MSI GH50 Review


Weer een nieuwe ronde, nieuwe kansen voor MSI en hun peripheral divisie. De Taiwanese gigant zit op stapels uitstekende videokaarten, moederborden, notebooks en monitoren, maar als het op gaming peripherals als muizen en (vooral) headsets aankomt zijn ze duidelijk nog zoekende. Niet heel gek, want het aantal concurrenten is in die markt een stuk groter en het valt voor geen enkele fabrikant mee om een muis of headset op de markt te zetten die echt met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

De jongste headset is de GH50 en heb ik nu een tijdje op mijn hoofd gehad. Tijd om de balans op te maken. De MSI GH50 is verkrijgbaar vanaf ca 70 euro.


Uitpakken en Accessoires


Doosje, draagzakje, middelgrote in-line controller. Draagzakje zien we vaker maar is altijd leuk (of je laat hem verstoffen zoals bij ons), en in de controller zien we de eerste twee features. Een 7.1 mode zien we vaker, de tril-functie is minder gebruikelijk.Design en Comfort


Het design van de GH50 staat mij enorm aan. Mat donkergrijs oogt chic, hij voelt ook prima stevig. Bouwkwaliteit lijkt prima passend bij het prijspunt, en hij is ruim verstelbaar in de hoofdband. Ik pas hem (XXL hoofd), de kids passen hem, prima! En niet te vergeten: een enorme upgrade boven de GH30.
Dat laatste vooral omdat deze oorschelpen wel wat draaibaar zijn. Hierdoor wordt de (redelijk gemiddelde) druk goed verdeeld, en het resulterende comfort is goed. Er zijn wat lichtere ultiem-comfortabele alternatieven, maar ik heb hier wat avonden mee doorgebracht zonder klagen.


De mic is afneembaar, prima, en de kabel is vast. Een vervangbare kabel scoor je bij mij punten mee, want dat maakt een kabelbreuk geen RMA zaak, maar een vaste kabel is nog redelijk gebruikelijk bij USB headsets.


SpecificatiesGeluid


Het geluid is ongeveer zo non-descript gaming headset als ik maar bedenken kan. Het is een headset die je opzet en waar je mee gaat spelen zonder er echt bij stil te staan. Het is er één die prima knalt, maar terugzakt in de mids, die de klasse en afstelling mist voor een echte serieuze muziek-ervaring, maar tegelijkertijd een lekker geluid geeft terwijl ik Modern Warfare speel met explosies, gunfire en voetstappen, of NFS Heat met ronkende motoren.


Iets van een V-Curve, aangedikte bass, zwakt wat af richting sub-bass

De 7.1 feature en de trilfunctie heb je weinig aan, die negeer ik gemakshalve want je kan ze uitschakelen. Zoals met andere meh-7.1 features is het vooral een soort echo effect, in Modern Warfare of CS:GO ben je beter af met de stereo modus. De trilfunctie is.. grappig voor de jeugd I guess? Het zal vast subjectief zijn, maar in mijn optiek kunnen ze beter de prijs met een paar euro laten zakken.

Zonder 7.1 en vibratie hou ik het op een prima klinkende headset. Niet best-in-class, maar als de headset jou voor andere redenen aanspreekt is het geluid niet iets waardoor je af zou moeten haken.


Allemaal GH50-jes in actie op Dreamhack Rotterdam

Microfoon


De microfoon is OK, in lijn met de GH30 die ik ‘ok voor de prijs’ noemde, maar gezien we hier een duurdere headset hebben wordt de concurrentie sterker. Stemgeluid is ok, van ruis is nauwelijks sprake, maar het stemvolume is wat laag waardoor je met softwarematige versterking niet zo helder klinkt als de betere headset in dit segment. Zeker wanneer je dat combineert met compressie in bijvoorbeeld iets als Discord blijft het echt bij een net-aan OK.


Persoonlijke tip van mij aan MSI: een iets flexibelere microfoon waardeer ik wel. Dit is prima, afneembaar is prima, maar iets meer flex is fijn om hem bijvoorbeeld iets meer uit je oogveld te halen.

Oh.. en RGB. Leuk toch?
Conclusie


Langzaam maar zeker gaat MSI de goede kant op met hun headsets. Ze hebben duidelijk geleerd van eerdere fouten: De GH60 en GH70 waren enorm clunky en hadden een matige mic, en de GH30 had vaste oorschelpen waardoor hij op de meeste hoofden niet goed zat. De GH50 is veel chiquer vormgegeven, heeft de flexibiliteit waardoor hij op praktisch elk hoofd gewoon prima valt, en heeft in elk geval een acceptabele microfoon. Het geluid is typisch gamey met een aangezette bass en een matig mid voor serieus muziek luisteren, maar een beetje edm knallen kan helemaal prima. De twee voornaamste minpunten, een matige 7.1 implementatie en een overbodige trilfunctie, zijn uit te zetten en spelen zo geen rol in mijn eigen beoordeling.

De concurrentie wat headsets tussen de 50 en 100 euro is echter moordend, en maak je geen illusies dat MSI opeens de top-pick weet te winnen. Er zijn de nodige alternatieven die beter klinken of wat meer verfijning in het design en de tuning laten zien, en vooral de nodige alternatieven met een betere mic die de echt fanatieke discord-fan eigenlijk gewoon wil hebben. Maar het is een stap vooruit en een headset zonder echte breekpunten. Vermoedelijk zal MSI het alsnog vooral van hun eigen fanbase moeten hebben die gewoon heel graag alles MSI pakken, of je moet deze als merk-neutrale koper hem een keer in een bundel of in de aanbieding ziet, maar de combinatie van comfort en prima geluid maakt hem in elk geval een valide optie en de eerste headset van MSI die wel met een awardje naar huis mag.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.