MSI MEG Z490 Unify review


Als er één bord is in de MSI line-up waar we hoge verwachtingen van hebben is het de MEG Z490 Unify wel. MSI’s eerste Unify, de X570, was namelijk een enorm omslagpunt in hun X570 line-up. De eerste X570 borden wisten nauwelijks op te vallen naast een ijzersterke ASUS en Gigabyte line-up, maar met de X570 Unify was daar spontaan één van de beste upper-mid-range borden in die X570 serie.

En wat de Z490 Unify betreft? Daar gaan ze voor dezelfde titel, of althans voor de titel van beste overclock moederbord rond de 300 euro.

Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:


Techtesters en Z490 moederborden


Voor onze Z490 moederborden nemen we een praktische aanpak: we willen niet kijken naar welke marketing kreten beter in de markt liggen (vooral op VRM gebied lijkt het 2020 motto “doe maar extra-overkill, dan ben je beter”), maar naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord wél een goede stroomvoorziening moet hebben om de high-end CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. Gelukkig lijkt dat in de praktijk geen probleem te zijn, met slechts een enkele negatieve uitschieter in een giga aanbod aan dik prima borden. (Spotgoedkope bordjes moeten wij nog testen, maar geen van de borden die je vandaag in de lijst zit is een slechte keuze wat VRMs betreft.)

Vervolgens kijken we dan vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.

Design en Features


Zowel het design als de featureset is iets wat MSI met de Unify goed doet. Wel dik, geen RGB, gewoon forse blokken aluminium en een grotendeels mat zwarte afwerking. Als er iets is als een stealth Z490 bord is dit het. En niets ontbreekt: integrated I/O, grote heatsinks, drie M.2 sloten, een zee aan fan en RGB headers, all the usual.




En the unusual, want MSI gaat voor een bord in deze prijsklasse all-in. Fysieke knoppen, hex display, voltage meetpunten, failsafe jumpers, voltage meetpunten, veelal zaken waar je normaliter wat meer voor mag betalen, laat staan dat je ze allemaal op dit prijspunt krijgt. Zo is ASUS een stuk meer bescheiden met overclock extra’s op hun Strix Z490-E waar je even veel voor betaald.


Alleen IO achterop is ietwat krapper. 8 USB poorten is geen enorme vetpot, al krijg je er wel 2,5 Gigabit LAN, WiFi 6 en high-end audio met optical out voor. Plus een PS/2 aansluiting voor de overclocker die geen USB muis wil.


Verder zien we in het aansluitingen overzicht dat MSI op elk punt gewoon minimaal goed scoort, en op de meeste punten uitstekend.

Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart die MSI op sommige high-end borden meestuurt, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS hun topmodellen.








VRM


Het echte vuurwerk zit in de 16 phase VRM met high-end 90A power stages, een grotendeels vergelijkbare stroomvoorziening als de RGB-gekleurde Ace, en zelfs de dubbel zo dure Godlike die op een paar punten iets verder gaat, maar dan praten we feitelijk over theoretische verschillen.

Overkill? Check.

Het enige wat je je af moet vragen is wat het nut is van zo’n extreme overkill stroomvoorziening. Of ze nu 60 of 80 graden draaien maakt misschien verschil in een grafiek, maar in de praktijk? Daarbij kent de 16+0 indeling waar elk van de phases puur op de CPU gericht is ook nadelen, de iGPU blijft uitgeschakeld en daarmee verlies je bijvoorbeeld Quicksync, mocht je dat gebruiken in je video editten. Met een 14+2 layout had MSI dat voorkomen, en was de stroomvoorziening nog extreem overkill geweest. Aan de andere kant, juist dat overkill is wellicht het argument om hier voor te gaan in plaats van de “gewoon prima” 200-250 euro borden.

Sterker nog, de VRM raakt de 60 graden niet eens aan, wat opvallend laag was gezien de stroom-honger van de i9-10900K. MSI blijkt een kleine fan in het I/O deel te hebben gezet om de temps nog lager te houden. Ik vraag mij af in hoeverre dat nodig was, maar alles richt zich kennelijk op de eindgebruiker die echt alles extreem wil wat de OC features en stroomvoorziening betreft.



Conclusie


En dat is een beetje het ding van de Unify. Ik kan wel kritiek geven op het feit dat sommige keuzes voor normale gebruikers niet heel handig zijn, zoals het uitschakelen van de iGPU of de keuze voor een actieve fan, of het feit dat je voor minder geld borden ziet met meer USB poorten, maar “normale” gebruikers overwegen natuurlijk niet snel een bord van 300 euro plus met alle OC toeters en bellen.

Normaliter is elk bord dat ietsjes duurder is een upgrade over een instapper, maar de Unify is juist een (nog redelijk) betaalbaar alternatief voor de echt ultieme borden zoals de Z490 Godlike. De Unify behoudt zo’n totale overkill 16-phase 90A power stage stroomvoorziening, maar dan zonder de OLED en RGB Fluff, of niche features zoals 10 Gigabit LAN.

Wat je wel krijgt zijn echt praktische zaken voor de overclocker: fysieke knoppen, hex display, voltagemeetpunten, extra jumpers en switches, etcetera. En die combinatie met een overkill stroomvoorziening biedt geen concurrent op dit punt. Door niet in de OC featureset te snijden maakt MSI het weliswaar een beetje lastig voor hun duurdere Ace bord (die moet het vooral van RGB hebben), maar ik heb veel liever een ijzersterke Unify dan een gekortwiekte Unify om de Ace maar synthetisch wat extra glans te geven. Door dat niet te doen kan ik nu comfortabel zeggen dat MSI met deze Unify gewoon hét meest complete overclockers bord in handen heeft onder de 400 euro. Nogmaals, voor minder vind je “gewoon goede” borden, o.a. hun eigen Tomahawk is daar een voorbeeld van, maar als je wel iets (maar niet té veel) extra uit wil geven aan een bord om lekker mee te knutselen? Dan zou ik deze pakken:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.