MSI GeForce RTX 2060 Gaming Z review


GeForce RTX 2060 videokaarten komen we vanaf zo’n 370 euro tegen, maar met de Gaming Z probeert MSI je te overtuigen om toch iets meer uit te geven aan een sneller, efficienter en aantrekkelijker ontwerp, en laten we addressable RGB dan gemakshalve maar aantrekkelijker noemen. In de onderstaande video legt Nada je eerder al uit hoe deze kaart het doet, maar vandaag volgen we dat nog op met een korte Nederlandse samenvatting.

Interesse? Deze case is o.a. te koop bij Alternate.nl en Megekko.nl. Of bij Amazon.de als je buiten Nederland woont.


Samenvatting


Even onze herhaling over de GeForce RTX 2060 als chip. Die is opvallend zuinig, biedt uitstekende prestaties op 1080p en doet het doorgaans goed op 1440p; er valt echt prima mee te gamen op de meeste gangbare schermen. De meerwaarde van Ray Tracing valt nog te betwijfelen, de RTX 2060 krijgt toch stevig op zijn donder in de enige twee ray tracing games van dit moment zelfs op 1080p, maar ook in alle andere games is het gat met de GTX 1660 Ti overtuigend genoeg. Vergeleken met AMD is het altijd een beetje koffie dik kijken wat prijzen en game-bundles betreft, maar zolang AMD zo ver weg blijft van de efficientie van AMD lijkt Nvidia de sterkte kaarten in handen te hebben.

Wat de MSI Gaming Z versie betreft? Die doet precies wat we verwachten: hij is snel, koel, en uitzonderlijk stil. Het gat met de goedkoopste RTX 2060 is duidelijk wat geluid en temperaturen betreft. Toch moet MSI wel uitkijken, want Gigabyte’s RTX 2060 Gaming OC Pro presteert praktisch gelijkwaardig; je gaat de minimale verschillen in temps en geluidsproductie in de praktijk nooit van elkaar onderscheiden. Op moment van schrijven is de Gaming Z iets duurder, en dat is dan puur objectief bekeken wel pittig, zeker als je overweegt hem uit Duitsland te halen waar het gat nog groter is. Let echter wel op de huidige game bundles, want daardoor is de kans groot dat je toch in NL blijft.

MSI lijkt het hoe dan ook een beetje van de uitstraling en de addressable RGB actie te moeten hebben. Gigabyte doet het met ‘slechts’ een RGB logo, en Asus blijft hun traditionele RGB trouw. Hoewel Asus de efficientste koeler van allemaal neer weet te zetten maken ze het met droge ogen aanraden van de ROG Strix wel heel lastig met de huidige hoge prijsstelling, de Gaming Z houdt het price premium nog binnen perken voor een beetje fris design.

Wel merken we op dat de bescheiden afmetingen van de Gaming Z wellicht een nadeel kunnen zijn in een grote case, de 2070 Gaming Z is bijvoorbeeld fysiek indrukwekkender. Het formaat maakt het echter des te knapper dat de prestaties zo goed in orde zijn. Puur voor de game prestaties zal elke luxere uitvoering van een mid-range chip als de RTX 2060 het lastig hebben, maar voor iedereen die liever iets meer uitgeeft voor een wat chiquer design en een wat lagere geluidsproductie is er een alternatief, helemaal als je ook met een kleine case aan de slag gaat waar de grotere 3-slot kaarten niet in passen:

Interesse? Deze case is o.a. te koop bij Alternate.nl en Megekko.nl. Of bij Amazon.de als je buiten Nederland woont.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)Specificaties
Benchmarks


Benchmarks 1080p
Benchmarks 1440p
Benchmarks 4K
Benchmarks verschillende RTX 2060 kaarten

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.