MSI MEG X570 ACE review


MSI’s MEG X570 Ace is MSI’s high-end entry in de markt voor X570 moederborden, MSI’s tegenhanger van o.a. de Asus Crosshair Hero en de Aorus Master met een prijskaartje van maar liefst 389 euro. Het soort bord wat je niet per sé nodig hebt, maar vooral wilt, al was het maar dat elk bord voorbij de 300 euro niet echt als noodzakelijk kan worden beschreven. In deze review nemen we dit bord door, en kijken we naar de sterkte en zwakke plekken.

Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:


Bouw en features


Zoals de prijs doet vermoeden is de MEG X570 Ace echt een prachtig bord. MSI heeft hem niet alleen dik aangekleed, maar kiest ook een net wat andere route met de goud-bruine details, de gekleurde rand rondom, en natuurlijk de infinity aRGB effecten erbij. Smaken verschillen, maar kudos voor een origineel design. Wel hoop ik dat ze videokaarten en moederborden meer op elkaar afstemmen, want de enige echte match voor dit design is de RTX 2080 Ti Lightning, en dat die is zelfs voor high-end CPU kopers geen gegeven. Geen verrassingen verder dat geheugenbanken en expansiesloten versterkt zijn met metaal, tot zover dat echt een issue kon zijn.




Cruciaal is dat de stroom voorziening ook dik ik orde is. Een chique 6×2 phase op basis van high-end International Rectifier onderdelen waar je niet alleen de aankomende 16-core prima mee aan kan, maar zelfs tot het extreme mee zou kunnen overclocken zonder moeite. De keuze voor een heatpipe rondom om de warmte te verdelen is de kers op de taart.

De collectie interne headers is grotendeels in orde. Drie M.2 sloten (De Hero heeft er maar twee bijvoorbeeld), 2x USB 2.0 2x USB 3.0 en USB 3.1 Type-C intern, zat fan, RGB en aRGB headers, en on-board knoppen en hex display ontbreken uiteraard ook niet. De fan headers kennen een fan-stop optie overigens, een leuke extra. Verder is de audio aangedikt met een ESS Sabre DAC, dus ook daar is dit bord dik in orde.


Twee minpunten vallen echter op, zo zien we maar 4 SATA poorten, en heb je maar 8 USB poorten achterop. Nu zullen de meeste van jullie niet wakker liggen van een beperkt aantal SATA poorten, vergeet ook niet dat op tal van borden je niet alle SATA headers kan gebruiken als je alle M.2 sloten gebruikt, maar 8 USB poorten achterop vind ik wel heel karig voor wat een echt high-end bord moet zijn. Ter vergelijking, de Aorus Master heeft er 10, de Maximus Hero 12.


Net als de concurrentie zien we wel de extra en snellere netwerk poort; 2,5 Gbit/s Realtek oplossingen lijken de standaard deze generatie in deze prijsklasse.

Testresultaten


Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)













Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks. Gigabyte zien we iets achter lopen in de geheugen benchmark, maar daar blijft het bij.

Overzicht aansluitingen







Overzicht prijzen






Conclusie


De MSI X570 Ace is een enorm dik bord zoals de uitstraling, prijs en featureset doet vermoeden. Objectief harde fouten aanwijzen bij een moederbord is echter lastig, en als gevolg kunnen wij eigenlijk niet bepalen wat nu het beste moederbord voor jou is. Wel heeft elk bord duidelijke nadelen, en is het vooral zaak dat jij die op een rijtje zet en bepaalt wat voor jou wel of niet relevant is. Vervolgens is het gewoon je eigen voorkeuren volgen wat merk, design, of wat prijs betreft.

In geval van de MEG X570 Ace zijn de nadelen eenvoudig samen te vatten: Slechts 8 USB poorten achterop, en slechts 4 SATA poorten intern. Te behappen punten naast bijvoorbeeld de RGB software van Gigabyte, of de aanwezigheid van slechts 2 M.2 sloten en geen tweede interne USB 3.0 header op de ROG Hero, maar wel reden om even hardop af te vragen waarom ze niet gewoon 10 of 12 USB poorten achterop hadden geknald. Verder is het gewoon een compleet bord met extreme stroomvoorziening (het typische voordeel van een high-end bord) en overdosis aan interne headers, toeters en bellen voor een typische high-end rig.

Eén ding is zeker, de jongste AMD processors zijn enorm interessant, en daarmee is X570 interessant. De prijs van de X570 borden is echter het grootste nadeel en een enorm prijzige high-end variant maakt het zichzelf lastiger in de wetenschap dat de goedkopere opties ook gewoon heel goed zijn voor praktisch alle doeleinden. Los van hoe goed iets is, los van features en technologische vooruitgang, voor de meeste mensen zal een moederbord van 300 euro of meer gewoon nooit een overweging zijn en een dergelijk bord moet het dus altijd hebben van emotie. De Ace is dar een voorbeeld van: objectief echt een prachtig bord, zeker als je er een RTX 2080 Ti Lightning bij kan pakken voor een echt ultieme rig, maar dat MSI het met dit soort prijzen van de fanatiekste MSI-fanaten moet hebben zal duidelijk zijn.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.