Samenvatting


Een aardige, fysiek opvallende echter inhoudelijk maar weinig echt opvallende headset in een hele drukke markt. Hoewel erg comfortabel voor kleine tot middelgrote hoofden, en hoewel het geluid in grote lijnen best goed is, prijst MSI dit product met een vraagprijs van 99 euro als ‘premium’ product zonder dat we daar voldoende voor terug zien. Voor dit geld of een paar tientjes minder zijn even goede of betere headsets te vinden met betere microfoons, en voor tientje meer zien we de eerste draadloze concurrenten terug die inhoudelijk ook meer overtuigen. De aanwezigheid van een hoesje en extra set earcups is zeer welkom, maar vult het aanzienlijke gat niet voldoende. Meer dan een 6/10 kunnen we dit niet geven. Er mag minimaal 20 euro van de huidige prijs af, of nog iets meer als je je niet specifiek aangetrokken voelt tot MSI of het opvallende design van dit model.

Scroll verder voor de uitgebreide review.


MSI Immerse GH60 review


MSI’s nieuwe ‘instap’ gaming headset is de Immerse H60, en dan bedoelen we instap in de zin van het laagst gepositioneerd model in de hernieuwde line-up van de grote rode Draak, niet dat het een budget model is. De gebruikte 50mm zijn zelfs ‘high-res certified’. Klinkt veelbelovend, dus wij gingen er enkele weken mee aan de slag.

Prijskaartje: ca 99 euro.

Specs


De specs van MSI:



Audio specs zijn zelden waardevol en veelal zien we dezelfde getallen op tal van modellen geplakt. In dit geval is het opvallend dat MSI tot 40 kHZ gaat in plaats van 20 kHz, al zijn er maar heel weinig mensen die iets boven de 20 kHZ zouden moeten kunnen horen. Wel handig om te weten: dit is een analoog model, oftewel met 3,5mm uitgang. Dit maakt hem ook mobile en console compatible.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, redelijk standaard, maar MSI voorziet ons wel van wat vermaak. Enerzijds met een ietwat twijfelachtige slogan, anderzijds met een glimlach wanneer je de binnenkant van de verpakking van achteren bekijkt. Waren we in elk geval goed gehumeurd.





Punten voor extra’s: extra set textiele earcups, een zakje, en een 3,5mm splitter. Controle over het volume heb je met de in-line control die je mic ook kan muten.





Fysiek gezien is het een indrukwekkende headset. Fors, voelt best stevig en kan redelijk wat duw- en trekwerk verdragen, maar voelt toch redelijk licht. Detail en afwerking van de schelpen valt ook positief op, al is de daadwerkelijke bouwkwaliteit en materiaalafwerking niet significant anders dan wat we van de vele ‘goede’ headsets in deze prijsklasse kennen. Hij is hooguit wat groter.






We zien de bekende dubbele hoofdband, met een grotere stalen band ruim om het hoofd, en dan een automatisch uitrekkende binnenband over je hoofd heen. Ervaring leert ons dat dit veelal comfortabel overkomt, al mist daarbij een kanteling van de schelpen zelf; heb je een zeer groot hoofd (helm xxl) dan is de drukverdeling rond de oren niet langer optimaal.



De mic rolt de hooftelefoon in, en is verder aardig flexibel.



De standaard earpads zijn redelijk fors, maar bovenal: typisch. De aanwezigheid van een extra setje textiele pads vinden we fijn, en zelf geven we ook de voorkeur aan die laatste. Het sluit iets minder goed af, maar het komt het comfort ten goede.


Voor de aardigheid even naast de wat luxere GH70. Het zijn praktisch dezelfde modellen, maar de USB powered GH70 heeft wat prik over voor RGB ledjes.




Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit laat weinig te wensen over, MSI zet een redelijk volwassen gaming headset neer op audio gebied. Dat wil zeggen: geen zwaar overtrokken bass en leegte in de mids. De bass is voldoende aanwezig maar overheerst niet, en stappen we van ons spelletje naar een muziek playlist dan blijft de GH60 goed bij. We zien deze trend om het klassieke game geluid achter te laten vaker, en dat vinden we helemaal geen punt: gamers willen tenslotte ook films kijken of muziek luisteren.

Het enige probleem is dat het geluid zich niet echt weet te onderscheiden van wat we elders in de markt zien. Modellen zoals de Corsair Void Pro Wireless, de ca even dure of iets goedkopere Creative H7 Tournament Edition en de Steelseries Arctis 5 doen er in elk geval niet voor onder. Een high-res label verandert daar weinig aan. Ook de recent gereviewde Aorus H5 zit nog vers in gedachten, want in veel opzichten waaronder de audio vertoont die ervaring gelijkenissen met deze van MSI. Het probleem echter: die is 30 euro goedkoper.

Het valt echter niet mee om je product onderscheidend te maken, er is zo veel te kiezen dat zelfs ‘goed’ geluid een dertien-in-een-dozijn smaakje heeft. Ook ‘comfort’ is breed te vinden. De microfoon is een aspect waarbij je je als fabrikant wel kan onderscheiden, maar helaas die mooie gelegenheid laat MSI liggen. De microfoon is bovengemiddeld gevoelig voor de positie ervan voor je mond en zelfs in een optimale positie komt hij niet voorbij ‘mwah’ (in andere posities is het: meh). Het geluid is vooral dof en enige helderheid in de stem missen we, wat we veelal beter zien in deze prijsklasse. Het kan er nog net mee door voor een discord chatje, maar daar is het mee gezegd en we verwachten beter voor dit geld.


Conclusie

Enige tijd later zetten we de GH60 af, leggen we hem op tafel, en vragen we ons af wat we hier nu mee moeten. Het is geenszins een dramatisch slechte headset, met een goed niveau van comfort voor kleine tot middelgrote hoofden en het geluid in games bevalt ook meer dan prima. Hij is leuk ontworpen, zij het binnen de bekende lijntjes van wat een gaming headset is tegenwoordig, en zelfs subjectief gezien vinden we het best een leuk design. Hooguit dat de hele grote schelpconstructie plus dubbele band het een fors geval op je hoofd maken; vrouwlief lijkt een soort princess Leia met die grote ronde schelpen aan de zijkant.

Maar voor 100 euro? Op 70-80 euro zien we al flink wat alternatieven die deze MSI het vuur aan de schenen zouden leggen, maar voor een significant price premium verwachten we dan een premium ervaring en vooral één die geen zwakke plekken vertoont, en we zien hier niets wat een meerprijs kan goedpraten. Daarbij is de mic matig, is de bouw leuk maar zeker niet ‘beter’ dan een typische 70-80 euro unit, en een paar extra’s die je zeker niet overal bij krijgt zijn in onze optiek niet voldoende om het gat te overbruggen; ze zijn best leuk maar niet ‘wow’. Wat specifieke voordelen zoals console compatibiliteit (want analoog) zien we ook elders, en zo missen we eigenlijk iets wat dit model afzet van de concurrentie.

Natuurlijk kunnen we de gebruikelijke cliché ‘als je dit mooi vindt dan sure’, in de veronderstelling dat je de mic niet dagelijks gebruikt. Maar zolang we significant goedkopere concurrenten zien en geen sterke punten die het momenteel door MSI gevraagde price premium rechtvaardigt? Dan moet een harde aanbeveling van ons uitblijven en zal deze ‘top n’ lijstjes ook niet halen. Als MSI begint met een paar tientjes van de prijs te schaven komen we daar graag nog eens op terug, we zien tenslotte wel potentie, maar zeker niet (in de buurt van) het huidige prijspunt.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.