MSI MAG 323UPF Review


Afgelopen kerst hebben we een enorm dikke gaming desk setup gemaakt. High-end PC, vette gaming desk, dikke speakers, de hele handel. Een high-end scherm mocht daar natuurlijk niet bij ontbreken, en onze voorkeur ging daarbij uit naar een 32”, 4K, high-refresh monitor. Geen OLED, want ik wil de kinderen niet continu vertellen dat ze voorzichtig moeten zijn met de content op het scherm, maar IPS. Een combinatie van specs waar ik zelf ook al enkele jaren achter zit en waar ik enorm tevreden over ben. Toevallig had MSI net hun MAG 323UPF gelanceerd: 32”, 4K en een nette refreshrate van 160Hz. Inmiddels hebben we het scherm even in gebruik en is het tijd om te oordelen.


MSI MAG 323UPF Pluspunten


Voor de liefhebber, de MAG 323UPF kwam al naar voren in deze video:

Een goed begin is het halve werk en in dit geval dragen de specs alleen al een groot deel van de ervaring. De combinatie van 32” en 4K is gewoon een heerlijk uitgangspunt voor een high-end monitor ervaring. Niet extreem groot maar groot genoeg voor een indrukwekkende, immersie-rijke ervaring in games, en met een mooie pixeldichtheid voor een lekker scherp beeld. En ook in productiviteit is het een fijne combinatie, je hebt veel netto werkruimte zonder dat je een vermoeide nek krijgt zoals bij mega grote schermen.


De hoge refresh rate is natuurlijk vooral voor gamen bedoeld en 160Hz is in onze optiek ook een prima uitgangspunt. De nieuwste OLEDs doen weliswaar 240Hz, maar met de meeste videokaarten en in de meeste games profiteer je nauwelijks van een nog hogere snelheid dan wat dit biedt. Daarbij zullen echt fanatieke liefhebbers van de games die wel echt profiteren van extreem hoge refresh rates, competitive shooters, eerder naar iets kleiners kijken. 32” 4K is toch iets meer het domein van de all-round gamer, niet de die-hard esporter.


Bij een high-end scherm verwacht je ook een degelijke, ergonomische constructie. Hoewel ik niet enorm gecharmeerd ben van het plastic design achterop is de basis wel degelijk dik in orde. De standkwaliteit is keurig en ook de ergonomie is dik in orde. Hij is hoogte verstelbaar, tilt en draaibaar. Alleen een 90 graden rotatie voor verticaal gebruik mist maar dat is niet iets wat we bij 32” monitoren wegen. Ook het kabelmanagement ontbreekt niet. Niet dat MSI hier grensverleggend werkt, maar prima is het wel.


Kijken we naar de snelheid van het paneel, dan zet hij eveneens een prima resultaat neer. De responstijden zijn voor het grootste deel in staat om de 160Hz ervaring te waarborgen, wat in de praktijk neerkomt op een soepele ervaring als het op rap bewegende beelden aankomt: games dus. Gecombineerd met een totale end-to-end latency van 18.5ms, daarmee zit MSI in de middenmoot van dit soort panelen, heb je gewoon de lekkere game ervaring die je van deze specs verwacht.


Wat de andere paneelmetrics betreft doet de 323UPF het grotendeels prima. Vooral de helderheid is positief. 457 nits in sRGB mode is best flink, en in HDR haal je zo’n 720 nits. Dat maakt dat de HDR modus ook echt wat toevoegt, iets wat bij de vorige generatie 32” 4K monitoren vaak niet zo was, die kwamen veelal niet ver boven de 400 nits uit. Daarbij is de HDR tuning ook netjes, brightness tracking is netjes direct uit de doos, en ook de kleuren wijken niet te ver af. Verwacht geen OLED HDR ervaring, het blijft IPS, maar voor een IPS paneel is het al dik prima dat de HDR modi echt wat toevoegen.


Je hebt een volledige sRGB-dekking, het totale kleurbereik van 134 procent sRGB is redelijk, en het sRGB kleurprofiel is ook keurig afgesteld met een gemiddelde delta E van 1.55. De uniformiteit is netjes, backlight bleed is afwezig, en de kijkhoeken zijn ook keurig. Dat maakt dat je hier ook direct mee aan de slag kunt met semi professionele foto of videowerk, en dat maakt de 323UPF de all-rounder die je van de specs verwacht.


MSI MAG 323UPF Minpunten


Natuurlijk is een product zelden alles wat ik graag zou zien, en de 323UPF is geen uitzondering. Sommige zaken zijn meer inherent aan de paneelkeuze en zullen we niet over vallen, bijvoorbeeld dat een IPS paneel wat contrast betreft niet met IPS concurreert. Echter laat MSI ook wel degelijk puntjes liggen die wel eenvoudig beter hadden gekund. Zo levert hij op de minimale helderheid alsnog 120 nits op wit op, liefhebbers van een strak gedimd scherm om in het pikdonker mee te werken kunnen hier over vallen.


