kriebels krijgt van vingerafdrukken. Skin erop zou ik zeggen. Toetsenbord is heerlijk: goede travel, lekker stevige aanslag, en een beetje RGB erbij voor de show. En onderschat niet hoe belangrijk dat is: een fijn toetsenbord samen met een fijn scherm zijn echte de onmisbare basis van een echt aangename game ervaring.


Touchpad is.. wel.. goed voor een touchpad maar ik neem aan dat elke GS75 koper er een degelijke muis aan hangt? Wat aansluitingen betreft is het helemaal een chique aangelegenheid met 5 verschillende USB poorten, inclusief één met Thunderbolt 3 en dus ook DisplayPort functionaliteit, een micro SD kaartlezer, een RJ45 netwerkpoort, en een HDMI out. SD boven micro SD was leuk geweest I guess? Maar dat soort kleine opmerkingen wil ik niet te zwaar wegen zolang de rest goed is.

Openmaken is ook prima te doen. Wel veel schroefjes, maar geen complexe handelingen noodzakelijk om bij de ventilatoren te komen, de accu of de opslag. Ventilatoren kunnen schonen is geen overbodige luxe gezien de CPU standaard wel in de 90’ers wil draaien om hoge kloks zo lang mogelijk vol te houden. Je hebt maar liefst 3 sloten voor SSD’s, waarbij het wel vreemd is dat dit 1 TB model twee 512GB sloten in beslag neemt. Liever 1x 1 TB en dan twee slots vrij zou ik zeggen, maar we hebben in elk geval keuzevrijheid met de sloten tot onze beschikking. Geheugen upgraden is wel lastiger, maar gezien het basismodel al 16GB heeft en de luxere versies 32GB, dual channel overigens, is dat volgens mij niet iets waar je naar hoeft te kijken.


So far so good: Dikke prestaties, chique bak, fijne inputs en aansluitingen, en prima te onderhouden. Maar er zijn ook zeker minpunten. Om te beginnen is het randje van het scherm een strafpunt waard. Zelf geen last van gehad, maar nadat iemand er op wees dat het scherp is viel het wel op. Uitkijken als je je vinger langs de randen van het scherm haalt. Ook is het heel vreemd dat de software 3 performance presets heeft maar slechts op de ECO modus de CPU daadwerkelijk terugklokt in idle. Het resultaat is dat als je hem in ‘comfort’ laat staan je met een beetje mixed gebruik je binnen 2 uur leeg staat. Eigenlijk gewoon een beetje dom van MSI, want onoplettende gamers die denken dat de middelste stand wel zuinig is zullen teleurgesteld zijn over de accu. Met ECO kom je wat verder, 4 uur mixed met 180 nits helderheid, of iets langer als je het licht houdt met een filmpje kijken of niet meer dan tikwerkt. Mag je meer verwachten van een laptop met deze specs en maat? Dat mag jij zeggen, maar ‘denderend’ is de accuduur zeker niet.

Ook zien we de bekende geluid en warmte overweging. De CPU wordt stevig heet (90-91 C) en zo ook de onderkant van deze notebook. Gamen op schoot kan je vergeten ondanks dat de GPU zelf onder de 75 graden blijft, een beetje overclocken ten koste van wat CPU performance zou je wat winst kunnen oplveren. In de performance mode is het ook een luide metgezel: 44 dBA op de plek waar mijn oren zitten als ik zit te gamen houdt in dat een headset onmisbaar is, en serieus gamen in de studiebanken de nodige blikken zal trekken van je ruimte-genoten. Het is een logische consequentie van de geringe dikte van de GS75, en gamers die niet om de mobiliteit geven zullen even willen nadenken of ze wat extra dikte niet kunnen permitteren, zeker gezien dat ook wat geld kan schelen. Aan de andere kant, er zijn genoeg mega gaming laptops te koop terwijl er nauwelijks iets direct tegenover de afmetingen en het gewicht van de GS75 staat, dus de GS75 brengt daarmee wel echt iets nieuws naar de markt.


En dan is er natuurlijk nog de prijs, want voor de 3199 euro die dit model met RTX 2080 kostte, of de 2599 euro die je er op dit moment aan kwijt bent overigens, kan je een dikke RTX 2080 desktop bouwen, een luxe 1440p 144Hz IPS scherm kopen, en een randapparatuur (plus nog een tafel om het op te zetten). Dit is een afweging die al jaren geldt en waarbij ons advies simpel blijft: heb je ruimte voor een desktop dan is dat altijd de betere optie. Aan de andere kant gaan we een notebook daar niet heel hard op afrekenen omdat voor velen een desktop simpelweg geen optie is, wat je argument ook mag zijn. Uit ervaring weten we dat er gewoon zat situaties zijn waarin een desktop niet kan, en een laptop beoordelen we dan ook als zodanig.


Conclusietijd dan, nadat we de GS75 net weer hebben ingepakt en naar MSI hebben geretourneerd. Het feit dat we best veel laptops zien (niet enkel om te reviewen) maar dat dit één van de weinigen is die ik oprecht ga missen zegt wel wat. Ik zeg dat vooral omdat het één van de fijnere laptops is om gewoon dagelijks op te werken met zijn toetsenbord, aansluitingen en super scherm; stuk voor stuk echte pluspunten van dit model. De prestaties zijn ook uitstekend, en ik hou ervan dat als ik een laptop openschroef dat in elk geval de opslag en accu te vervangen zijn (plus goed schoon te maken is), en gamen op dit ding is gewoon desktop-worthy.

MSI mag de accu tuning zeker wat verbeteren, maar je komt nog een paar uurtjes buiten de deur, en uiteindelijk denk ik dat ik die warmte en het geluid toch voor lief neem als we zien dat de consequentie wel een echt dunne en lichte notebook is. Met 17” niet klein overigens, maar dit lijkt toch de meest aantrekkelijke manier om LAN parties af te gaan waarbij je toch liever 17” pakt dan 15”.

Al met al zie ik toch vooral een notebook die weer laat zien hoe ver deze markt gekomen is. En sure, het kost veel geld -ook de huidige 2599 euro is niet bepaald goedkoop- maar dat gaat voor elke laptop met deze specs op. Dat we met laptops op het punt zijn beland dat vooral de prijs van een gaming bak de overweging is, niet langer performance en scherm, is toch een goed teken. De MSI GS75 mag in mijn optiek niet ontbreken op het wenslijstje van (vermogende) kopers van een mobiel gaming monster.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.