MSI MEG Z590 Godlike review


De meeste moederborden proberen iets van een balans tussen prijs en prestaties te vinden. En dan heb je de MSI Z590 Godlike. Een moederbord dat op zo veel fronten zo bizar uitgebreid is dat MSI maar één doelgroep voor ogen heeft: iemand die het dikste, meest complete moederbord met meest overdreven stroomvoorziening wil en bereid is daar veel geld voor neer te leggen.

Over de prijs-prestatieverhouding hoeven we het dus niet te hebben met dit 899 euro kostende moederbord. Maar is hij dan wel dat extreme overkill ding waar we op hopen?


Het perspectief

Om te beginnen, een vergelijking van de prijzen van de verschillende moederborden die je hieronder in de grafieken gaat zien. Kan ik daar nog wat aan toevoegen? Je zou je bijna afvragen waarom MSI hem geen 999 euro maakt, het is toch net-niet zo met nog duurdere alternatieven op de kaart 😛


Het design


Ik denk dat we hier de foto’s het meeste werk laten doen. Eerdere Godlikes hadden het in mijn optiek lastig naast o.a. de ROG Extreme en Aorus Xtreme, maar deze staat volgens mij zijn mannetje. Fors EATX bord, mooie afwerking, veel aandacht voor detail. Prachtig bord.





Ook niet onbelangrijk: de Godlike gaat inmiddels visueel uitstekend samen met de top-end GPU van MSI, de SUPRIM. Het gebrek aan visual matching tussen moederborden en videokaarten was een doorn in het oog, maar dit oogt heel goed samen. Gezien dit soort producten een bepaalde voorliefde voor het merk vereisen, elke fabrikant heeft tenslotte zo z’n overkill halo producten, is het logisch dat moederbord en GPU hetzelfde sausje krijgen.


Waar ook veel aandacht voor is zijn accessoires. Drivers op een USB stick, sleutelhanger met schroevendraaiers en een dosis stickers zijn leuke details, maar de Godlike gaat een stuk verder: extra armor plates om de randen af te werken na cable management, afstandsbediening voor overclocking, extra M.2 expansie kaart voor 2 extra SSDs.




En nog opvallender: je krijgt er een soort simpele testbench constructie bij. De echte liefhebber zal ongetwijfeld 100-200 euro over hebben voor een echt degelijke, en dit is maar een beetje basic, maar het kan er prima mee door.



Opslag


Enfin. Laten we het kwijlen even voor wat het is en naar wat fysieke aansluitingen kijken. Wil je zes M.2 SSD’s gebruiken? Dan is de Z590 Godlike ideaal. Vier op het bord zelf, twee via de extra expansie unit. Beetje nuance uiteraard: Zo’n extra kaart kan je zelf ook voor pak em beet 50 euro in huis halen, dus we praten er het prijskaartje echt niet in één keer mee goed.

Let daarbij op dat je op al deze Z590 borden één M.2 slot verliest als je voor een 10e generatie Core CPU kiest, het eerste slot werkt met die CPUs namelijk niet.



Interne Headers


Wat interne headers betreft zit de Godlike ook bovenin. 10 Fan headers, 2 aRGB headers en een enkele RGB header. Geen idee waarom de tweede reguliere RGB header ontbreekt, maar betwijfel dat veel mensen die zullen missen.


Interne USB aansluitingen kloppen ook: Eén snelle Type-C, twee interne USB 3.0 headers voor dikke cases met 4 USB poorten voorop, en twee USB 2.0 headers. Opvallend genoeg heeft geen enkel Z590 bord een dubbele Type-C header, ondanks het geringe aantal cases dat dat biedt. Overigens staat de budget Z590 PRO van MSI daar ook leuk tussen; het enige betaalbare bord met een dubbele USB 3.0 header.


Overige interne aansluitingen kloppen ook: Post code, debug LEDs en fysieke knoppen zijn aanwezig. MSI voegt daar nog een OLED schermpje aan toe voor de leuk. Prima.



IO Aansluitingen


Ook de achterkant klopt. Zo krijgen we een totaal van 10 USB poorten, waarvan twee Thunderbolt 4.0 danwel 20 Gbps USB. Dat maakt hem het enige bord dat die combinatie biedt. De Z590 Aorus Pro AX biedt meer Type-A headers, maar niet de hoge snelheden die je hier krijgt.


Voor je netwerk krijg je één 10 Gigabit aansluiting en één 2.5 Gigabit. Een mooie combinatie. Vergeet ook niet dat een losse 10 Gigabit netwerk kaart je normaliter ook zo’n 70-100 euro kost.



Stroomvoorziening


Hier is MSI duidelijk los gegaan. Ze gebruiken een zeldzame (vooralsnog unieke) 20 phase VRM controller, gecombineerd met al het andere moois van de bovenste plank: dikke 90 Amp mosfets, top (dure) capacitors, en dan op een 8 layer PCB. Het resulteert in één van de dikste, meest overkill stroomvoorzieningen die je kan wensen. Als je je processor echt tot het uiterste wilt drukken is dit meer dan geschikt, veel meer dan dat zelfs, zelfs als je de forse heatsinks achterwege zou laten. Is het nodig? Absoluut niet, dit zou wellicht voor een 64 core Threadripper een leuke basis zijn en voor een 11900K is het overkill, maar het is een duidelijk gevalletje “kijk wat we kunnen!”.



Conclusie


De MSI Z590 Godlike is duidelijk een bord waar de Engineers van MSI alle tijd en ruimte hebben gekregen om te laten zien wat ze kunnen, danwel om te zien wat maximaal mogelijk is op een Z590 bord. Het resultaat is logischerwijs een extreem overkill, extreem overcompleet moederbord. Eén met alle toeters en bellen en een zee aan friggin sexy features en componenten. Nu gaat de Godlike serie al even mee, maar dit is voor mij wel de eerste waarbij MSI ook op visueel gebied en op fysieke afwerking echt tot de top behoort.

Kortom, oprecht prachtig, maar natuurlijk net als voorheen (en net als praktisch elk ander 500 euro plus moederbord) eigenlijk objectief ook niet goed te praten. Je krijgt alles, van een top stroomvoorziening en alle toeters en bellen voor overclocking tot top (en dure) networking, extreem veel opslag en de nodige accessoires. Stuk voor stuk mooie maar prijzige elementen met zelden overlappende doelgroepen. Fanatieke overclockers zouden dezelfde VRMs in een half zo dure Unify willen zien zonder 10 Gig networking, een zee aan RGB en opslag, en andersom. En mocht dit nog niet duidelijk zijn voor iedereen: een 899 euro moederbord maakt je Game PC niet significant sneller dan een 250 euro kostende Z590 Tomahawk.

Dit koop je dus niet voor de prijs-prestatieverhouding (goh?), maar daar heeft MSI andere oplossingen voor en dus nemen we ze dat ook zeker niet kwalijk ondanks dat we het natuurlijk wel duidelijk moeten benoemen. Maar een lekker overdreven Halo product mag per generatie eigenlijk ook niet ontbreken, en dat hebben ze deze generatie toch prima bereikt. Dan rest de vraag of de doelgroep voor dat soort borden niet beter nog even de kat uit de boom kijkt wat Z690 op termijn gaat bieden, maar dat maakt deze Z590 Godlike niet minder geslaagd: Editor’s Choice voor de objectieve prestatie.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.