Ook de ULMB modus is gewoon niet lekker. Nu is een goede ULMB modus enorm zeldzaam, zeg maar gerust een utopie, maar deze uitvoering houdt echt niet over. De maximale helderheid keldert naar zo’n 123 nits, dit keer niet genoeg om in het licht mee te werken, en de flicker is duidelijk zichtbaar. Negeer die hele optie dus maar gewoon.


Ook de standaard kalibratie had beter gekund. sRGB modus is prima, en dat is de standaard voor de meeste web content, maar het is niet duidelijk wat MSI probeert te bereiken direct uit de doos. P3 is normaliter de standaard, maar daar wijkt MSI toch redelijk van af met een gemiddelde kleurafwijking van Delta E 2.4 en menig kleur aanzienlijk hoger dan dat. Wil je kleur accuraat in P3 werken dan is handmatige kalibratie dus wel fijn. Overigens is het bereik zo’n 88% in P3 en 87% in AdobeRGB, voldoende voor de meeste, maar als je denkt gamen en print-pro te kunnen combineren kan je beter nog wat meer uitgeven.


Het laatste minpunt is iets waar de meningen over verdeeld zijn: speakers. Ik vind zelf dat een 32”, 4K monitor van speakers voorzien mag worden omdat het ook een fijne combinatie is voor console gebruik. PC Gamers die ernaast een console hebben staan is een redelijke doelgroep en zij moeten dan een andere oplossing bedenken voor hun console audio. Nu zijn de meeste monitor speakers troep (zacht uitgedrukt) en in dat opzicht zie ik liever geen speakers zoals op de 323UPF dan troep speakers, maar de eerste 32” 4K monitor die uitkomt met echt knappe speakers krijgt wat mij betreft meteen drie strepen voor.


MSI MAG 323UPF Conclusie


De MSI MAG 323UPF is een interessante monitor. De spec combinatie is een mooie basis, maar wat ze er vervolgens mee doen is over het algemeen ook gewoon goed. Kijken we naar 32” 4K 144Hz schermen van de vorige generatie, bijvoorbeeld een Gigabyte M32U die ook vandaag de dag nog goed stand houdt, dan zien we dat de jongere MSI net wat betere responstijden heeft en net wat meer helderheid en daarmee HDR waarde biedt. Een bescheiden, maar toch aantrekkelijk stukje evolutie.

De uitdaging die dit scherm in 2024 tegemoet gaat is echter dat er voor het geld dat MSI hiervoor vraagt, 800 euro, heel veel goede schermen in de markt liggen. 27” 240Hz OLEDs kosten ongeveer hetzelfde, 34” 1440p OLEDs kosten hetzelfde, en de eerste 32” 4K 240Hz OLEDs en zelfs 49” OLEDs kosten vooralsnog wel ietsjes meer, maar als je toch al bereid bent 800 euro uit te geven klinkt de stap naar 1000 of 1100 zo groot niet.

Maar je ziet het al, de nadruk bij nieuwe modellen ligt vooral op OLED en daar kleven ook weer andere kanttekeningen aan. Met IPS panelen is de kans aanzienlijk groter dat je er vele jaren plezier aan kan beleven, voor creatievelingen en productiviteit monsters heeft IPS vaak de voorkeur vanwege de pixel structuur, en ook in onze eigen situatie waarin we niet constant bezig willen zijn met het beschermen van de OLEDjes is IPS soms gewoon een stuk rustgevender.

Voor zij die dus liever bij IPS willen blijven is dit dan ook een hele interessante unit. Voor die groep rest alleen de vraag of de meerwaarde die MSI hier biedt voldoende is. LG, Samsung, Dell en Gigabyte hebben hun 144Hz opties momenteel in de schappen rond de 650 euro, waarbij het meest opvallende voordeel dat MSI weet te bieden toch vooral de iets hogere helderheid is. 150 euro is dan best een gat. In mijn optiek mag dat gat wat kleiner worden, iets wat vermoedelijk op termijn ook zal gebeuren want de prijsdalingen zijn inmiddels al ingezet, of als alternatief zou ik graag zien dat een nieuw model op wat meer fronten grotere meerwaarde weet te bieden. Uitstekende speakers alleen al had een duidelijk argument kunnen zijn om wat meer uit te geven aan een 4K monitor, maar een strakke P3 afstelling of ULMB modus had dat ook kunnen zijn.

Lang verhaal kort: de MAG 323UPF is een aantrekkelijke, goed presterende unit die je in de gaten wilt houden als je een 32” 4K gaming slash allround monitor zoekt. MSI had alleen nog net wat meer mogen doen voor de hogere vraagprijs, dus voor nu zou ik enkel nog even wachten tot de meerprijs over de vorige generatie alternatieven niet meer dan 100 euro bedraagt.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.