MSI Immerse GH30 Review


Moederbordfabrikanten die randapparatuur maken is geen garantie voor succes, zo blijkt al enkele jaren. Dit was veelal te danken aan wat aparte design keuzes en het feit dat er gewoon heel veel dik prima peripherals op de markt zijn tegenwoordig. We zijn echter van de lange adem en blijven net zo lang testen totdat we de producten vinden waar we wel weg van zijn. Vandaag op de pijnbank, MSI’s nieuwe instap gaming headset de MSI GH30. Prijskaartje: pak ‘em beet 37 euro.


Uitpakken, accessoires


Doosje, headsetje, tasje. Voor een headset in deze klasse is de aanwezigheid van een simpele draaghoes best een positieve extra, en hij ziet er nog leuk uit met die draak ook. Althans als je draken leuk vindt, maar gezien het design van de headset gaan we daar even vanuit.Verder niet echt een accessoire gezien hij aan de kabel vast zit, maar wel relevant: een simpele in-line controller met mic mute en volume control.


Bouw, pasvorm


Van een headset in deze klasse moet je niet te veel verwachten, maar de GH30 voelt eigenlijk best degelijk aan. Typisch plastic om een stalen band heen, maar hij voelt best ok en ziet er leuk afgewerkt uit. De prijsklasse zien we af aan o.a. een vaste kabel, maar dat vind ik prima te vergeven.
Zoals gezegd moet je wel iets met draken hebben, want voor de meeste anderen zal dit design iets te veel van het goede zijn, zeker als je er buiten mee wil gaan lopen. Maar goed, smaken verschillen. Wel positief, hij is inklapbaar en dus makkelijker mee te nemen.


Helaas valt mij ook direct iets negatiefs op, de schelpen zijn namelijk totaal niet flexibel. Heb je een groot hoofd zoals ik, dan valt de GH30 erg onaangenaam met alle druk boven het oor, en een gat van bijna 1 centimeter tussen de schelp en de onderkant van mijn oor. Dit is, zelfs in deze prijsklasse lastig te accepteren.

Nog lastiger wordt het als ik de GH30 aan Nada of de kinderen geef. De hoofdband blijkt namelijk ook in de kleinste stand heel groot. Bij Nada kan ze een hand tussen haar hoofd en de hoofdband kwijt als de schelpen goed op haar oren zitten, en haal je de hand weg dan hangen de oorschelpen halverwege haar oren. Ook bij de kinderen speelt dit probleem.

Combineer die twee opmerkingen en we hebben meteen een echt fundamenteel probleem met de GH30. De schelpen zijn niet flexibel genoeg voor hele grote hoofden en de band te groot voor kleine tot gemiddelde hoofden. Bij wie moet dit ding dan comfortabel zitten? Bij een grofweg gemiddeld groot hoofd wat iets aan de hoge kant is, maar niet te breed dat de drukverdeling faalt? Ik zoek graag de doelgroep van een product op, maar dit gaat voorbij het redelijke.

Mocht de GH30 bij jou wel goed zitten: de pads zelf zijn best fijn, redelijk zacht maar niet -te-. Prima ruim ook, dat is het probleem niet.


Geluid


Geluidstechnisch doet de GH30 het ook niet onaardig. Ik had een overdreven gaming v-curve verwacht maar in de praktijk valt dat goed mee. Sub bass zakt vlot weg, maar er zit verder een redelijke stevige bass in en zelfs het midden klinkt best strak en subjectief goed. Treble is iets aangezet en op hoge volumes hoor je het wat vertekenen, volgende keer mogen ze dat iets terug tunen, maar voor een headset in deze prijsklasse doet de GH30 eigenlijk prima zaken wat game en muziek geluid betreft zonder ergens echt te overdrijven. Ook de distortion blijft tot een minimum beperkt, dus het geluid element klopt gewoon dik prima.


Microfoon


Ook de microfoon, een typisch pijnpuntje van gaming headsets van moederbord fabrikanten, is in de GH30 opvallend goed voor de prijs. Hij is vele malen beter dan de matige mic uit de GH60 en GH70, headsets die vele malen duurder waren. Verwacht geen pracht geluid, maar het stemgeluid klinkt goed en er is praktisch geen ruis aanwezig. Dit is relatief voor MSI, maar ook objectief in de markt een prima mic op dit prijspunt.Conclusie


En als gevolg voelt de GH30 twee stappen vooruit, twee stappen terug. Wat geluid en microfoon betreft, twee punten waar MSI grote in stappen kon maken, is de GH30 een uitstekend voorbeeld van een fabrikant die evolueert en leert met elk nieuwe product. Op die vlakken kan MSI nu echt meer dan prima mee in zijn prijsklasse. Ook de bouwkwaliteit en afwerking zijn gewoon prima op dit prijspunt. Uiteraard heb je voor ca 50 euro wat betere opties, maar dat gaat op voor elke 30 of 40 euro headset.

De grote hoofdband en de muurvaste oorschelpen zijn echter onbegrijpelijke keuzes die mijn eindoordeel echt verpesten. Gecombineerd zorgen ze ervoor dat ik totaal niet in kan schatten bij wie dit product goed op het hoofd past. We hebben veel headset vormen gezien die we blind kunnen aanbevelen, headsets die specifiek voor grote of kleine koppies werkt, of headsets met een specifieke kanttekening, maar de GH30 krijgt het voor elkaar om enerzijds op een groot hoofd niet goed over de oren te vallen en tegelijk voor menig klein hoofd weer veel te groot te zijn.

Ben je in staat hem ergens een keer fysiek te proberen en zit hij toevallig bij jou wel goed dan kan je hem met een gerust hart meenemen voor die 3-tientjes-en-change dat hij moet kosten. Geluid en mic zijn prima op dit prijspunt en comfort is natuurlijk subjectief. Maar als je online een headset wil kopen en relatief zeker wil zijn dat hij lekker zit op basis van de ervaring van iemand anders, dan is letterlijk elke andere headset die ik de afgelopen maanden hebben gereviewd een veiligere keuze en dat is kritiek waar MSI echt even over na mag denken. En dat moeten we onder de streep natuurlijk toch echt zwaar wegen waardoor een harde aanbeveling er vandaag niet in zit. Maar laten we het positief in zien, als ze deze kritiek net zo goed verwerken als afgelopen keren dan mogen we volgende keer toch wat moois verwachten?

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.